surcharges iconStudietoeslag aanvragen

Studietoeslag is een toeslag voor studenten die door een medische beperking niets kunnen bijverdienen naast hun studie.

Voorwaarden

  • Je woont in Groningen.
  • Je kunt door een medische beperking naast de studie structureel niet werken.
  • Je ontvangt studiefinanciering of een tegemoetkoming voor de schoolkosten. Het levenlanglerenkrediet valt niet hieronder.
  • Er is geen recht op een Wajong-uitkering.
  • Je hebt geen inkomsten uit werk, met uitzondering van een stagevergoeding

Ontvang je een stagevergoeding, dan mag je de eerste € 200,60 per maand houden. Alles wat je meer verdient, wordt van de studietoeslag afgetrokken.

Hoogte studietoeslag

Deze maandbedragen gelden sinds 1 juli 2023

21 jaar en ouder     € 335
20 jaar € 268
19 jaar € 201
18 jaar € 168
17 jaar € 133
16 jaar € 116
15 jaar € 101

Aanvragen

Studietoeslag aanvragen (DigiD) >

Als je alle vragen hebt ingevuld en bewijsstukken hebt toegevoegd, kun je de aanvraag verzenden. Je krijgt dan van ons een bevestigingsmail op het e-mailadres dat je hebt ingevuld.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je niet zelf aanvragen. Je hebt dan toestemming nodig van een ouder, voogd of verzorger. Heb je die toestemming? Dan kun je een aanvraagformulier opvragen. Hieronder lees je hoe je contact met ons kunt opnemen.

Mijn Groningen

Mijn Groningen is jouw persoonlijke online pagina bij de gemeente Groningen. Je kunt op Mijn Groningen informatie vinden over meerdere producten en deze direct aanvragen, online regelen of bekijken.

Als we je aanvraag hebben ontvangen, houden we je op de hoogte per post en digitaal. Digitaal gaat dit via Mijn Groningen. In Mijn Groningen kun je ook aanvullende bewijsstukken toevoegen als de gemeente dat van je vraagt.

Veranderingen doorgeven

Laat het ons direct weten zodra er iets in je situatie verandert of als je niet meer aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Veranderingen kunnen gevolgen hebben voor de hoogte of de duur van de studietoeslag. Denk hierbij aan veranderingen in je studie, (vakantie)werk, stagevergoeding of medische situatie.

Twijfel je of het nodig is? Geef een verandering dan toch door. Zo voorkom je dat je te veel studietoeslag krijgt, dat je de studietoeslag moet terugbetalen of dat je een boete krijgt.

Geef je veranderingen door >

Studietoeslag en vakantiewerk

Verdien je in de maanden juni t/m september geld met vakantiewerk? Dan heb je geen recht op studietoeslag. Wij stoppen de studietoeslag dan. Daarna kunt je weer studietoeslag aanvragen. Je kunt dan snel studietoeslag krijgen, omdat een nieuw medisch advies niet nodig is.

Hulp nodig?

Niet iedereen is even handig met computers en internet. Dat snappen wij heel goed. Kom gerust bij langs bij het WIJ-team bij jou in de buurt. We hebben op alle locaties pc’s en scanapparatuur én medewerkers die je graag op weg helpen. Zorg er dan wel voor dat je de bewijsstukken bij je hebt? En, als je deze al hebt, je DigiD? Je kunt voor vragen ook op het Harm Buiterplein terecht.

Andere toeslagen en regelingen

Misschien zijn er nog meer toeslagen of regelingen waar je recht op hebt. Dan kun je maandelijks veel geld besparen.

Ontdek het via Dat geldt voor mij van De VoorzieningenWijzer. Vraag een adviesgesprek aan of doe zelf anoniem de check. Je kunt direct de toeslagen en regelingen aanvragen.

Contact

  • Harm Buiterplein 1, Groningen (Europapark)
  • Zonder afspraak: maandag t/m vrijdag 09:00 - 11:00 uur
  • Met afspraak: maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur
  • Telefonisch een afspraak maken? Bel  050 367 50 00