Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Openbare laadpaal aanvragen

Bent u voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Deze laadpaal is dan niet alleen voor uzelf bedoeld, maar ook voor andere gebruikers.

Kaart

De gemeente heeft in kaart gebracht wat geschikte locaties zijn voor nieuwe openbare laadpalen. Hiermee kunnen wij in de hele gemeente een openbare laadpaal plaatsen op loopafstand van de aanvrager. 

Gehighlighte tekst: Kaart met bestaande en toekomstige laadpalenexterne-link-icoon

Voorwaarden

Belangrijke tekst: U mag zelf geen laadpaal plaatsen op openbaar terrein. Ook een kabel over het trottoir leggen is niet toegestaan.

  • U woont of werkt (minimaal 20 uur per week) in de gemeente Groningen, of u gaat dat binnen 3 maanden doen.
  • U rijdt of gaat een elektrisch voertuig rijden die volgens de technische specificaties van de fabrikant minimaal 50 km (NEDC) elektrisch kan rijden. Voor de meeste plug-in hybride voertuigen kunt u dus ook een laadpaal aanvragen.
  • U kunt niet op eigen parkeerterrein parkeren en bent voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat.
  • Binnen loopafstand (circa 250 meter, in de binnenstad van Groningen 500 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de gebruiksgegevens blijkt dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.

Aanvragen

Gehighlighte tekst: Openbare laadpaal aanvragenexterne-link-icoon

Hoe lang duurt het?

U krijgt binnen enkele weken reactie op uw aanvraag. Op het moment dat we een geschikte locatie vinden laten we u dit weten per brief en bereiden we de locatie verder voor. Daarna wordt de netaansluiting door Enexis gedaan en de laadpaal geplaatst. Deze periode duurt gemiddeld 1 jaar. Door een vol stroomnet en de hoge werkdruk bij de netbeheerder kan dit ook langer duren.

Eigen parkeerterrein?

Hebt u als bewoner of als bedrijf een eigen parkeerterrein? Dan kunt u een laadpunt op eigen oprit, eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE) laten plaatsen. Dit hoeft u niet te melden bij de gemeente. Dit regelt u zelf bij één van de leveranciers van laadpalen. Als u een VvE hebt, overleg dan met het bestuur.

Na de aanvraag

Wat gebeurt er nadat je een aanvraag hebt gedaan voor een openbare laadpaal? Bekijk de video.

Kosten

Aanvraag en plaatsing van de laadpaal is gratis.

Kosten opladen

Het kost 47,23 eurocent per kWh inclusief btw om een elektrische auto op te laden bij laadpalen van de gemeente Groningen. Er zijn verschillende bedrijven die laadpalen aanbieden. Kijk voor de actuele prijzen op de website of app van het betreffende bedrijf bekijken.

De prijs die u betaalt, hangt af van uw laadpas en de aanbieder van de laadpaal. Uw laadpasaanbieder kan extra kosten rekenen, zoals een starttarief of transactiekosten. Vraag dit na bij uw laadpasaanbieder.