migrate iconOntheffing Binnenstad en autovrije gebieden aanvragen

Vanaf 12:00 uur hebt u een ontheffing nodig om een venstertijdengebied in te mogen rijden.

Gebieden met een inrijverbod

Bedrijfs- en vrachtauto's

Zonder ontheffing mag u alleen tussen 05:00 en 12:00 uur laden, lossen of een dienst verlenen in het gebied Binnenstad, Westerhaven en Sledemennerbuurt.

Na 12:00 uur hebt u dus een incidentele of een jaarontheffing nodig.

Na het laden en lossen verlaat u het gebied weer om te parkeren op een plek waar dat is toegestaan. Ook mét een ontheffing mag u niet parkeren in een autovrij gebied.

Alle soorten auto's, motoren en brommers

Alleen tussen 05:00 en 12:00 uur mag u dit gebied in- en uitrijden zonder ontheffing.

Na 12:00 uur hebt u dus een incidentele of een jaarontheffing nodig.

Incidentele ontheffing aanvragen

 • Maximaal 1 (actief) kenteken per ontheffing en geldig voor 1 dag.
 • Voor een inwoner, bedrijf of instelling met een adres binnen het venstergebied, zijn de eerste 12 ontheffingen gratis (voordeelbundel) voor een bedrijfswagen. In de aanvraag in het vergunningensysteem wordt de voordeelbundel aangegeven.

Wie kan een ontheffing aanvragen

 • (Stads)distributeurs (waaronder cateraars).
 • Bouw-, installatie-, reparatie-, service- en verhuisbedrijven.
 • Bewoners.

Aanvragen

U moet inloggen op uw parkeeraccount (tabblad 'bedrijven') om een incidentele ontheffing aan te kunnen vragen.

Incidentele ontheffing aanvragen >

Nog geen parkeeraccount?

Vraag deze dan aan via ons contactformulier.

Dagaccount

Bedrijven kunnen zich ook aanmelden voor een dagaccount. U ontvangt dan 1 keer per 6 weken een rekening van alle aangevraagde en toegekende ontheffingen.

U kunt ook langskomen bij het Loket Parkeren (Kreupelstraat 1) voor de aanvraag.

Afspraak maken >

Meenemen

 • Uittreksel van de Kamer van Koophandel.
 • Geldig rijbewijs, paspoort of ID-kaart.
 • Kenteken voertuig.

Jaarontheffing aanvragen

Maximaal 1 (actief) kenteken per ontheffing en geldt alleen voor het venstergebied.

Wie kan een ontheffing aanvragen

 • Bewoners, bedrijven en instellingen met een eigen parkeerplaats in het venstertijdengebied.
 • Bewoners met een parkeervergunning voor een bedrijfsauto in het venstertijdengebied.
 • Voertuigen voor reiniging, schoonmaak, beheer en (stads)toezicht van de openbare ruimte.
 • Ondernemers met een marktvergunning.
 • Beveiligingsbedrijven.
 • Supermarkten.
 • Vervoerders van waardevolle goederen.
 • Zero-emissie bedrijfsvoertuigen.
 • Cultuurinstellingen.
 • Taxi’s en WMO-vervoer.

Aanvragen

U moet inloggen op uw parkeeraccount (tabblad 'bedrijven') om een jaarontheffing aan te kunnen vragen.

Jaarontheffing aanvragen >

Nog geen parkeeraccount?

Vraag deze dan aan via ons contactformulier.

Dagaccount

Bedrijven kunnen zich ook aanmelden voor een dagaccount. U ontvangt dan 1 keer per 6 weken een rekening van alle aangevraagde en toegekende ontheffingen.

Kosten

  Jaarontheffingen zijn gratis voor:

  • Emissievrije taxi’s.
  • WMO-vervoer.
  • Voertuigen van bewoners met eigen parkeerplaats.
  • Bedrijfsauto’s aangepast voor rolstoelgebruik.
  Beschrijving Prijs 2023 Prijs 2024
  Incidentele ontheffing fossiele brandstof, per dag € 4,00 € 4,30
  Incidentele ontheffing emissievrij, per dag € 2,00 € 2,15
  Jaarontheffing fossiele brandstof, per jaar € 350,00 € 380,00
  Jaarontheffing emissievrij, per jaar

  € 100,00

  € 110,00

   Veelgestelde vragen

   We zien te vaak dat bestelbusjes voetpaden of zelfs straten blokkeren bij het laden en lossen. Of vrachtwagens die in nauwe straten voor verkeersonveilige situaties zorgen voor voetgangers en fietsers.

   Daarom is het venstertijdengebied groter geworden, zodat bedrijfsauto’s en vrachtwagens straks alleen nog maar in de ochtend de binnenstad in - en uit mogen. Hierdoor is er in de middag en avond minder verkeer en daardoor meer ruimte voor voetgangers en fietsers.  

   Nee, een ontheffing is niet hetzelfde als een parkeervergunning.

   Met de ontheffing mag je het venstertijdengebied in- en uitrijden. Alleen om te laden en lossen óf voor het verlenen van diensten. Daarna moet de bedrijfs- of vrachtauto direct weer vertrekken.

   Parkeren is nog wel mogelijk in het venstertijdengebied. Dit doe je met een bedrijfsauto of vrachtwagen alleen tijdens de venstertijden (tussen 05:00 – 12:00 uur) uiteraard op een parkeerplaats en tegen betaling van het parkeertarief. Voor personenauto’s verandert er niets.

   Er zijn 2 eenvoudige manieren om dat te controleren:

   1. Begint het kenteken van uw auto met een B of V? Dan heeft u een bedrijfsauto. De V wordt gebruikt voor lichte bedrijfsauto’s (tot 3500 kg) en de letter B voor zware bedrijfsauto’s (boven 3500 kg).
   2. Doe de online kentekencheck op de website van de RDW: https://ovi.rdw.nl.
   • Bewoners kunnen 12 gratis incidentele ontheffingen per jaar aanvragen voor eigen gebruik of voor een aannemer, glazenwasser, schilder enzovoort. Daarna geldt het reguliere tarief.
   • Bewoners en bedrijven binnen het venstertijdengebied en met een eigen parkeerplaats, kunnen een jaarontheffing aanvragen. Bedrijven met meerdere parkeerplaatsen kunnen maximaal 5 jaarontheffingen aanvragen.
   • Bedrijven met zero-emissievoertuigen kunnen maximaal 10 jaarontheffingen aanvragen.

   Controle van het in- en uitrijden van het venstertijdengebied gebeurt met slimme camera’s. Handhaving met camera’s is waterdicht. Bij een overtreding volgt dan onherroepelijk een boete.

   De camera staat afgesteld op het kenteken. Het enige doel van de camera is dan ook om een leesbaar kenteken te fotograferen: de kentekens worden versleuteld voor een beperkte tijd bewaard. Hiermee voldoen wij aan de nieuwste privacyregels.

   Bij acute storingen/lekkages/verstoppingen moet de storingsdienst een ontheffing aanvragen. Dat kan achteraf op dezelfde kalenderdag. Dus eerst de storing verhelpen en dan de ontheffing aanvragen.

   Waarom zijn de jaarkosten verhoogd van 118 euro naar 350 euro en de incidentele kosten naar 4 euro per dag?

   Kosten voor incidentele ontheffingen waren geldig voor 5 dagen (€ 17,55). Nu moet er per dag worden betaald. Het totaal van 5 opgetelde dagen (€ 20) is ongeveer gelijk aan de kosten van vorig jaar.

   De kosten per dag van een jaarontheffing waren veel lager dan bij een incidentele ontheffing, terwijl de houders van de jaarontheffingen vaak partijen zijn die lang in het gebied verblijven (bijvoorbeeld pakketbezorgers en horecaleveranciers). Met de huidige tarieven is de kostenverdeling tussen incidentele en jaarontheffingen beter in balans.

   Bedrijven (en bewoners) die nu al investeren in zero-emissievoertuigen willen we voordelen geven. Een van de voordelen die we bieden is een lager bedrag voor de ontheffing.

   Stadsdistributeurs (o.a. cateraars), bouw-, installatie-, reparatie-, service- en verhuisbedrijven

   Deze bedrijven kunnen geen jaarontheffing meer aanvragen.

   We nemen deze maatregel om de stad begaanbaar en veilig te houden voor iedereen, vooral voor fietsers en voetgangers. Samen zorgen we er op deze manier voor dat de binnenstad van Groningen toegankelijk is voor iedereen.

   Cultuurinstellingen en evenementenorganisaties

   Waarom kunnen cultuurinstellingen in de binnenstad wel een jaarontheffing aanvragen, maar evenementen alleen incidentele ontheffingen?

   Cultuurinstellingen ontvangen het gehele jaar door meerdere gezelschappen per week die buiten de venstertijden het gebied moeten inrijden om de spullen voor de optredens bij de cultuurinstelling te krijgen. Vanwege de structurele behoefte, én omdat we cultuur in de binnenstad belangrijk vinden, hebben we een jaarontheffing voor cultuurinstellingen mogelijk gemaakt.

   Evenementen zijn altijd van tijdelijke aard. Daarom passen incidentele ontheffingen beter bij deze doelgroep. Jaarontheffingen zijn niet mogelijk, maar zouden voor Evenementen ook duurder uitvallen dan incidentele ontheffingen.

   De mogelijkheid om voor zero-emissievoertuigen een jaarontheffing aan te vragen hebben we in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren voor de duurzame oplossing te kiezen.

   Omdat we niet willen dat de binnenstad straks vol staat met zero-emissievoertuigen, hebben we een maximum vastgelegd van 200 ontheffingen.

   Door per bedrijf maximaal 10 ontheffingen te verstrekken blijft er voor meerdere bedrijven de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen voor een zero-emissievoertuig.

   Contact

   Bel 14 050 of stuur een bericht.