Chinese tuin in de Hortus

“Kom struinen in onze tuinen”

17 april 2024
Nieuws

De Hortus botanicus Haren - Groningen is bijna 400 jaar oud en 15 hectare groot. Daarmee is het een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. “De biodiversiteit is hier ontzettend hoog. We hebben duizenden inheemse planten en bomen”, vertelt vrijwilligster en coördinator van de PR van de Hortus, Kim Elants. Het pronkstuk is de Chinese tuin, die dit jaar is opgeknapt. Maar er is meer te beleven in de Hortus in Haren. 

Doordat de tuinen veel van elkaar verschillen word je steeds opnieuw verrast. Zo kun je met gemak een middag rondlopen van de rotstuin en de Keltische tuin, naar de watertuin en de vlinder- en bijenweide.

Geschiedenis

De Hortus botanicus heeft een rijke geschiedenis. Bijna 400 jaar geleden maakte apotheker Henricus Munting reizen door Europa. Gewassen die hij onderweg verzamelde plantte hij achter zijn huis aan de Grote Rozenstraat in Groningen. De tuin werd gekocht door de provincie en steeds verder uitgebreid. In 1966 verhuisden de meeste planten uit de Hortus in Groningen naar de Hortus in Haren. 

Het Verborgen Rijk van Ming

In 1994 werd begonnen met de bouw van de Chinese tuin. Alle bouwmaterialen en bouwvakkers kwamen over uit China. De Shanghaise stadsarchitect Le Wei Zhong ontwierp de Mingtuin, die in 1995 door toenmalig koningin Beatrix werd geopend. Een recordaantal bezoekers kwam dat jaar kijken. Dit jaar is een begin gemaakt met de restauratie van de Chinese tuin. Kim: “Onder andere Het Duizend Dingen Paviljoen en het Chinese theehuis zijn opgeknapt. Zij zijn opnieuw geverfd en staan er weer prachtig bij.”

Rondleiding

Ook voor wie niet thuis is in de wereld van planten, is er genoeg te bleven. “Iedere maand is er een rondleiding over een bepaald onderwerp. Mossen bijvoorbeeld, of paddenstoelen”, vertelt Kim. “Ook kun je een audiotour doen. Door de verschillende fragmenten te beluisteren, leer je de tuinen veel beter kennen. Voor kinderen hebben we een speurtocht en een speelplek. We moedigen iedereen aan om met de plattegrond in de hand te ontdekken wat hier allemaal groeit en leeft, oftewel: kom struinen in onze tuinen.”