Straatfeest of ander klein evenement melden

Wilt u een evenement voor een kleine groep organiseren (maximaal 200 mensen), zoals een straatfeest, buurtfeest of klein sporttoernooi? Dan moet u dit minimaal 3 weken van tevoren melden aan de gemeente.

Wat u moet weten

• Wat precies een 'klein evenement' is, staat in de voorwaarden.
  • Meld het kleine evenement minimaal 3 weken van tevoren.
  • Vraag voor grotere evenementen altijd een vergunning aan.
  • Tarieven en regels kunnen in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer afwijken de stad Groningen. De gemeenteraad moet hierover nog besluiten nemen.

Melden

Na uw melding

• U krijgt een bevestigingsmail. Daar staan de voorwaarden in, waar u zich aan moet houden.
  • De gemeente beoordeelt uw melding. Als u binnen 10 werkdagen na uw melding geen bericht hebt ontvangen, dan kan uw evenement plaatsvinden.
  • Als u hebt gemeld dat u op de openbare weg zwak alcoholische dranken gaat schenken of verkopen, dan hebt u een ontheffing nodig. Vul daarvoor dit aanvraagformulier in. Zwak alcoholisch wil zeggen: drank met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn.

Stad Groningen

• Er komen niet meer dan 200 bezoekers of deelnemers.
  • Het straatfeest wordt gehouden tussen 09:00 en 24:00 uur.
  • U plaatst een paar kleine objecten (maximaal 15 m2).
  • Het straatfeest vindt niet op de rijbaan plaats, daar hebt u een ontheffing voor nodig.
  • Het straatfeest vindt plaats op één locatie (geen route) en niet op het water.
  • Het straatfeest vindt plaats buiten het centrum van Groningen. Het centrum wil zeggen: alles binnen de grachten van de diepenring, inclusief het voetgangersgebied aan de Westerhaven.
  • Het is duidelijk wie de organisator van het straatfeest is.
  • Het geluid dat u maakt, is maximaal 70 dB(A) en 85 dB(C).
  • U maakt geen reclame om mensen buiten de doelgroep aan te trekken. Bij een straatfeest bijvoorbeeld, is de doelgroep: bewoners van uw straat.

Bekijk alle voorwaarden (pdf 75 kB)

Voormalige gemeente Haren

• Het gaat om een straatfeest of barbecue in de openlucht.
  • Er komen niet meer dan 150 bezoekers.
  • Het evenement vindt plaats tussen 10:00 en 24:00 uur.
  • Na 23:00 uur geen live muziek of elektronisch versterkte muziek.
  • Er worden alleen kleine objecten geplaatst, met een oppervlakte van maximaal 10 m2; niet meer dan 3 objecten per straat.
  • Er is een organisator.
  • Die organisator moet minimaal 14 dagen voorafgaand aan het evenement bij de burgemeester bekend zijn.
  • Als de burgemeester binnen 7 dagen na ontvangst van het meldingsformulier geen tegenbericht heeft gestuurd, kan het evenement zoals gemeld doorgaan.

Voormalige gemeente Ten Boer

• Er komen niet meer dan 100 bezoekers.
  • Het evenement vindt plaats tussen 09:00 en 24:00 uur.
  • Het evenement mag niet plaatsvinden op de rijbaan of het pad voor fietsers en bromfietsen, of op een andere manier de doorgang belemmeren voor het verkeer en de hulpdiensten. Behalve als daar een ontheffing voor is verleend.
  • Er worden alleen kleine objecten geplaatst, met een oppervlakte van maximaal 10 m2.
  • Er is een organisator bekend.
  • Geluidsnormen: tot 20:00 uur gelden er geen geluidsnormen. Vanaf 20:00 uur tot de vergunde eindtijd is een geluidsniveau van maximaal 85 dB toegestaan. De opbouw en de afbouw moeten in beginsel plaatsvinden tussen 08:00 uur en 20:00 uur.