Individuele studietoeslag aanvragen

Ben je 18 jaar of ouder en volg je een opleiding? Maar kun je door een medische beperking structureel niets bijverdienen? Dan kun je bij de gemeente een individuele studietoeslag aanvragen.

Voorwaarden

Je kunt de individuele studietoeslag aanvragen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je woont in de gemeente Groningen.
  • Je volgt een studie waarbij je recht hebt op studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten.
  • Je hebt niet veel vermogen.
  • Je kunt door een structurele medische beperking niets bijverdienen.
  • Je krijgt geen Wajong-uitkering van het UWV.

Toelichting

Hieronder staat de belangrijkste informatie over wat je nodig hebt om de online aanvraag te doen. Uitgebreidere informatie kun je vinden in de handige tips.

DigiD en e-mailadres

Je kunt een individuele studietoeslag snel en gemakkelijk online aanvragen. Je hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Ook heb je een e-mailadres nodig.

Bewijsstukken

Je moet bij een aantal vragen bewijzen (bewijsstukken) meesturen. Deze kun je gemakkelijk bijvoegen. Het liefst als PDF-bestand. Deze kunnen wij het beste lezen. Een foto of ander document mag ook. Zorg je dan wel dat het duidelijk leesbaar is? Je moet sowieso de bankafschriften van de lopende- en de spaarrekening van de afgelopen 3 maanden meesturen.

Wil je weten hoe je bewijsstukken kunt bijvoegen? Ga dan naar deze handige tips.

Het aanvraagformulier

Via het aanvraagformulier (DigiD) kun je de individuele studietoeslag aanvragen of verlengen. In het formulier leiden we je stap voor stap door de aanvraag. Ook lees je wanneer je bewijsstukken moet bijvoegen en welke dit zijn.

Als je alle vragen hebt ingevuld en bewijsstukken hebt toegevoegd, kun je de aanvraag verzenden. Wij sturen een bevestigingsmail naar het e-mailadres dat je hebt ingevuld. In deze mail staat het nummer van je aanvraag. Dit heet een zaaknummer. Dit nummer moet je goed bewaren. Je kunt namelijk met dit nummer in Mijn loket zien hoe het met je aanvraag staat.

Na de aanvraag

De gemeente Groningen geeft binnen 8 weken antwoord op je aanvraag. Als je voldoet aan de voorwaarden dan krijg je de toeslag voor 6 maanden. Is jouw situatie nog steeds hetzelfde, dan kan je de toeslag opnieuw aanvragen. De hoogte van de toeslag is vanaf 01-01-2021 per maand:

  • 21 jaar en ouder: € 300,00
  • 20 jaar: € 240,00
  • 19 jaar: € 180,00
  • 18 jaar: € 150,00

Hulp nodig?

Niet iedereen is even handig met computers en internet. Dat snappen wij heel goed. Kom gerust bij langs bij het WIJ-team bij jou in de buurt. We hebben op alle locaties pc’s en scanapparatuur én medewerkers die je graag op weg helpen. Zorg je er dan wel voor dat je de bewijsstukken bij je hebt? En, als je deze al hebt, je DigiD? Je kunt voor vragen ook op het Harm Buiterplein terecht.

Contactformulier

Contactformulier Werk en Inkomen

Bellen

050 367 50 00 (maandag t/m vrijdag 08:30 - 17:00 uur)
Let op: Houd je burgerservicenummer bij de hand!

Langskomen

Ga voor meer informatie naar bezoekadressen en openingstijden.