Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Ingang winkelcentrum Paddepoel

Positieve inbreng tijdens bijeenkomst Paddepoel

Mensen van de wijkraad, studenten, een raadslid, leden van de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren (CVvE) en vertegenwoordigers van zowel de winkeliers als van Toegankelijk Groningen, woonservicecentrum Bernlef en woningcorporaties: allemaal waren zij aanwezig tijdens de werksessie voor Kloppend Hart Paddepoel. In het cultuurpand Het Paleis gingen zij in gesprek over de verschillende keuzes die te maken zijn om tot een stedenbouwkundige visie voor het centrum van Paddepoel te komen. Waar iedereen het over eens was: dit stadsdeel mooier en veelzijdig maken is een prachtige uitdaging!

Zo zag de werksessie eruit

Na het welkom van de gemeente en MWPO startte het architectenbureau Rijnboutt met de presentatie van de ideeën. Diverse keuzes en modellen kwamen voorbij. Na de pauze gingen de deelnemers in drie groepen uiteen. Zo was er ruimte om samen in gesprek te gaan over de verschillende keuzemogelijkheden voor het centrum.

De keuzes werden besproken aan de hand van zogenoemde ‘bouwstenen’. Voorbeelden van bouwstenen zijn bijvoorbeeld of het winkelcentrum overdekt, half overdekt of niet meer overdekt moet worden en op welke manier het parkeren, verkeer en woningbouw een plek moeten krijgen. De verschillende bouwstenen worden gebruikt om uiteindelijk tot een stedenbouwkundige visie met daarin één model te komen.

Positieve inbreng

De deelnemers vinden het vooral belangrijk dat de bereikbaarheid van het centrum en de verbinding met de wijk wordt verbeterd. Daarnaast wordt er gepraat over de mogelijkheden voor meer groen in het centrum. Dit zorgt namelijk voor een beter klimaat in het centrum en maakt het een fijne plek om te verblijven.

In de groepen werd ook gesproken over welke functies het centrum nog meer kan gebruiken. Eén van de bewoners geeft aan: “Ik vind een divers programma met meer horeca en sociaal maatschappelijke functies erg wenselijk voor Paddepoel”. Maar er moet ook gelet worden op de toegankelijkheid van de omgeving en het centrum zelf, vindt een vertegenwoordiger van Toegankelijk Groningen. En volgens de studenten zijn studieplekken méér dan welkom in Paddepoel. Kortom: veel positieve en nieuwe inzichten tijdens deze werksessie.

Aan het einde van de middag lieten de groepen weten wat zij besproken hadden. Deze inbreng is erg waardevol, omdat dit meegenomen kan worden in de verdere ontwikkeling van de plannen. De dag werd afgesloten met een borrel en een positieve blik van één van de bewoners: “Het mooie aan dit programma is dat we samen de sociale veiligheid in Paddepoel vergroten!”

Gehighlighte tekst: In het volgende nieuwsbericht interviewen we de centrummanager Harold Lubberts.

< Terug naar projectpagina