Openbare laadpaal aanvragen
Kaart
De gemeente heeft in kaart gebracht wat geschikte locaties zijn voor nieuwe openbare laadpalen. Hiermee kunnen wij in de hele gemeente een openbare laadpaal plaatsen op loopafstand van de aanvrager.
Voorwaarden
U mag zelf geen laadpaal plaatsen op openbaar terrein. Ook een kabel over het trottoir leggen is niet toegestaan.
- U woont of werkt (minimaal 20 uur per week) in de gemeente Groningen, of u gaat dat binnen 3 maanden doen.
- U rijdt of gaat een elektrisch voertuig rijden die volgens de technische specificaties van de fabrikant minimaal 50 km (NEDC) elektrisch kan rijden. Voor de meeste plug-in hybride voertuigen kunt u dus ook een laadpaal aanvragen.
- U kunt niet op eigen parkeerterrein parkeren en bent voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat.
- Binnen loopafstand (circa 250 meter, in de binnenstad van Groningen 500 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de gebruiksgegevens blijkt dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.
Aanvragen
Hoe lang duurt het?
We ontvangen veel aanvragen voor openbare laadpalen. De wachttijd kan daarom oplopen tot 1 jaar.
Eigen parkeerterrein?
Hebt u als bewoner of als bedrijf een eigen parkeerterrein? Dan kunt u een laadpunt op eigen oprit, eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE) laten plaatsen. Dit hoeft u niet te melden bij de gemeente. Dit regelt u zelf bij één van de leveranciers van laadpalen. Als u een VvE hebt, overleg dan met het bestuur.
Wat gebeurt er nadat je een aanvraag hebt gedaan voor een openbare laadpaal?
Je ziet het in deze animatie:
Kosten
Aanvraag en plaatsing van de laadpaal is gratis.
Kosten opladen
Het tarief van de laadpalen van de gemeente Groningen is 42,37 eurocent per kWh. Er zijn in onze gemeente verschillende aanbieders van openbare laadinfrastructuur. Zie voor de actuele kosten de website of app van de betreffende aanbieder.
Het precieze tarief dat u uiteindelijk betaalt aan de laadpaal is afhankelijk van uw laadpas in combinatie met de aanbieder van de laadpaal. Mogelijk brengt uw laadpasaanbieder extra kosten in rekening zoals een starttarief en/of transactiekosten. U kunt dit navragen bij uw laadpasaanbieder.