Openbare laadpaal aanvragen

Bent u voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Deze laadpaal is dan niet alleen voor uzelf bedoeld, maar ook voor andere gebruikers.
U mag zelf geen laadpaal plaatsen op openbaar terrein. Ook een kabel over het trottoir leggen is niet toegestaan.
Laadpaalexploitant Allego heeft een nieuwe aannemer. Hierdoor plaatsen zij tijdelijk geen laadpalen. Zij proberen hier zo snel mogelijk weer mee te beginnen.

Kosten aanvraag en plaatsing

Aanvraag en plaatsing van de laadpaal is gratis.

Kosten opladen auto

 • De prijs die u betaalt aan de paal is afhankelijk van de aanbieder.
 • Ook betaalt u kosten aan uw laaddienstverlener. Deze dienstverlener kiest u zelf. Van deze dienstverlener ontvangt u een laadpas.
 • In een betaald-parkerengebied hebt u een parkeervergunning voor bewoners of bedrijven nodig. Hebt u die niet, dan betaalt u bij een parkeerautomaat.

Openbare laadpalen in Nederland

Alle openbare laadpalen in Nederland vindt u op de website oplaadpunten.nl.

Voorwaarden aanvraag

 • U woont of werkt (minimaal 20 uur per week) in de gemeente Groningen, of u gaat dat binnen 3 maanden doen.
 • U rijdt of gaat een elektrisch voertuig rijden die volgens de technische specificaties van de fabrikant minimaal 50 km (NEDC) elektrisch kan rijden. Voor de meeste plug-in hybride voertuigen kunt u dus ook een laadpaal aanvragen.
 • U kunt niet op eigen parkeerterrein parkeren en bent voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat.
 • Binnen loopafstand (circa 250 meter, in de binnenstad van Groningen 500 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de gebruiksgegevens blijkt dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.

Aanvragen

Openbaar terrein

Een openbare laadpaal vraagt u aan via het bedrijf Allego BV. U kunt hier uitsluitend een aanvraag doen voor een openbare laadpaal bij u in de straat/buurt of bij uw werkadres. Deze openbare laadpaal is voor algemeen gebruik. U kunt hier geen aanvraag doen voor het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein.

Laadpaalexploitant Allego heeft een andere aannemer. Hierdoor ligt het plaatsen van laadpalen voorlopig stil. Er wordt aan gewerkt de plaatsingen snel te hervatten.

Openbare laadpaal aanvragen >

Eigen parkeerterrein?

Hebt u als bewoner of als bedrijf een eigen parkeerterrein? Dan kunt u een laadpunt op eigen oprit, eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE) laten plaatsen. Dit hoeft u niet te melden bij de gemeente. Dit regelt u zelf bij één van de leveranciers van laadpalen. Indien van toepassing moet u dit overleggen met uw VvE.

Na uw aanvraag

 1. Allego checkt uw aanvraag en beoordeelt of u in aanmerking komt voor een openbare laadpaal. Voldoet uw aanvraag, dan regelt Allego voor u de laadpaal en de laadplekken bij de gemeente.
 2. De gemeente neemt een verkeersbesluit voor het gebruik van de parkeerplaats(en) en het plaatsen van een verkeersbord. Tijdens de bezwaarperiode voorafgaand aan het verkeersbesluit, 6 weken, is het mogelijk bezwaar te maken tegen de plaatsing. Als er geen bezwaren komen, plaatst Allego vervolgens de laadpaal op een strategische plek bij u in de buurt, bij voorkeur op maximaal 250 meter (en in de binnenstad van Groningen 500 meter) loopafstand van uw woning of bedrijf.
 3. Bij de laadpaal worden gelijk 2 laadplekken gemaakt voor het gelijktijdig laden van 2 elektrische voertuigen.

Meer informatie

De provincies Groningen en Drenthe willen het vervoer groener en slimmer maken. Elektrische auto's dragen daaraan bij. Voldoende openbare laadpalen stimuleren elektrisch rijden. Tussen juli 2019 en juli 2020 werden ongeveer 400 extra openbare laadpalen in de gemeente Groningen geplaatst. Bij deze laadpalen krijgt u 100% Nederlandse groene stroom.

 • Om op de hoogte te zijn van de verkeersbesluiten, kunt u de app Groningen-Omgevingsalert downloaden.
 • U kunt ook bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente Groningen. Let op: dit kan alleen tijdens de inspraakperiode van het verkeersbesluit. Staat de paal er al? Dan kunt u helaas geen bezwaar meer maken.
 • U kunt ook een vraag stellen of een klacht indienen bij de gemeente Groningen.
 • Wilt u samen met de Vereniging van Eigenaren (VVE) een laadpaal voor elektrische auto’s realiseren? In opdracht van de vier grote gemeenten heeft EVConsult hiervoor een brochure en toolkit opgesteld om VVE’s hierbij te helpen.
 • Naar een dekkend netwerk voor elektrische auto’s: 400 extra openbare laadpalen.

Contact

Allego BV  |  tel. 088 7500 300  |  info@allego.eu