Grootste zonnewarmtepark van Nederland geopend
Groningen is een bijzonder energieproject rijker. In Dorkwerd, net buiten de stad, is op donderdag 15 mei het grootste zonnewarmtepark van Nederland officieel geopend. Dit zogenoemde zonthermiepark wekt warmte op uit zonlicht en levert die via het publieke warmtenet aan duizenden woningen in de stad. De opening werd feestelijk verricht in aanwezigheid van onder meer wethouder Eelco Eikenaar, vertegenwoordigers van WarmteStad, ontwikkelaar Novar en andere betrokken partijen. Ook de commissaris van de Koning was hierbij aanwezig.
Slim systeem
Het zonthermiepark is gebouwd op een plek waar vroeger bagger werd opgeslagen en heeft een oppervlakte van 22 hectare. Van die ruimte is 12 hectare ingericht met zonnecollectoren en 10 hectare als natuurgebied. In totaal liggen er 24.000 moderne collectoren die zonlicht omzetten in warmte – ook op bewolkte dagen.
Om flexibel in te spelen op de dagelijkse warmtevraag wordt de opgewekte zonnewarmte eerst tijdelijk opgeslagen in een buffervat van 6.000 m³ op het terrein van het zonthermiepark. Maar de grootste uitdaging zit in de seizoensverschillen: ’s zomers wordt veel warmte geproduceerd, terwijl de vraag juist in de winter piekt.
Warmte opslaan voor zomer en winter
Daarom is er bij de WarmteCentrale Zernike van WarmteStad een slimme, ondergrondse seizoensopslag gemaakt. Voor de opslag wordt gebruikgemaakt van een ondergrondse warmtebron op ongeveer 175 meter diepte, waarin tot wel 230 miljoen liter warm water bewaard kan worden. De werking is eenvoudig en krachtig: in de zomer wordt overtollige warmte in de ondergrond opgeslagen, om in de winter – wanneer de zon minder schijnt maar de vraag naar warmte hoog is – weer opgepompt te worden. Daarmee wordt slim omgegaan met het verschil tussen productie en verbruik, volledig afgestemd op het ritme van de seizoenen.
📹 Bekijk hier de video hoe warmte vanuit de warmtecentrale van WarmteStad bij alle huizen terecht komt:
https://www.linkedin.com/posts/novarenergy_gettingnewenergydone-thegreenenergysystem-activity-7327954539834142720-bOIu
Eerlijke energietransitie
De warmtetransitie is een van de belangrijkste opgaven van deze tijd. Iedereen moet in een warm en comfortabel huis kunnen wonen, zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. En dat moet ook betaalbaar zijn. Nu en in de toekomst. Daarom kiezen we in Groningen heel bewust voor de aanleg van warmtenetten in publiek eigendom.
Wethouder Eelco Eikenaar benadrukte tijdens de opening dat we in Groningen bewust beginnen met de aanleg van het warmtenet in wijken waar bewoners het nú het hardst nodig hebben. “We starten de warmtetransitie op z’n Gronings – niet per se waar het het meeste oplevert, maar waar de behoefte het grootst is. Dat warmte voor dit systeem hier in Dorkwerd wordt opgewekt, maakt het extra bijzonder. Lokale warmte, die rechtstreeks terug de stad in stroomt.”
Voorbeeld voor Nederland
Het zonthermiepark is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen: WarmteStad, ontwikkelaar Novar, K3 en technologiepartner TVP Solar. Deze samenwerking laat zien wat mogelijk is als we onze krachten bundelen en blijven investeren. De gemeente blijft zich inzetten voor betere landelijke regels, financiering en eerlijke kansen voor alle inwoners.
Over WarmteStad
WarmteStad is het nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Het publieke warmtebedrijf levert en ontwikkelt duurzame warmte voor en mét Groningers voor een CO₂-neutrale stad. WarmteStad breidt het warmtenet in de komende jaren uit naar 12.500 huishoudens, instellingen en bedrijven in het noordwesten van de stad Groningen. Verschillende duurzame bronnen worden hiervoor ingezet, waaronder restwarmte van datacenters, warmtepompen en zonthermie van het zonthermiepark Dorkwerd.
Wil je meer weten over ons publieke warmtebedrijf WarmteStad en het Groningse warmtenet? Kijk dan op www.warmtestad.nl