Landschapsbiografie en landschapskoers
We willen graag het karakteristieke en unieke van ons landschap beschermen en behouden. Daarom hebben we een landschapsbiografie laten maken en werken we aan een landschapskoers.
Landschapsbiografie
In de landschapsbiografie staat hoe de landschappen en dorpsgebieden in onze gemeente zijn ontstaan en zijn veranderd door de tijd. Ook geeft het informatie over wat belangrijk is om te beschermen en te bewaren.
De landschapsbiografie is gemaakt door het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen, onder leiding van prof.dr.ir. Theo Spek. In december 2024 wordt de landschapsbiografie aangeboden aan de gemeenteraad.
Landschapskoers
We onderzoeken ook welke ontwikkelingen invloed hebben op ons landschap. Het gaat dan om ontwikkelingen op het gebied van klimaat, landbouw en energie.
De landschapskoers geeft handvatten voor hoe we rekening moeten houden met belangrijke en herkenbare onderdelen van ons landschap. En op welke plekken. Voor de landschapskoers werken we samen met Strootman Landschapsarchitecten.
Inwoners
We willen van inwoners weten hoe zij hun landschap ervaren en welke kenmerken zij belangrijk vinden. We gaan hiervoor bewonersbijeenkomsten organiseren. We laten weten via de gemeentelijke communicatiekanalen wanneer deze bijeenkomsten plaatsvinden.
Omgevingsvisie en omgevingsplan
De landschapsbiografie en landschapskoers helpen ons bij het bepalen van de doelen voor de omgevingsvisie. Daarna gaan we de waarde van het landschap beschermen met een omgevingsplan. In dit plan staan afspraken en plannen voor een gebied. Iedereen die daar iets wil doen, moet zich aan deze afspraken houden.
Contact
Heeft u vragen over de landschapsbiografie of de landschapskoers? Geef het door via ons contactformulier en vul bij het onderwerp 'landschapsbiografie' in.