Mark van Dijken - Stadsbeheer Gemeente Groningen wijkveger - Stella Dekker Fotografie

Grote hoogtes, glasbak gluren én gezelligheid

12 juni 2024
Nieuws

Hoe ziet de Grote Markt eruit vanuit een hoogwerker? Wordt het glas in een glascontainer écht op kleur gescheiden? Kun je maaien vanuit een boot? En: hoe oud is de oudste vuilniswagen van Groningen? Ontdek het tijdens de Open Huiskamer op zaterdag 15 juni op de Grote Markt en maak kennis met de mensen die onze gemeente schoonhouden.

Hoog in de Martinitoren slaan de klokken acht keer. 97 meter lager is het een drukte van belang. Voor Mark van Dijken is de Grote Markt zijn dagelijkse werkplek. Samen met zijn collega’s veegt hij het plein deze ochtend weer schoon. Verderop herstelt een andere collega van Stadsbeheer een kapotte tegel. “We zijn de hele dag bezig om de gemeente er netjes uit te laten zien", zegt Mark.  

Niet zo fris 

"Mensen hebben niet altijd in de gaten wat er voor nodig is om een plek als de Grote Markt schoon te houden", vertelt hij. “Er ligt iedere dag weer nieuw zwerfvuil. Dat is niet altijd fris en het lijkt soms wel eens dweilen met de kraan open. Maar ik doe mijn werk met veel plezier", lacht hij.

‘Goed bezig!’

"Iedere dag is anders, we lossen problemen op waar het kan. Natuurlijk zijn er wel eens mopperkonten, maar vaak krijg ik complimenten als ‘goed bezig!’.” Mark fungeert ook regelmatig als gids. “Als ik op de Grote Markt werk, vragen mensen me vaak de weg. ‘Waar is Forum Groningen?’ Dat enorme gebouw zie je dus niet vanuit hier”, glimlacht hij. 

Speuren en spotten 

Om te laten zien hoe hij werkt geeft Mark tijdens de Open Huiskamer op 15 juni rondleidingen. "Het wordt een leuke dag. Zo kun je in een hoogwerker van het uitzicht genieten, op de foto met onze wagens, in een glascontainer gluren om te zien of het glas wel echt gescheiden wordt, weesfietsen spotten, meedoen aan een speurtocht of grijpertjesrace en genieten van muziek en een bakje koffie.” 

Iets voor jou? 

"We doen dit om te laten zien hoe we de openbare ruimte beheren, wat mensen zelf kunnen doen en wat voor soort werk je bij ons kunt doen", vertelt Mark. “Ook wordt duidelijk hoe ons werk verandert. Op foto's van vroeger zie je dat medewerkers met paard en wagen reden. Nu rijden we met elektrische veegmachines en takelen we vuil uit ondergrondse containers.” 

Tipje van de sluier... 

Honderd jaar geleden had het werk van Mark er heel anders uitgezien. En ook nu veranderen de werkzaamheden. “In de drie jaar dat ik veeg, zie ik dat al. Zo stonden we eerder na Koningsdag bijna tot aan onze knieën in de afvalbekers. Door het statiegeldsysteem gaat dat beter.” Momenteel werkt de gemeente samen met inwoners aan ‘het beheer van de toekomst’. Een tipje van de sluier wordt op 15 juni onthuld.