Verhuizen naar het buitenland (emigratie)
Wat u moet weten
- De dag waarop wij uw melding online ontvangen, geldt als vertrekdatum. Geef uw verhuizing dus door op de dag van vertrek.
- Het is niet mogelijk om uw verhuizing naar het buitenland al eerder online door te geven.
- Komt u binnen 8 maanden weer wonen in Nederland? Dan kunt u een briefadres aanvragen.
Al in het buitenland?
Meld uw vertrek dan alsnog zo snel mogelijk bij de gemeente. De dag waarop wij uw melding ontvangen, geldt als vertrekdatum. Een datum in het verleden opgeven is niet mogelijk.
Melding doen
Emigratie doorgeven > (DigiD)
Geen DigiD of liever naar het loket?
Formulier zonder DigiD
Hebt u geen DigiD? En kunt u ook geen DigiD aanvragen? Gebruik dan dit verhuisformulier zonder DigiD.
Naar het loket
Maak een afspraak om langs te komen. U kunt alleen voor uzelf en inwonende gezinsleden een verhuizing naar het buitenland doorgeven.
Nodig tijdens uw afspraak:
- Geldig identiteitsbewijs van uzelf en alle inwonende gezinsleden.
- Als een familielid op uw adres blijft wonen, dan moeten alle familieleden die van uw adres vertrekken meekomen naar de afspraak. Dit geldt ook voor personen jonger dan 18 jaar.
Per post melding doen?
In plaats van online kunt u de verhuizing ook melden per post. Dat kan op zijn vroegst 4 weken van tevoren en op zijn laatst op de dag van uw vertrek.
Stuur een brief naar: Gemeente Groningen, postbus 30026, 9700 RM Groningen. Stuur het volgende mee:
- Uw persoonsgegevens.
- Datum van uw emigratie.
- Uw oude en nieuwe adres.
- Namen van personen die meeverhuizen.
- Kopie geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) van alle verhuizenden.
- Uw handtekening.
Vertrekt het hele gezin naar het buitenland?
U kunt alleen voor uzelf en inwonende gezinsleden een verhuizing naar het buitenland doorgeven. Lees alle mogelijkheden op de website van de Rijksoverheid.
Bent u niet bevoegd om voor een ander gezinslid de verhuizing naar het buitenland door te geven? Geef dan apart van elkaar de aangifte van verhuizing naar het buitenland door.
Blijft er een gezinslid op het oude adres wonen?
Vertrekken niet alle gezinsleden naar het buitenland? Dan kunt u uw vertrek niet online doorgeven. Kom dan persoonlijk langs met alle gezinsleden. Dit geldt ook voor minderjarigen. Belangrijk: ook de gezinsleden die niet meeverhuizen moeten mee naar de aangifte. U kunt de emigratie persoonlijk doorgeven bij één van onze locaties: Kreupelstraat, Haren, Hoogkerk of Lewenborg.
Plan een afspraak binnen 5 werkdagen voor uw vertrek.
Goed om te weten
- Na uw aangifte wordt u uitgeschreven uit de BRP en ingeschreven in de Registratie Niet Ingezetenen (RNI).
- Een verhuizing naar het buitenland kan gevolgen hebben voor uw huurtoeslag, eventuele studiefinanciering, toekomstige uitkeringen en uw belastingen.
- Als u online aangifte doet kan de bevestiging van uw emigratie misschien in uw spambox terecht komen. Houd dat goed in de gaten. Ongeveer 3 dagen na uw vertrekdatum kunt u controleren of uw verhuizing is verwerkt op mijn.overheid.nl