RUG stapt over op Groningse warmtenet van WarmteStad
Vandaag vierden WarmteStad, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en gemeente Groningen een belangrijke stap richting een aardgasvrije Zernike Campus. De komende twee jaar sluit WarmteStad namelijk negen gebouwen en drie tennisblaashallen van de Rijks Universiteit Groningen aan op het publieke warmtenet. Hierdoor kan de RUG haar gebouwen op de campus voorzien van duurzame warmte. Het gaat om een jaarlijkse gasbesparing gelijk aan het verbruik van 1300 huishoudens. Bestuurders en studenten van de Hanze en de RUG onthulden voor dit moment een ‘warmte toekomstboodschap’: Samen maken we ons warm voor een aardgasvrij Groningen. Deze boodschap is geplaatst op een warmteleiding en deze wordt als tijdscapsule onder de campus ingegraven.
Groningse aanpak werkt
De tijdscapsule markeert een volgende stap in de verduurzaming van de campus én in de gezamenlijke ambitie om Groningen CO₂-neutraal te maken. Wethouder energietransitie Philip Broeksma: “De aansluiting van de RUG op ons publieke warmtenet is een belangrijke mijlpaal. Het laat zien dat de Groningse aanpak werkt. We leveren duurzame warmte, voor een eerlijke prijs en met zeggenschap in eigen stad. De RUG geeft hierin het goede voorbeeld. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige, aardgasvrije stad.”
Forse vooruitgang in duurzame ambities
De RUG sluit de komende twee jaar negen gebouwen en drie tennisblaashallen aan op het warmtenet. Sinds 2024 wordt het warmtenet ook gevoed met zonnewarmte van zonthermiepark Dorkwerd. Dit was een extra reden voor de onderwijsinstelling om de overstap naar WarmteStad te maken. Met deze aansluiting bespaart de RUG jaarlijks 3 miljoen kilo CO₂. Samen met andere maatregelen, zoals een aangepast stookbeleid en de sloop/verbouwing van Nijenborgh 4, daalt de uitstoot met bijna 80 procent ten opzichte van 2023. RUG-bestuurder Hans Biemans: “Dit is een belangrijke stap in ons duurzaamheidsbeleid. Het jaarlijkse gasverbruik dat we besparen is gelijk aan het gebruik van 1300 Groningse huishoudens.”
Alles komt samen op de campus
In 2017 begon WarmteStad met de aanleg van het warmtenet op de Zernike Campus. In 2022 werd hier de eerste WarmteCentrale van de stad gebouwd. Sindsdien stappen steeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen over op duurzame warmte uit Groningen.
Dick Takkebos, directeur van WarmteStad, is trots op de overstap van de RUG. “Toen we een aantal jaren geleden onze ideeën rondom duurzame warmte naast elkaar legden, bleken we hetzelfde te willen. Dat maakt dit moment extra bijzonder. Alles komt hier namelijk samen: onze duurzame bronnen, het netwerk én een grote gebruiker. We verwarmen de campus nu met warmte uit de directe omgeving – goed voor het klimaat én de leefomgeving.”
WarmteStad
WarmteStad is het publieke warmtebedrijf van de gemeente Groningen en het Waterbedrijf Groningen. Het levert duurzame warmte aan huizen en gebouwen in Noordwest Groningen. Ruim 8.000 huishoudens en bedrijven zijn al aangesloten. WarmteStad werkt zonder winstoogmerk. Samen met partners zoals woningcorporaties, onderwijsinstellingen, bedrijven en bewoners zorgt het voor betrouwbare warmte voor een eerlijke prijs. Het doel: een CO₂-neutraal en aardgasvrij Groningen. De komende jaren breidt het warmtenet zich verder uit. Het streven is om uiteindelijk circa 30.000 huishoudens en gebouwen aan te sluiten op het net.