adult iconOud en Nieuw

Op deze pagina vindt u informatie over Oud & Nieuw, waaronder de regels rondom vuurwerk afsteken, carbid schieten, afval en openingstijden.

Regels vuurwerk

Vuurwerk afsteken mag alleen buiten de vuurwerkvrije gebieden van 31 december 18:00 tot 1 januari 02:00 uur.

Vuurwerkvrije gebieden

Er zijn 11 gebieden (zones) waar geen vuurwerk mag worden afgestoken.

Kaart met vuurwerkvrije gebieden >

 • Uitgaanscentrum binnenstad - Vismarkt, Grote markt, Poelestraat en omgeving.
 • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) 
 • Martini Ziekenhuis 
 • Verpleeghuis Maartenshof - Schaaksport
 • Woonzorgcentrum Heymanscentrum - Henri Dunantlaan
 • Kinderboerderij Stadspark
 • Kinderboerderij Eelderbaan
 • Noorderbegraafplaats - Moesstraat
 • Begraafplaats Esserveld
 • Manege De Kaai/Sontweg
 • Burgemeester Boeremapark, Haren
Vuurwerk opruimen

Ruim uw vuurwerk op na het afsteken. Vuurwerkafval mag gewoon bij het restafval/de grijze container. Papierresten van rotjes dus niet in papierbak! Voor vuurwerk dat niet af is gegaan geldt: eerst natmaken.

Carbidschieten

Carbidschieten mag alleen buiten de bebouwde kom tussen 31 december 10:00 uur en 1 januari 02:00 uur en u moet minimaal 18 jaar zijn. Daarnaast moet u voldoen aan alle andere regels voor carbidschieten.

Ontheffing

Wilt of kunt niet aan de regels voldoen? Dan moet u 3 weken van tevoren een ontheffing aanvragen bij Evenementen Management. Bel 050 367 1155 of gebruik het contactformulier.

Overlast van vuurwerk?

Kies in het webformulier voor 'geluidsoverlast'

Doe een melding >

Bellen

U kunt ook bellen met 050 587 58 85 van maandag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur. Is de overlast ernstig? Is ingrijpen van de politie nodig? Bel dan 0900 88 44.

Evenementen

Tijdens Oud & Nieuw kunt u een bezoek brengen aan de binnenstad. 

Rond Oud & Nieuw zijn er ook verschillende activiteiten en evenementen in de wijken en dorpen. Bekijk de evenementen waarvoor een vergunning is aangevraagd.

Groningen Telt Af

Van dinsdag 27 t/m vrijdag 30 december worden op de gevel van het stadhuis Groningse beelden getoond.

Op zaterdag 31 december is vanaf 17.00 uur op de Grote Markt Groningen Telt Af. Een gratis programma met Groningse poëzie, muziek, cabaret en dans op een groot podium. Het programma is geschikt voor jong en oud.

Poetry by Night

T/m 31 december verlichten gedichten van jongeren markante gebouwen en locaties in de stad Groningen. De gedichten zijn in het donker te lezen langs fietspaden, in parken, op het Groninger Museum en op het stadhuis. Groningse jongeren van 10 tot 18 jaar hebben ze geschreven.

Het thema van Poetry by Night voor dit jaar is ‘Gezien worden’. Poetry by Night is een samenwerking van de gemeente Groningen, Marketing Groningen en het Poëziepaleis.

Fietsparkeren

De fietsenstallingen Grote Markt  en Nieuwe Markt zijn de hele nacht open.

Er zijn zakkenrollers actief in het centrum

Afval

Hebt u een grijze, groene en blauwe container? We vragen u rond Oud & Nieuw deze in uw tuin of schuur te zetten. Hiermee voorkomen we schade door vuurwerk.

Sluiting papier- en textielcontainers

Donderdag 29 december start de gemeente met het sluiten of tijdelijk verwijderen van papier- en textielcontainers in de wijken. Dit doen we voor de veiligheid rond Oud & Nieuw.

Vanaf maandag 2 januari plaatsen we de containers terug of openen we de containers weer. Bewaar uw oud papier en textiel tot die tijd thuis.

Wanneer wordt uw kerstboom opgehaald?

Op de Afvalwijzer 2023 ziet u op welke dag we uw kerstboom komen ophalen. Zorg dat de vrachtauto goed bij de boom kan komen. Natuurlijk wel eerst de versiering en de pot of aardkluit verwijderen.

In Ten Boer kunt u uw kerstboom inleveren op de ‘Zwaaikom’ van de Valckestraat. De inleverdagen zijn vrijdag 30 december en maandag 2 januari van 10:30 tot 15:00 uur. U krijgt € 1 per ingeleverde kerstboom.

Gebruikte olie en frituurvet

Bakt u zelf oliebollen met Oud & Nieuw? Of is uw frituurvet aan vervanging toe? Olie en vet mogen niet bij het gewone afval en zeker niet in het riool!

Na het inzamelen wordt er biobrandstof van gemaakt.

Openingstijden

Tijdens Kerst en Oud & Nieuw zijn er andere openingstijden bij de loketten, afvalbrengstations en voor het afhalen van verwijderde fietsen.