Huh? Een eendenpootboom in Groningen?
Wist jij dat je in de winter goed dierensporen kunt opsporen? En dat dood hout een huisje is voor kleine diertjes? Dit soort weetjes ontdek je tijdens de educatieve routes. Tijdens deze wandelingen scan je een QR-code en kom je via filmpjes en opdrachten van alles te weten over de natuur en geschiedenis in Groningen, Haren en Ten Boer.
‘De oudste boom in het Noorderplantsoen is meer dan 140 jaar oud. Het is de Japanse notenboom. Sommige mensen noemen hem ook wel de eendenpootboom, omdat zijn blaadjes op de voetjes van een eend lijken. In Aziatische landen is deze boom heilig. Mensen eten daar de pitjes van de vruchten op, terwijl ze een beetje giftig zijn.’
Leuke weetjes
Dit is één van de vele feitjes die je leert uit de filmpjes van de educatieve route door het Noorderplantsoen. De route vertelt iets over de natuur en geschiedenis van het plantsoen. Ook krijg je opdrachten. “De meeste kinderen gaan hier fanatiek mee aan de slag”, vertelt Kitty Polman, medewerker bij Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE), een onderdeel van de gemeente Groningen.
Routes met filmpjes en opdrachten
“Je vindt onze routes in het Noorderplantsoen, Haren, Selwerd en Ten Boer. Iedereen kan de routes wandelen. Soms nemen leraren hun klassen mee om iets te leren over de omgeving. Op de website van Natuur- en Duurzaamheid Educatie vind je alle routes, filmpjes en opdrachten die je tijdens de wandeling kunt bekijken en doen”, aldus Kitty.
“In de winter ontdek je van alles”
Maar is het in de winter wel leuk om zo’n wandeling te maken? “Jazeker!”, zegt Kitty enthousiast. “Er groeien natuurlijk minder bloemen. Maar in de winter ontdek je allerlei dingen die je tijdens de zomer juist niet ziet. Zo vind je diersporen veel sneller en zie je hoe er aan sommige bomen en planten knoppen en zaadjes groeien voor in de lente.”
Ook zin om op avontuur te gaan in onze gemeente? Op de website van Natuur- en Duurzaamheid Educatie vind je de routes en allerlei andere leuke uitjes die je (gratis) kunt doen.