Groningse warmte-aanpak inspireert gemeenten uit heel Nederland
Groningen voorop in de warmtetransitie
De Groningse warmte-aanpak geldt landelijk als inspirerend voorbeeld van hoe je als overheid zélf het voortouw kunt nemen in de energietransitie. De focus ligt op het benutten van duurzame, lokale bronnen, zoals restwarmte van datacenters en het grootste zonnewarmtepark van Noordwest-Europa.
WarmteStad is het publieke nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Het bedrijf werkt nauw samen met woningcorporaties en energiecoöperatie Grunneger Power. Daarbij staat het ondersteunen en ontzorgen van bewoners centraal: woningcorporaties doen dat voor huurders, de energiecoöperatie voor woningeigenaren. Inmiddels zijn al ruim 8.000 woningen, scholen en andere gebouwen aangesloten op het warmtenet. Het doel is om 12.500 huizen en gebouwen aan te sluiten op het warmtenet in het noordwesten van de stad.
Bezoek als erkenning en inspiratie
Bezoekers kregen uitleg over hoe het publieke warmtebedrijf is opgericht, hoe het wordt gefinancierd en hoe het werkt. Ook bezochten zij het onlangs geopende zonnewarmtepark in Dorkwerd en de WarmteCentrale van WarmteStad. Tijdens de informatiemarkt en het afsluitende vragenuur was er veel ruimte om ervaringen te delen. Het werkbezoek werd mede georganiseerd door het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW), dat gemeenten ondersteunt in hun nieuwe regierol in de warmtetransitie.
“Voor ons was dit bezoek enorm waardevol. Niet alleen qua kennis, maar ook door de openheid waarmee ervaringen werden gedeeld. Dit proeft naar meer om ook in de toekomst ervaringen uit te wisselen en elkaar vragen te stellen.” - Robert Kint, Sr. adviseur energietransitie gemeente Tilburg.
Steeds meer gemeenten kiezen voor publiek
Op dit moment behandelt de Tweede Kamer de Wet collectieve warmte (Wcw). Die wet maakt het mogelijk dat warmtevoorziening in publieke handen blijft of komt. Een belangrijke stap voor gemeenten die – net als Groningen – zélf willen sturen op een duurzame en betrouwbare energievoorziening.
Wethouder energietransitie Philip Broeksma benadrukte dit tijdens het bezoek: “Warmte is een nutsvoorziening en hoort daarom in publieke handen te zijn. In Groningen kiezen we daar al jaren bewust voor. We laten hier zien dat het kan en werkt, maar het vraagt wel om de juiste randvoorwaarden: laagdrempelige financiering en subsidies, een waarborgfonds en duidelijke spelregels. Gemeenten kunnen dit. Geef ons ook de middelen en het vertrouwen.”
Wat betekent dit voor inwoners?
In Groningen bouwen we stap voor stap aan een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot betrouwbare, duurzame en warmte voor een eerlijke prijs. Als inwoner profiteer je van een aanpak die rekening houdt met jou: lokaal en democratisch georganiseerd, zonder winstoogmerk en met oog voor wat nodig is in de wijk. Samen met woningcorporaties, bewonersinitiatieven en partners werkt WarmteStad aan een aardgasvrije toekomst – met vertrouwen en op basis van ervaring.