Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Taalambassadeurs op podium

Taalambassadeur Jos: “Ik ben wel duizend keer gelukkiger”

22 oktober 2024
Nieuws

Vrijdag 18 oktober was in Forum Groningen een feestelijke bijeenkomst voor de taalambassadeurs van de Arbeidsmarktregio (AMR) Groningen. Wethouder Carine Bloemhoff als voorzitter van de AMR en Bé Schollema als voorzitter van het Bondgenootschap Laaggeletterdheid van AMR Groningen waardeerden de achttien taalambassadeurs voor het belangrijke werk dat zij doen.  

Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen die zich inzetten voor het doorbreken van het taboe rondom laaggeletterdheid. De ambassadeurs zijn belangrijk in het bereiken van de doelgroep die moeite heeft met lezen, schrijven en rekenen. 

Trots 

Een trotse wethouder Carine Bloemhoff vertelt dat ze heel blij is dat de taalambassadeurs vrijdag in het zonnetje zijn gezet. “We willen graag dat onze inwoners die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen weten dat ze hulp kunnen krijgen in de taalhuizen. We merken dat dit voor veel mensen moeilijk is. Ze schamen zich en durven niet de stap te zetten naar het taalhuis.” 

Belangrijk

“Daarom zijn onze taalambassadeurs zo belangrijk. Zij zijn een voorbeeld voor andere mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen door hier open over te praten. Ook laten ze zien dat je er iets aan kunt doen en dat je om hulp kunt vragen. Al onze taalambassadeurs hebben hun eigen ontwikkeling doorgemaakt. De een kan nu beter zelf formulieren van de overheid invullen en de ander kan nu zijn eigen kind voorlezen.” 

Meelezen

Maar de taalambassadeurs doen meer, zegt Carine: “Ze kunnen ook aan bijvoorbeeld werkgevers of overheidsinstanties duidelijk maken wat het betekent om moeite te hebben met lezen en schrijven. Ze lezen bijvoorbeeld mee met brieven van de gemeente, om te kijken of deze goed te begrijpen zijn. Ook vertellen ze hun verhaal bij werkgevers om het onderwerp daar onder de aandacht te brengen. En om aan te geven hoe belangrijk deze basisvaardigheden zijn op de werkvloer. Ze doen fantastisch werk. Daar kunnen ze allemaal heel trots op zijn.” 

Indrukwekkende middag

Logopedist Marleen Weggemans is ambassadeur laaggeletterdheid bij GGD Groningen. Ze probeert het thema laaggeletterdheid goed onder de aandacht te brengen binnen de GGD. Marleen was ook bij de bijeenkomst en spreekt van een ‘indrukwekkende middag’: “Je kunt je bijna niet voorstellen hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. De verhalen van de taalambassadeurs vond ik zeer ontroerend. Zij moeten elk moment van de dag zo hun best doen om alles te kunnen volgen, dat kost erg veel energie. Dat taalambassadeur Jos dan ook zei, ‘nu ik beter kan lezen en schrijven ben ik duizend keer gelukkiger’, raakte mij wel echt.” 

De Bietnblues 

En dat het echt een feestje was voor de taalambassadeurs bleek wel toen TikTok Tammo een korte show gaf. Waar de meeste ambtenaren rustig bleven zitten, liepen de taalambassadeurs en natuurlijk wethouder Carine Bloemhoff hossend en zingend mee in de polonaise en gingen ze helemaal los op De Bietn Blues. 

Taalhuizen

In het regionale plan van aanpak laaggeletterdheid van de AMR Groningen is de ambitie uitgesproken om meer taalambassadeurs te werven. Deze taalambassadeurs kunnen helpen om meer mensen in contact te brengen met het taalhuis. In de hele AMR zijn inmiddels 35 taalhuizen te vinden. Je kunt hier hulp krijgen met bijvoorbeeld het invullen van formulieren, het versturen van een whatsapp-bericht of bij het voorlezen aan je kind. Kijk voor meer informatie over taalhuizen op taalhuis.nlexterne-link-icoon.