U bent hier

Briefadres aanvragen

Als u geen woonadres in Nederland hebt, kunt u zich inschrijven met een briefadres op het adres van iemand die u kent. Zo kunt u belangrijke post van de overheid en andere instanties toch ontvangen. U moet dit aanvragen bij de gemeente.

Voorwaarden

U voldoet aan één van de volgende voorwaarden.

  • U hebt geen woonadres. Let op! Een tijdelijk logeeradres of een adres op een vakantiepark zijn ook woonadressen. U moet zich dan inschrijven op dat adres.
  • U woont in een zorginstelling (verpleeghuis, verzorgingshuis), gevangenis of een blijf-van-mijn-lijfhuis.
  • U gaat tijdelijk naar het buitenland en wilt een adres in Nederland houden. Dit kan alleen als u korter dan 8 maanden weggaat.

Emigreren

Gaat u langer dan 8 maanden in het buitenland wonen? Dan moet u een emigratie aan ons doorgeven.

Rechtspersoon

Ook het adres van een rechtspersoon kan uw briefadres zijn, zoals een stichting. Deze rechtspersoon moet in Nederland gevestigd zijn en moet zijn aangewezen door de gemeente.

Aanvragen

  • E-mail: U kunt de aanvraag opstarten per e-mail via burgerzaken@groningen.nl. Wij zullen dan een veilige verbinding opzetten. 
  • Post: U kunt de aanvraag ook per post sturen naar: Gemeente Groningen, Postbus 30026, 9700 RM  Groningen.

Meesturen

  • Ingevuld en ondertekend aanvraag- en toestemmingsformulier (pdf 34 kB). Het eerste deel van het formulier moet u zelf invullen. De laatste pagina van het formulier moet u laten invullen door de hoofdbewoner die toestemming geeft voor het briefadres. De hoofdbewoner en u moeten het formulier allebei ondertekenen. Let op! Elke vraag volledig en naar waarheid invullen.
  • Bewijsstukken verblijf (zorg)instelling of penitentiaire inrichting (indien van toepassing).

Termijn

Let op: Doe uw aanvraag tussen 4 weken vóór en maximaal 5 dagen ná uw verhuisdatum. Als u de aanvraag eerder dan 4 weken voor uw verhuisdatum doet, dan nemen wij die niet in behandeling.

U ontvangt binnen 4 weken na de aanvraag een schriftelijk besluit op uw verzoek.

Kosten

Geen