Overhandiging eerste rantsoen

“Militairen marcheren op de maag”

13 juni 2024
Nieuws

Kolonel Grubben neemt de microfoon over van Gina Olthoff, directeur van iederz. Nog voordat hij goed en wel van wal kan steken wordt met groot enthousiasme gereageerd op zijn uniform, vooral door een aantal dames voor in de zaal. Daarna neemt hij het woord. De kolonel is blij met het werk van iederz: “Wij vechten, maar jullie zorgen ervoor dat we kunnen eten – zonder eten komen we niet verder.”

iederz gaat vier jaar lang rantsoenen klaarmaken voor militairen. Met de opdracht voor defensie heeft iederz een grote vis gevangen. Ruim een jaar is er hard gewerkt aan de voorbereidingen en vorige week was het moment daar: het eerste rantsoen werd door medewerker van iederz Reza Aliezadeh overhandigd aan kolonel Grubben. 

Trots

Het is gezellig druk in het prachtige, nieuwe gebouw van iederz. Directeur Gina Olthoff is er, wethouder van Werk en Participatie Carine Bloemhoff en kolonel Grubben. Maar het belangrijkste zijn de medewerkers van iederz. Ze zijn trots. Medewerker Lou Henriquez zegt het niet alleen leuk te vinden om aan een nieuwe opdracht voor defensie te gaan werken, ze noemt het zelfs “een grote eer.” En daar is de kolonel het roerend mee eens, De rantsoenen moeten perfect worden afgeleverd.” 

2200 pallets

Op de inpaktafels liggen foto’s waarop de inhoud van het rantsoen te zien is. Zo weet iedereen precies hoe de pakjes en zakjes moeten komen te liggen. “Zodra een rantsoen is gevuld”, vertelt afdelingshoofd Harm Wijkstra, “wordt het gewogen, zodat we zeker weten dat alles erin zit. We willen niet dat militairen aan het front ineens iets missen.” Over de opdracht zegt hij: “Het is een grote klus, want er zijn sinds half mei al 2200 pallets met grondstoffen afgeleverd. iederz heeft een overeenkomst met defensie gesloten voor vier jaar. Als alle partijen tevreden zijn, kan de opdracht worden verlengd.” 

Gebak

Na de toespraken is het tijd om de overeenkomst te vieren. Terwijl gebak rondgaat raakt een van de medewerkers van defensie aan de praat met een groepje kinderen. Zij lopen mee met wethouder Bloemhoff om een beeld te krijgen van wat een wethouder zoal doet. Ze vragen de militair op de man af of hij weleens gewond is geraakt. “Gelukkig niet”, zegt hij. “En andere soldaten dan, heb je weleens zoiets gezien?” Maar voordat hij antwoord kan geven wordt het gebak op het tafeltje gezet en gaat alle aandacht van de kinderen naar de slagroomsoezen en aardbeiensloffen. Zo’n gebakje bestaat uit ongeveer 300 kilocalorieën. De kinderen lijken zich daar niet druk om te maken, maar hoe anders is dat voor de militairen die op uitzending zijn, bijvoorbeeld in ijskoude gebieden. 

6000 kilocalorieën

In een doos gaan zo’n acht rantsoenen. De dozen zijn van massief karton. Dat moet, want als ze bijvoorbeeld aan een parachute uit een helikopter gegooid worden, moeten ze heel blijven. Elk rantsoen bestaat uit een aantal standaardproducten aangevuld met verschillende soorten ontbijt, warme maaltijden, snacks en dranken. Naast de standaard rantsoenen zijn er vegetarische en halal menu’s. Sommige menu’s bevatten bijna 6000 kcal. Mueslirepen, thee, koffie, rijst met kip, pasta, biscuits, kauwgom – zelfs aan tandenstokers en een afvalzakje is gedacht.

Offensief

Wethouder Carine Bloemhoff is in haar nopjes met deze grote opdracht. “Als gemeente vinden we het ontzettend belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden. We willen ze helpen bij het zetten van de volgende stap.” Dankzij de opdracht krijgen veel nieuwe medewerkers een kans om die volgende stap bij iederz te zetten. Maar liefst 80 extra fte is nodig om de klus te klaren. “We hebben dus iets te vieren”, zegt directeur Gina trots. “We hebben als iederz een offensief gevoerd om defensie te laten zien wat we in huis hebben, en dat is gelukt. Daarom wil ik defensie bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons hebben. Ik weet zeker dat we een mooie samenwerking tegemoet gaan.”