Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Het Landschap van Mijn Leven – Verhalen uit het hart van Ten Boer

13 februari 2025
Nieuws

Wat als het landschap niet alleen een plek is waar we wonen, maar ook een deel van ons verhaal? In de korte film Het Landschap van Mijn Leven vertellen acht dorpsgenoten – Frouwke, Menkie, Jan, Martha, Lenie, Erna, Hans en Janny – hoe de Groningse zeeklei hun leven heeft gevormd. De film, gemaakt door het collectief LUCY, is een ode aan het dorp en haar inwoners en laat zien hoe het landschap niet alleen een decor is, maar ook een bron van herinneringen, verbinding en identiteit.

Verhalen die verbinden

Op 14 en 15 februari is de film te bekijken in het Dorpshuis van Ten Boer. De film maakt deel uit van het project Goudmakers, een initiatief van collectief Lucy en de gemeente Groningen. Dit project sluit aan bij het beleid van de gemeente om ouderen langer vitaal en betrokken te houden bij de samenleving. Het doel is om de verhalen van inwoners vast te leggen en te delen binnen hun gemeenschap.

Binnen het project zijn verhalen al gedeeld via theatervoorstellingen en een audiotour. "Uiteindelijk hebben we besloten om deze keer een luisterfilm te maken," vertelt Rozan, een van de makers. "Onze voorstellingen draaien altijd om het luisteren naar verhalen, en we zochten naar een manier om deze verhalen een duurzame vorm te geven. Zo kwamen we uit bij een luisterfilm waarin het Groningse landschap een stille, maar betekenisvolle rol speelt." Zie hier de trailer van de filmexterne-link-icoon.

De kracht van vertellen

Voor sommige deelnemers was het een drempel om hun persoonlijke verhaal te delen. "De deelnemers in Ten Boer waren wat gesloten en praten niet zomaar over zichzelf," vertelt Janneke van collectief Lucy. "Toch wilden wij juist díe verhalen naar boven halen en dat maakte het een mooie, maar ook uitdagende zoektocht."

Voor Menkie, een van de deelnemers, betekende het project een nieuwe vorm van verbinding. "Ik kende de mensen hier in het dorp wel van gezicht, maar had niet echt contact met hen," vertelt ze. "Door mee te doen heb ik hen leren kennen. Het is bijzonder hoe verhalen mensen dichter bij elkaar brengen."

Sommige deelnemers wonen al hun hele leven in Ten Boer, terwijl anderen, zoals Menkie, van buiten komen. "Ik heb in veel verschillende plaatsen gewoond en had nooit verwacht dat ik hier zou blijven," lacht ze. "Ik dacht: we blijven maar even. Maar inmiddels woon ik hier al decennia. Het landschap en de gemeenschap zijn me dierbaar geworden."

Een landschap vol herinneringen

De film laat niet alleen de verhalen van de mensen zien, maar ook het landschap waarin die verhalen zich afspelen. "We hebben ervoor gekozen om de beelden rustig en sfeervol te houden, zodat de focus op de stemmen en verhalen blijft liggen," legt Janneke uit. "Het landschap dient als een rode draad, een plek vol herinneringen."

Volgens Anke, een van de makers, gaat de film over universele thema’s: verlies, eenzaamheid, vriendschap en veerkracht. "Deze verhalen laten zien hoe sterk mensen kunnen zijn en hoe het delen van ervaringen anderen kan inspireren. Vaak denken mensen dat ze ‘geen verhaal’ hebben, maar zodra ze beginnen te vertellen, blijkt het tegendeel. Elk leven heeft waardevolle lessen. En verhalen verbinden. Juist in een tijd waarin eenzaamheid op de loer ligt, is het belangrijk om te laten zien dat niemand er alleen voor staat."

Kom kijken en luisteren

De film Het Landschap van Mijn Leven is op vrijdag 14 februari (20.00 uur) en zaterdag 15 februari (14.00 en 16.00 uur) te zien in het Dorpshuis van Ten Boer (Sportlaan 2). De entree is 3,50 euro, inclusief koffie (graag contant betalen).

Wil je erbij zijn of meer weten over het project? Aanmelden kan per mail . Mis deze unieke kans niet om het verhaal van Ten Boer te ontdekken en de kracht van verhalen te ervaren.