Terugplaatsing tijdcapsule

Tijdcapsule ligt weer onder Grote Markt

29 mei 2024
Nieuws

Drie generaties van de familie Dijk laten de tijdcapsule zakken: Wouter, Jan-Willem, Oek en Pim. In de capsule zitten berichten aan toekomstige inwoners van de stad. Zestig krantenpagina’s op microfilm. Ze schetsen een beeld van het leven in 1995. Samen met de uitleg voor het bekijken ervan, want in tien eeuwen kan veel veranderen.

Opa Wouter is de bedenker van het project. Samen met zijn toen 9-jarige zoon Jan-Willem liet hij in 1995 de capsule al eens zakken. Voor duizend jaar, was de bedoeling. Maar nu staan ze er dus weer, samen met de kinderen van Jan-Willem. Tijdens de herinrichting van de Grote Markt werd de capsule anderhalf jaar geleden al omhoog gehaald. “Alleen maar mooi”, zegt Wouter, “Want daardoor hebben wij mee kunnen maken hoe het is om de koker over duizend jaar uit de grond te halen.”

Volgende generatie

Het terugplaatsen biedt de nieuwe generatie van de familie Dijk de kans om ook bij te dragen aan het project. Oek (9) en Pim (6) moeten aan de bak, want de capsule blijkt zwaar. Wat ze graag aan een leeftijdgenootje uit de toekomst willen vragen? “Of er nog bakkerijen bestaan,” zegt Oek. “En wat voor supertelefoon ze hebben!” Pim: “Ik wil wel weten wat de mensen over duizend jaar op hun boodschappenlijstjes hebben staan.”

Microfilm

Als de capsule op haar plek ligt schuift wethouder Rik van Niejenhuis de steen die het gat afdekt terug. “Een mooie plek”, vindt hij het. “Je kunt hier even stil blijven staan in de schaduw van de nieuwe bomen en op de verhoogde windroos om de steen te bekijken.” Wie dat doet ziet het ontwerp van Joachim Koops, een gradenboog, en de tekst: ‘5 mei 1995 50 jaar bevrijding. 5 mei 2995 duizend jaar in vrijheid verder.’ Op die datum mag de capsule worden geopend. 

Meer lezen over dit onderwerp kan hier.externe-link-icoon