Opvanglocatie Kastanjelaan
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vangt de gemeente Groningen vluchtelingen uit Oekraïne op. Zolang de vluchtelingen uit Oekraïne hier moeten blijven, willen we geschikte woonruimte bieden.
Tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne
In Groningen zijn vijf locaties waar we vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Sommige van deze opvanglocaties zijn tijdelijk beschikbaar, en sommige locaties zijn minder geschikt voor langdurige bewoning of de opvang van kinderen.
We willen vluchtelingen die nu op een boot in het Eemskanaal wonen, graag een betere accommodatie aanbieden op de locatie kastanjelaan 2 (voormalige ambulancepost). Het gaat hierbij om ongeveer 80 vluchtelingen uit Oekraïne, die al een langere periode in Groningen verblijven. Het plan is om deze locatie voor een periode van maximaal 3 jaar te gebruiken als tijdelijke opvanglocatie.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 29 juli 2024 besloten om de locatie aan de Kastanjelaan 2 in te zetten als opvanglocatie.
Communicatie
Veelgestelde vragen
Waarom heeft de gemeente gekozen voor deze locatie?
Op de locatie was nieuwbouw gepland. Vorig jaar is duidelijk geworden dat deze nieuwbouwplannen niet doorgaan. Het pand staat momenteel leeg in afwachting van nieuwe ontwikkelingen. Een Oekraïne-opvang op deze plek gaat leegstand tegen en geeft de eigenaar de tijd om nieuwe plannen voor de toekomst in te dienen.
Daarnaast heeft deze locatie alle voorzieningen op loopafstand. Dat maakt het een aantrekkelijke plek om ook mindervaliden en gezinnen met kinderen te huisvesten.
Hoeveel mensen gaan hier wonen?
In het pand is na een interne verbouwing ruimte voor ongeveer 80 vluchtelingen. Hoewel wij ons best doen om deze plekken zo goed mogelijk te benutten zal het totaal aantal vluchtelingen op de locatie Kastanjelaan 2 mogelijk iets lager zijn.
Wanneer komen de vluchtelingen uit Oekraïne?
Wij streven ernaar om begin 2025 de vluchtelingen te verhuizen vanuit de boot in het Eemskanaal naar de Kastanjelaan 2.
Is dit een definitief besluit van de gemeente?
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 29 juli besloten om de locatie aan de Kastanjelaan 2 in te zetten als opvanglocatie voor maximaal 80 Oekraïense vluchtelingen. Het pand wordt voor een periode van maximaal 3 jaar gebruikt als opvanglocatie voor deze groep. Het gaat hierbij om Oekraïners die al een langere periode in Groningen wonen.
Is er structureel overleg tussen de locatie en omwonenden?
Na de opening van de opvanglocatie wordt er een periodiek ‘omgevingsoverleg’ ingesteld. Dit is een overleg tussen het locatiemanagement en omwonenden en belanghebbenden.
Hoelang wordt er verbouwd?
Onze inschatting is dat het traject van vergunningverlening en verbouwing circa 6 maanden in beslag neemt. Er is alleen sprake van een interne verbouwing van het pand, zodat het pand geschikt is voor de bewoning van gezinnen met kinderen en mindervaliden.
Hebben deze vluchtelingen werk?
Ruim de helft van de Oekraïense vluchtelingen heeft betaald werk.
Gaan de kinderen van de Oekraïense vluchtelingen straks naar scholen in onze wijk of buurt?
Wanneer Oekraïense vluchtelingen in Nederland aankomen, starten zij met taalonderwijs in de zogenoemde taalklassen. Daarna stromen de kinderen door naar het reguliere onderwijs. De kinderen die mogelijk naar de Kastanjelaan verhuizen zijn over het algemeen al wat langer in Nederland. Het is dus mogelijk dat enkele van hen overstappen naar een school dichter bij de opvanglocatie.
Regelt de gemeente ook werk of dagbesteding?
De gemeente verzorgt op de verschillende locaties inloopspreekuren om Oekraïense vluchtelingen aan werk te helpen. Daarnaast worden er op de locaties met regelmaat activiteiten georganiseerd. Dit willen we ook op de locatie Kastanjelaan gaan doen.
Kan een vluchteling bij mij aan het werk, hoe regel ik dat?
Om aan de slag te kunnen, is het belangrijk dat de vluchteling ingeschreven staat in het BRP, een BSN (burgerservicenummer) heeft, en een geldig bewijs van verblijf. Als werkgever is het belangrijk om bij het UWV melding te maken van het dienst nemen van een vluchteling uit Oekraïne. Dat hoeft de Oekraïner niet zelf te doen.