Niet eens met parkeerboete

Hebt u een parkeerboete gekregen? En bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u bezwaar maken of in beroep gaan. Dat doet u niet bij de gemeente. Waar wél? Dat hangt af van de reden van de boete.

Soorten boetes

Er zijn 2 soorten parkeerboetes.

  1. Naheffingsaanslag parkeerbelasting
  2. Beschikking voor een verkeersovertreding.

U krijgt tegenwoordig geen bon meer achter uw ruitenwisser. Na een paar weken krijgt u de boete thuisgestuurd. Op die brief staat 'naheffingsaanslag’ of ‘beschikking’.

Naheffingsaanslag parkeerbelasting

Hebt u niet betaald of te weinig betaald? De parkeerboete heet dan ‘Naheffingsaanslag parkeerbelasting’. Kijk voor meer informatie op de website van het Noordelijk Belastingkantoorexterne-link-icoon. Parkeergeld betalen is namelijk een vorm van belasting. Dien uw bezwaar in binnen 6 weken nadat u de brief met de naheffingsaanslag hebt gekregen.

Beschikking voor een verkeersovertreding

Hebt u fout geparkeerd? Dan heet de boete 'Beschikking voor een verkeersovertreding'. Tegen een verkeersboete kunt u alleen in beroep gaan bij de officier van justitieexterne-link-icoon. Kijk voor tarieven op de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)externe-link-icoon. U hebt namelijk geparkeerd op een plek waar dat niet mag. Bijvoorbeeld omdat u er parkeerde zonder geldige vergunning. Of omdat het een plek is waar u nooit mag parkeren. Dit zijn allebei verkeersovertredingen, net als te hard rijden.

Hoogte parkeerboetes

OvertredingBoete 2024
Zonder zichtbare parkeerkaart of met ongeldige parkeerkaart parkeren€ 76,70 + uurtarief parkeren
Foutparkeren, dat wil zeggen: op een plek waar dat verboden is€ 120,00
Zonder zichtbare gehandicaptenparkeerkaart parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats€ 370,00
Administratiekosten, per boete€ 9,00