Oud en nieuw

Op deze pagina vindt u informatie over oud en nieuw, waaronder de regels rondom vuurwerk afsteken, carbidschieten, afval en openingstijden.

Afval

Opgeruimd het nieuwe jaar in?

Na oud en nieuw kunt u uw kerstboom gewoon weer aan de weg zetten. Op de Afvalwijzer kunt u zien op welke dag we bij u in de straat komen. Zet de boom op een plaats aan de straat waar de vrachtauto er goed bij kan. Verwijder natuurlijk wel de versiering en de pot of de aardkluit. 

Inwoners van Ten Boer krijgen weer 1 euro als ze hun kerstboom op de vertrouwde plek aan de Valckestraat inleveren.

Jammer maar waar: rond de jaarwisseling worden publieke voorzieningen vaak slachtoffer van vuurwerkmisbruik. Daarom beginnen we woensdag 27 december weer met het sluiten of tijdelijk verwijderen van prullenbakken en papier- en textielcontainers in de wijken.

Vanaf dinsdag 2 januari zullen we alles zo snel mogelijk terugplaatsen. Vriendelijk verzoek om uw oud papier en textiel tot dat moment op te sparen. Zorgt u dat ook uw eigen kliko’s veilig achter slot en grendel staan?

Bakt u zelf oliebollen met oud en nieuw? Of is uw frituurvet aan vervanging toe? Gooi de olie en het vet niet bij het gewone afval en zeker niet in het riool! U kunt het beste de gebruikte olie terugdoen in de oorspronkelijke verpakking en wegbrengen naar een inleverpunt in de buurt.

U vindt ze bij de afvalbrengstations, veel supermarkten en sommige sportclubs. Of kijk op de afvalkaartexterne-link-icoon van de gemeente. Zo krijgen olie en vet een nuttige toepassing als biobrandstof en komen ze niet in het milieu.

U vindt de afvalwijzer voor komend jaar op mijnafvalwijzer.nl.externe-link-icoon U kunt het jaarschema downloaden en printen. U kunt de afvalwijzer ook op uw mobiel of tablet bekijken. Met de app ‘Afvalwijzer Groningen’ krijgt u alle informatie, op maat voor uw adres. Ook kunt u de app zo instellen dat u een signaal krijgt op de dag dat u uw papier of textiel aan de weg kunt zetten. Al meer dan 35.000 Groningers gingen u voor.

Goed om te weten: in een aantal wijken wisselen begin januari de ophaaldagen voor gft en restafval. De inwoners van deze wijken krijgen daarover een brief.

Afgelopen jaar is grote vooruitgang geboekt. Dankzij de huisvuilpas kwam er een eind aan het afvaltoerisme bij onze afvalbrengstations. Door andere maatregelen zit er nu veel minder textiel en papier in het restafval. Zo is Groningen opnieuw een van de best presterende gemeentes op het gebied van afvalinzameling en -hergebruik.

Compliment voor u dus! We hopen dat u volgend jaar weer met ons meedoet om meer uit ons afval te halen. Dat wil zeggen: glas, papier, textiel, olie en vet, gft en klein chemisch afval zoveel mogelijk gescheiden inleveren op de daarvoor bestemde plekken.

Lees meer over afvalinzameling en -beleid op Afval. Kijk voor inspirerende verhalen van stad- en dorpsgenoten op haalallesuitjeafval.nlexterne-link-icoon.

Regels vuurwerk

Er zijn een aantal vuurwerkvrije gebieden. Daar steekt u geen vuurwerk af. Buiten deze gebieden mag u van 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur vuurwerk afsteken.

  Er zijn 12 gebieden (zones) waar geen vuurwerk mag worden afgestoken.

  Kaart met vuurwerkvrije gebieden >externe-link-icoon

  • Uitgaanscentrum binnenstad - Vismarkt, Grote Markt, Poelestraat en omgeving.
  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) 
  • Martini Ziekenhuis 
  • Verpleeghuis Maartenshof
  • Woonzorgcentrum Heymanscentrum
  • Kinderboerderij Stadspark
  • Kinderboerderij Eelderbaan
  • Zorgboerderij De Mikkelhorst
  • Noorderbegraafplaats
  • Begraafplaats Esserveld
  • Manege De Kaai/Sontweg
  • Burgemeester Boeremapark, Haren

  Meteen na nieuwjaarsdag gaan de medewerkers van Stadsbeheer weer op pad om vuurwerkresten en kerstbomen in te zamelen. Onze veegwagens komen ook bij u in de straat. U hoeft ons dus niet te bellen.

  Maar we kunnen niet overal tegelijk zijn. Doe daarom wat steeds meer straten doen: organiseer op 1 januari een veeguurtje met uw buren. Als iedereen die vuurwerk afsteekt even meehelpt, is het zo gepiept. Met een kan warme chocolademelk of glühwein erbij wordt het nog gezellig ook.

  Carbidschieten mag alleen buiten de bebouwde kom tussen 31 december 10:00 uur en 1 januari 02:00 uur en u moet minimaal 18 jaar zijn. Daarnaast moet u voldoen aan alle andere regels voor carbidschietenexterne-link-icoon.

  Ontheffing

  Wilt of kunt niet aan de regels voldoen? Dan moet u 3 weken van tevoren een ontheffing aanvragen bij de gemeente. Bel 14 050 of gebruik het contactformulierexterne-link-icoon en vul als onderwerp 'Evenement' in.

  U kunt ons telefonisch bereiken op maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur op 050 587 58 85. Wij nemen uw melding dan zo snel mogelijk in behandeling.

  Wilt u een online melding doen? Klik de knop hieronder:

  Doe een melding >externe-link-icoon
  Kies onderwerp 'geluidsoverlast'.

  Wilt u buiten onze openingstijden een melding doen van vuurwerkoverlast? Bel de politie op 0900 88 44. Is de situatie levensbedreigend? Bel 112.

  Evenementen

  Rond oud en nieuw zijn er verschillende activiteiten en evenementen in de binnenstad, wijken en dorpen. Bekijk de evenementen waarvoor een vergunning is aangevraagd.

  Op de Grote Markt is ook een feestelijk evenement. Dit feest is georganiseerd door een bedrijf. Bekijk Groningen Telt Afexterne-link-icoon voor meer informatie.

  Fiets parkeren

  De ondergrondse fietsenstallingen Grote Marktexterne-link-icoon  en Nieuwe Marktexterne-link-icoon zijn de hele nacht open.

  Er zijn zakkenrollers actief in het centrum

  Openingstijden

  Tijdens kerst en oud & nieuw zijn er andere openingstijden bij de loketten, afvalbrengstations en voor het afhalen van verwijderde fietsen.