Ontheffing Binnenstad en autovrije gebieden aanvragen

Moet u in een autovrij gebied goederen of werkmateriaal afleveren? Bijvoorbeeld de Binnenstad Diepenring of een ander autovrij gebied in de stad?

Let op: Meer informatie over parkeren in Haren

Laden en lossen mag alleen 's morgens tussen 05:00 - 12:00 uur. Dat noemen we de venstertijden. Na het laden en lossen verlaat u het gebied weer, om te parkeren op een plek waar dat is toegestaan.

Moet u op andere tijden in het gebied zijn? Dan hebt u een incidentele ontheffing nodig om het gebied in te rijden. Deze ontheffing vraagt u aan bij het Loket Parkeren aan het Harm Buiterplein. Hebt u vaker een ontheffing nodig? Geef u dan op voor dagaccount voor bedrijven.

Incidentele ontheffing

De ontheffing voor op door uzelf gekozen dagen, incidenteel geldig.

Bedoeld voor distributeurs, storingsdiensten, bouwbedrijven, installatiebedrijven of voor de verhuizing van bewoners.

Hebt u al toegang tot het dagaccount? Dan kunt u de incidentele ontheffing daarin aanvragen.
Hebt u nog geen dagaccount, dan kunt u de ontheffing aanvragen met het contactformulier.
U kunt ook langskomen bij het Loket Parkeren. Hebt u vaker een incidentele ontheffing nodig, geef u dan op voor het dagaccount.

Meenemen

  • Uittreksel van de Kamer van Koophandel
  • Geldig rijbewijs, paspoort of ID-kaart
  • Kenteken voertuig

Jaarontheffing, een jaar geldig

Er zijn twee soorten:
  • Jaarontheffing zonder tijdsduurbeperking. Een jaar geldig. Bedoeld voor nood- en hulpdiensten, hulpverleners, bewoners, bedrijven en instellingen met een parkeerplaats op eigen terrein, en voor voertuigen voor schoonmaak en beheer van de openbare ruimte. U kunt de ontheffing de hele dag gebruiken.
  • Jaarontheffing met tijdsduurbeperking. Een jaar geldig. Onder andere bedoeld voor beveiligingsbedrijven en stadsdistributeurs. U mag de ontheffing alleen gebruiken op tijdstippen die u met de gemeente hebt afgesproken.

Een jaarontheffing kunt u aanvragen met het contactformulier. Vermeld hierin waarom u de jaarontheffing nodig hebt en wat de aard van uw werkzaamheden is.

Regels

  • Met een ontheffing mag u het centrum (Binnenstad Diepenring) of een ander autovrij gebied inrijden om onmiddellijk te laden en te lossen.
  • Ook mét een ontheffing mag u niet parkeren in een autovrij gebied. Na het laden en lossen verlaat u het gebied weer, om te parkeren op een plek waar dat is toegestaan. Als er betaald parkeren geldt, moet u ook betalen.

Kosten

Beschrijving Prijs
Incidentele ontheffing, per 5 aangesloten dagen € 16,35
Derde en volgende incidentele ontheffing € 8,18
Jaarontheffing zonder tijdsduurbeperking, per jaar € 107,98
Jaarontheffing met tijdsduurbeperking, per jaar € 107,98

Meer informatie

In de Beleidsregels ontheffing autovrij gebied staat wie en onder welke voorwaarden een ontheffing kan krijgen om het autovrije gebied in te rijden buiten venstertijden.

Contact

Telefoon 14 050
Contactformulier

Zelf langskomen bij het Loket Parkeren? Kijk op de pagina Bezoekadressen en openingstijden.