trash iconOud papier inleveren

Oud papier kunt u op verschillende manieren kwijt.

Papiercontainer bij huis

Woont u in een straat waar de papiercontainer (blauwe deksel) in gebruik is? Kijk op uw afvalwijzer op welke data de container wordt geleegd.

  • Als u een eigen papiercontainer hebt, mag u oud papier niet los aan de weg zetten.
  • Is in uw straat de papiercontainer in gebruik, maar hebt u zelf nog geen papiercontainer? Bel dan 14 050.

Inzameling aan de weg

Wordt in uw buurt oud papier los aan de weg ingezameld? Kijk dan op uw afvalwijzer op welke data het wordt opgehaald.

  • Op de ophaaldag zet u uw oud papier gebundeld aan de straat.
  • Doe het bij voorkeur in een stevige kartonnen doos of bind het stevig vast met een touw.
  • Gebruik geen plastic tassen of boodschappenkratje.

Openbare papiercontainers

Oud papier kunt u altijd gratis in een openbare papiercontainer gooien. Kijk op de kaart waar bij u in de buurt zo'n papiercontainer staat. Bij alle grote supermarkten en winkelcentra vindt u papiercontainers.

Papiercontainer vol? Geef het door aan de gemeente:

In Haren staan elke zaterdag tussen 09:00 en 12:00 uur papiercontainers op plein Beatrixlaan. In Glimmen staan elke 2e zaterdag van de maand tussen 09:00 en 12:00 uur papiercontainers aan de Meidoornlaan.

Afvalbrengstation

U kunt het oud papier ook brengen naar een afvalbrengstation. Dit is gratis.

Nee-Nee of Nee-Ja-sticker

Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijgt u geen reclamefolders meer door de bus.

Wat hoort bij oud papier?

Lees op milieucentraal.nl wat wel/niet bij oud papier hoort.

Tips voor beter scheiden van papier

Maar liefst de helft van ons papier belandt nu nog gewoon in de afvalbak en wordt verbrand. Dat is zonde van de energie en grondstoffen, want bijna alle papier kan worden gerecycled!

Oude boeken

Oude boeken kunt u ook afgeven bij een kringloopwinkel of aanbieden via tweedehandssites op internet.

Papiercontainers

Kranten, tijdschriften, maar ook boeken, verpakkingen en administratie mogen in de papierbak. Plakband en nietjes geen bezwaar, ook vensterenveloppen mogen gewoon. Kijk op de kaart waar bij u in de buurt openbare papiercontainers staan (in ieder geval staan deze bij alle grotere winkelcentra).

Inzameling huis-aan-huis

Minstens 10 keer per jaar wordt er in het grootste deel van de gemeente papier huis-aan-huis papier opgehaald. De exacte data zijn te vinden via de afvalwijzer. Extra tip: waarschuw uw buren, bijv. via de buurtapp als de ophaaldag er weer aankomt!

Nat en vies mag niet

Nat en vies papier mag natuurlijk niet in de papiercontainer. Dus geen koffiefilters, hygiëne- en sanitairpapier (tissues, toiletpapier, keukendoekjes etc.), luiers, geplastificeerd papier (kan het papier niet worden gescheurd dan zit er vaak een plastic laagje op en mag het niet bij het oud papier), carbonpapier, foto’s en behangpapier (incl. vinylbehang), kartonnen verpakkingen voor vloeibaar wasmiddel of wasverzachter. Een gebruikte, met vet vervuilde pizzadoos mag ook niet bij het oud papier maar hoort bij het restafval. Dat geldt ook voor papier of karton met verf-, olie- of voedselresten. Download de scheidingswijzer via papierenkarton.nl.

Sticker

Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijgt u geen reclamefolders meer door de bus. Dat scheelt zo'n 1.800 folders per brievenbus per jaar! Wilt u de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Lees meer op milieucentraal.nl.

Minder gebruiken is het duurzaamst

Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Doe het dan dubbelzijdig en liefst met twee pagina’s op één kant. Als u dit standaard instelt bij uw printvoorkeuren, hoeft u hier nooit meer aan te denken. Gebruikt printpapier kan nog heel goed dienen als kladpapier of voor boodschappenlijstjes.

Papieren tassen zijn ook niet duurzaam

Vanwege het verbod op plastic tassen schakelen steeds meer winkels over op papieren tassen. Maar die zijn net zomin duurzaam als plastic tassen. Neem dus altijd een eigen tas (rugzak) mee, ook als u bijvoorbeeld kleding gaat shoppen.

Klein telt ook mee

Ook kleine hoeveelheden papier kunnen worden gerecycled. Hang een klein papieren tasje in de (bij)keuken voor bijv. de papieren verpakkingen van theezakjes, papiersnippers en ander klein grut. Het tasje kan dan in één keer in de papiercontainer of aan de straat worden gezet bij huis-aan-huis inzameling.

Meer weten?

Video kartonfabriek Hoogkerk