Parttime ondernemen in de bijstand

Woont u in de gemeente Groningen, hebt u een bijstandsuitkering en wilt u graag parttime ondernemen? Dan is deze regeling misschien iets voor u.

Doe mee!

Hoe mooi is het als je met je passie en talenten gaat werken?  Parttime ondernemen biedt u de mogelijkheid om laagdrempelig te ondernemen binnen de participatiewet. Geïnteresseerd in parttime ondernemen? Neem dan contact met de gemeente op. Nadat de gemeente uw bericht heeft ontvangen, krijgt u een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

Tijdens de informatiebijeenkomst:

• Hoort u wat parttime ondernemen inhoudt.
  • Hoe de gemeente u daarbij ondersteunt.
  • Kunt u zich aanmelden voor het programma 'Werken aan Ondernemen'. U krijgt dan een intakeformulier mee.

In 'Werken aan Ondernemen' doet u mee aan een aantal workshops. Daar werkt u met professionals aan uw ondernemersplan, boekhouding, netwerk en publiciteit. Als u 'Werken aan Ondernemen' met succes afrondt, hebt u een afspraak met een coach. Daarbij neemt u het intakeformulier mee.

Let op: U krijgt pas toestemming om parttime te ondernemen als u aan alle voorwaarden voldoet.

• U hebt een eenmanszaak zonder personeel.
  • U hoeft geen grote investeringen te doen om uw bedrijf op te starten.
  • U besteedt niet meer dan 1225 uur per jaar  aan uw onderneming.
  • U bent naast uw onderneming beschikbaar voor werken in loondienst.
  • Wanneer u in een schuldentraject zit , moet deze eerst worden afgerond voordat u kunt gaan ondernemen.
  • U houdt uw administratie goed bij

Wat u verder moet weten

• Als u gebruik maakt van de regeling, mag u een deel van uw inkomsten met zelfstandige activiteiten verdienen.
  • Door parttime te ondernemen, verdient u geld met waar u goed in bent en hebt u minder bijstand nodig. Als de zaken goed gaan, hebt u op termijn misschien helemaal geen bijstandsuitkering meer nodig.
  • Met het bedrijf dat u wilt starten hoeft u weinig kosten te maken. De kosten mogen niet hoger zijn dan 50% van de omzet

Informatie over ondernemerschap vindt u onder andere op de sites van:

Hebt u vragen over parttime ondernemen in de bijstand? Neem dan contact met de gemeente op. U krijgt binnen maximaal 2 weken antwoord. We helpen u graag!

Meer informatie leest u in de PTO beleidsregels.

Verhalen uit de praktijk

• Ditha Blaauw geeft kookworkshops en is bezig met een kookboek.
  • Micha Duits is begonnen met een vloerenbedrijf vanuit de PTO.
  • Okke Oosterhuis heeft een hoveniersopleiding gedaan en werkt als ondernemer in het groen.

Liever fulltime ondernemen?

Dan kunt u bij de gemeente een beroep doen op bijstand voor zelfstandigen.

Groepsfoto van het team Parttime ondernemen