Sirano ’t Zand en Kris Wijma

‘Soms moet iemand gewoon een kwartiertje beuken’

22 februari 2024
Nieuws

Sirano ’t Zand en Kris Wijma hebben beiden hun eigen sportschool. Sirano voor het lichaam, Kris voor de geest. Dat lijken misschien twee verschillende werelden, maar in de praktijk zijn ze juist nauw met elkaar verweven. Met hun plan om mensen met een kleine beurs zowel mentale als fysieke weerbaarheidstraining te geven vroegen ze subsidie aan bij de gemeente. Die kregen ze. Nu komen mensen eerst bij Sirano kickboksen en gaan daarna door naar Kris, die helpt om stil te staan bij wat er vanbinnen speelt.

Kun je een klap opvangen?

Sirano begon vijf jaar geleden met Fight Academy. Kris startte in 2022 met de Mindklub. Ze leerden elkaar kennen via Sportcentrum Noord, proefden in elkaars keuken en kwamen tot de conclusie dat het ze allebei gaat om de vraag: kun je een klap opvangen? Sirano: “Als ik er mentaal goed in zit, dan krijg ik fysiek veel meer gedaan.” Kris vult aan: “ En andersom geldt ook: fysiek tegen een stootje kunnen is mentaal ook tegen een stootje kunnen.”

Spiegel

Kris en Sirano bieden wijkbewoners een “menukaart” aan: tien gratis personal trainingssessies kickboksen en mindfulness. Sirano: “Eerst voeren we een intakegesprek. Waar loop je tegenaan? Waar wil je aan werken? Als de doelen duidelijk zijn gaan we voor de spiegel staan en zeg ik: ‘Daar staat hij: je grootste vriend in het leven én je grootste vijand.” Sirano kijkt naar de buitenkant. Hoe sta je? Hoe kijk je? Iedere les bouwt hij de fysieke intensiteit op met kickboksoefeningen. “Soms moet iemand gewoon even een kwartiertje beuken.”


Mediteren

Daarna is de beurt aan Kris. “Als ik aan de slag ga met meditatie, dan merk je dat het hoofd al wat leger is. Dat maakt het makkelijker. Veel mensen hebben nog nooit gemediteerd. Als ze fysiek leger zijn kunnen ze zich gemakkelijker aan meditatie overgeven. Ik stel vragen als: wat voelde je tijdens het kickboksen in je lichaam? Soms kan de hoge intensiteit van kickboksen bijvoorbeeld lijken op wat we voelen als we boos zijn. Daar kun je dan verder mee.”

Groei

Sporten met zowel je hoofd als je lichaam dus. Sommige mensen willen leren omgaan met hun emoties. Assertiever worden. Zelfverzekerder. Hun grenzen leren bewaken. Kris benadrukt dat het niet om therapie gaat: “We zijn geen behandelcentrum. Wel komt het soms voor dat mensen bij ons terechtkomen omdat ze nog op de wachtlijst staan voor een behandeling. Wij willen ze alleen helpen mentaal en fysiek te groeien.”

Sportcentrum Noord

“Het sportcentrum staat al bekend als ontmoetingsplek,” vertelt Kris. “We willen de combinatie tussen lichamelijke- en geestelijke training onder een dak aanbieden, en dat kan hier ontzettend goed.” Sirano voegt daaraan toe: “En dat geldt niet alleen voor mensen die het gemakkelijk kunnen betalen, wil willen er juist ook zijn voor mensen die het niet zo breed hebben. Daar is Sportcentrum Noord de aangewezen plek voor.”

Menukaart

De gemeente kende subsidie toe aan het plan van Kris en Sirano. Ze kunnen twintig deelnemers begeleiden. Die deelnemers zijn mensen met een kleine beurs uit de noordelijke wijken zoals De Hoogte, Korrewegwijk en Selwerd. Kris: “De GGZ is overspannen. Wat wij hopen is dat we met onze manier van werken preventief en laagdrempelig al iets voor mensen kunnen betekenen. Bovendien vinden we het heel erg leuk om te doen.”

Heb je interesse in de menukaart van Kris en Sirano? Neem dan contact op met Mindklub, Fight Academy Groningen of Sportcentrum Noordexterne-link-icoon.