Regels voor hondenbezitters

We leven in de gemeente Groningen met veel mensen en honden samen. Honden brengen plezier, helpen mensen actief te blijven en zorgen voor nieuwe ontmoetingen. We willen graag dat iedereen, met of zonder hond, zich buiten prettig voelt. Daarom zijn er een aantal regels voor hondenbezitters.

Aan de lijn!

In Groningen geldt binnen de bebouwde overal een aanlijnplicht voor honden. Behalve in de losloopgebieden en op de loslooproutes. Buiten de bebouwde kom mogen honden loslopen. De aanlijnplicht vinden wij belangrijk omdat honden die wegrennen kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties. En sommige mensen voelen zich onveilig of zijn bang als ze loslopende honden tegenkomen. Ook andere honden kunnen bang worden.

Losloopgebieden en loslooproutes

Binnen de bebouwde kom mogen honden loslopen in losloopgebieden en op loslooproutes. Sommige hiervan zijn seizoensgebonden. Op de kaart Hond uitlatenexterne-link-icoon ziet u waar deze gebieden en routes liggen. Buiten herkent u ze aan de paaltjes met het symbool van een hond en het woord 'losloopgebied' of ‘loslooproute’. Uw hond mag loslopen wanneer u uw hond onder appel heeft. Dat betekent dat uw hond gehoorzaamt wanneer u hem roept of naar hem fluit.

  • Grasveld ten westen van de skivijver Westpark.
  • Zuidkant en noordoostkant van recreatieplas Ruskenveen.
  • Strand aan de Kardingerplas.
  • Strand Zilvermeer

Van oktober t/m maart mogen honden hier loslopen van maandag t/m vrijdag. In weekenden geldt de aanlijnplicht.

In de periode april t/m september zijn deze gebieden elke dag verboden voor honden.

Zoekt u een langere route om uw hond uit te laten zonder riem? Neem dan de loslooproutes door het Noorderplantsoen en Gravenburg. De routes zijn gemarkeerd met paaltjes. Ze staan ook op de kaart Hond uitlatenexterne-link-icoon.

Hondenpoep opruimen

Het is in de hele gemeente verplicht om zelf de poep van uw hond op te ruimen, ook in de losloopgebieden. Neem bij het uitlaten een schepje en zakje mee om te voorkomen dat u een boete krijgt. U kunt de poep weggooien in een afvalbak of uw grijze afvalbak.

Uitzondering Hulphonden

Eigenaren van hulphonden zijn niet (altijd) in staat alle hondenregels op te volgen. Daarom zijn hondenbezitters met een hulphond uitgezonderd van de opruimplicht en aanlijnplicht.

Waar niet?

Honden zijn bijna overal welkom. Maar er zijn een paar gebieden waar ze niet mogen komen - ook niet aan de riem.

  • Openbare kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweides en trapveldjes
  • Sportvelden
  • Stranden
  • Begraafplaatsen
  • Zwanestraat (van Akerkstraat tot Guldenstraat), centrum Groningen
  • Herestraat, centrum Groningen
  • Carolieweg, centrum Groningen
  • Grasvelden op het Martinikerkhof, centrum Groningen
  • Rondom de centrale vijver van het Noorderplantsoen in Groningen, bij het restaurant

Veelgestelde vragen

We hebben een prachtige hondenspeeltuin in het Stadspark. Helaas kan de gemeente niet meer hondenspeeltuinen maken. Het vergt namelijk veel onderhoud en kost geld. We hebben hier helaas niet de middelen voor.

De openbare ruimte is van iedereen en voor iedereen vrij toegankelijk. Vanuit deze overtuiging maken we geen omheinde losloopgebieden. Alleen als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld vanwege veiligheidsredenen, plaatsen we hekken.

We snappen dat u het niet altijd prettig vindt om een eindje met een gevuld hondenpoepzakje te lopen. Maar meer bakken betekent extra onderhoud en ophaalrondes. De gemeente plaatst daarom geen extra prullenbakken voor poep. Misschien lijken ze even ver weg als u met een warm zakje loopt, maar er zijn er echt genoeg in de gemeente Groningen.

Bij het hebben van een huisdier horen verantwoordelijkheden. Volgens de lokale regels in de APVexterne-link-icoon (artikel 2:58) bent u verplicht een hondenpoepzakje en /of schepje bij u te hebben als u de hond uitlaat. Hebt u een hond, dan bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Daarom plaatsen we als gemeente geen palen met hondenpoepzakjes. Deze kunt u voordelig krijgen bij de dierenspeciaalzaak.

Teveel borden vervuilen de openbare ruimte, vergen onderhoud en kosten geld. En als we bordjes plaatsen, lijkt het alsof op alle plekken zonder bordje honden wél mogen komen. Terwijl dat niet altijd zo is. Daarom kiezen we ervoor om geen verbodsbordjes voor honden te plaatsen. Voor alle algemene verboden verwijzen we naar de APVexterne-link-icoon.