Oud papier inleveren

Oud papier kunt u op verschillende manieren kwijt. In veel buurten kunt u het aan de weg zetten: of in de papiercontainer (kliko met blauw deksel) of bij inzameling aan de weg. Ook kunt u het altijd in een openbare papiercontainer bij u in de buurt gooien. Ten slotte kunt u oud papier wegbrengen naar een afvalbrengstation. Op de Afvalwijzer vindt u de mogelijkheden bij u in de buurt.

Tip! Oude boeken kunt u ook afgeven bij een kringloopwinkel of aanbieden via tweedehandssites op internet.

8 tips voor het beter scheiden van papier

Maar liefst de helft van ons papier belandt nu nog gewoon in de afvalbak en wordt verbrand. Dat is zonde van de energie en grondstoffen, want bijna alle papier kan worden gerecycled!

1. Papiercontainers

Kranten, tijdschriften, maar ook boeken, verpakkingen en administratie mogen in de papierbak. Plakband en nietjes geen bezwaar, ook vensterenveloppen mogen gewoon. Kijk op de kaart waar bij jou in de buurt openbare papiercontainers staan (in ieder geval staan deze bij alle grotere winkelcentra).

2. Inzameling huis-aan-huis

Minstens tien keer per jaar wordt er in het grootste deel van de stad papier huis-aan-huis papier opgehaald. De exacte data zijn te vinden via de afvalwijzer.
Extra tip: waarschuw je buren, bijv. via de buurtapp als de ophaaldag er weer aankomt!

3. Nat en vies mag niet

Nat en vies papier mag natuurlijk niet in de papiercontainer. Dus geen koffiefilters, hygiëne- en sanitairpapier (tissues, toiletpapier, keukendoekjes etc.), luiers, geplastificeerd papier (kan het papier niet worden gescheurd dan zit er vaak een plastic laagje op en mag het niet bij het oud papier), carbonpapier, foto’s en behangpapier (incl. vinylbehang), kartonnen verpakkingen voor vloeibaar wasmiddel of wasverzachter. Een gebruikte, met vet vervuilde pizzadoos mag ook niet bij het oud papier maar hoort bij het restafval. Dat geldt ook voor papier of karton met verf-, olie- of voedselresten.  Download de scheidingswijzer via papierenkarton.nl.

4. Voorkomen is beter

Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer door de bus. Dat scheelt zo'n 1.800 folders per brievenbus per jaar! Haal gratis een sticker op bij de gemeente. Dat kan aan Kreupelstraat 1 (ma 13:00 -16:00 uur, di t/m vr 09:00 - 17:00 uur) of Duinkerkenstraat 45 (ma t/m vr 08:30 - 17:00 uur). Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Lees meer op: milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden-en-recyclen/afval-verminderen/reclamedrukwerk.

5. Minder gebruiken is het duurzaamst

Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Doe het dan dubbelzijdig en liefst met twee pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, hoef je hier nooit meer aan te denken. Gebruikt printpapier kan nog heel goed dienen als kladpapier of voor boodschappenlijstjes.

6. Papieren tassen zijn ook niet duurzaam

Vanwege het verbod op plastic tassen schakelen steeds meer winkels over op papieren tassen. Maar die zijn net zomin duurzaam als plastic tassen. Neem dus altijd een eigen tas (rugzak) mee, ook als je bijvoorbeeld kleding gaat shoppen.

7. Klein telt ook mee

Ook kleine hoeveelheden papier kunnen worden gerecycled. Hang een klein papieren tasje in de (bij)keuken voor bijv. de papieren verpakkingen van theezakjes, papiersnippers en ander klein grut. Het tasje kan dan in één keer in de papiercontainer of aan de straat worden gezet bij huis-aan-huis inzameling.

8. Meer weten?

Wil je weten wat er wel en niet in de papierbak mag: milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden-en-recyclen/welk-afval-waar/papier-en-karton.

Voor meer informatie over papierrecycling in het algemeen: milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/papier-en-karton.

Voor informatie over keurmerken, en het proces van papierrecycling kun je kijken op: papierenkarton.nl.

Bekijk het filmpje

Oud papier dat de gemeente verzamelt wordt verwerkt in de kartonfabriek van Hoogkerk.

Wat u moet weten

Papiercontainer bij huis

Veel woningen in de buitenwijken hebben een kleine container voor oud papier (kliko met blauw deksel). Op de ophaaldag zet u de papiercontainer aan de weg. De ophaaldagen vindt u op de Afvalwijzer.

Let op! Als het oud papier in uw buurt met papiercontainers aan huis wordt ingezameld, mag u uw oud papier niet los aan de weg aanbieden.

Woont u in een straat waar de papiercontainer in gebruik is? Maar u hebt zelf geen papiercontainer bij huis en u wilt er wél een? Neem dan contact op met de gemeente:

Stadsbeheer

Duinkerkenstraat 45
9723 BP Groningen
Telefoon 14 050

Inzameling aan de weg

Wordt in uw buurt oud papier los aan de weg ingezameld? Op de ophaaldag zet u uw oud papier gebundeld aan de straat. Doe het bij voorkeur in een stevige kartonnen doos of bind het stevig vast met een touw. Gebruik geen plastic tassen of boodschappenkratje.

In openbare papiercontainer gooien

Oud papier kunt u altijd gratis in een openbare papiercontainer gooien. Kijk op de kaart waar bij u in de buurt zo'n papiercontainer staat.

Papiercontainer vol? Geef het door aan de gemeente:

Voormalige gemeente Haren

  • Haren: zaterdag 09:00 - 12:00 uur containers op plein Beatrixlaan in Haren.
  • Glimmen: elke 2e zaterdag van de maand 09:00 - 12:00 uur staan er containers aan de Meidoornlaan in Glimmen.

Naar afvalbrengstation brengen

U kunt het oud papier ook brengen naar een afvalbrengstation. Dit is gratis.

Groningen, Duinkerkenstraat 99 (Industriebuurt Woldjerspoor)

Maandag t/m vrijdag 08:00 - 16:30 uur
Zaterdag 10:00 - 15:00 uur

Groningen, Electronstraat 2 (Vinkhuizen)

Maandag t/m vrijdag 10:00 - 16:30 uur
Zaterdag 10:00 - 15:00 uur

Haren, Van Maerlantlaan 1

Maandag t/m vrijdag 08:00 - 16:30 uur

Ten Boer, Boltweg 1

Elke 1e vrijdag van de maand 14:00 - 16:00 uur

Meer informatie