surcharges iconNiet eens met parkeerboete

Hebt u een parkeerboete gekregen? En bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u bezwaar maken of in beroep gaan. Dat doet u niet bij de gemeente. Waar wél? Dat hangt af van de reden van de boete.

Soorten boetes

Er zijn 2 soorten parkeerboetes.

  1. Naheffingsaanslag parkeerbelasting
  2. Beschikking voor een verkeersovertreding.

U krijgt tegenwoordig geen bon meer achter uw ruitenwisser. Na een paar weken krijgt u de boete thuisgestuurd. Op die brief staat 'naheffingsaanslag’ of ‘beschikking’.

Naheffingsaanslag parkeerbelasting

Hebt u niet betaald of te weinig betaald? De parkeerboete heet dan ‘Naheffingsaanslag parkeerbelasting’. Kijk voor meer informatie op de website van het Noordelijk Belastingkantoor. Parkeergeld betalen is namelijk een vorm van belasting. Dien uw bezwaar in binnen 6 weken nadat u de brief met de naheffingsaanslag hebt gekregen.

Beschikking voor een verkeersovertreding

Hebt u fout geparkeerd? Dan heet de boete 'Beschikking voor een verkeersovertreding'. Tegen een verkeersboete kunt u alleen in beroep gaan bij de officier van justitie. Kijk voor tarieven op de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). U hebt namelijk geparkeerd op een plek waar dat niet mag. Bijvoorbeeld omdat u er parkeerde zonder geldige vergunning. Of omdat het een plek is waar u nooit mag parkeren. Dit zijn allebei verkeersovertredingen, net als te hard rijden.

Hoogte parkeerboetes

Overtreding Boete
Zonder zichtbare parkeerkaart of met ongeldige parkeerkaart parkeren € 72,90 + uurtarief parkeren
Foutparkeren, dat wil zeggen: op een plek waar dat verboden is € 110,00
Zonder zichtbare gehandicaptenparkeerkaart parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats € 350,00
Administratiekosten, per boete € 9,00