Groningen zegt NEE tegen femicide!
Dinsdag 18 februari is de expositie FEMICIDE, van stichting Open Mind, geopend aan de Westerkade door wethouder Manouska Molema en nabestaande Tineke, moeder van Annemieke. De expositie bestaat uit foto’s van slachtoffers van femicide en hun verhalen.
ANNEMIEKE 18-3-1996 † 2-7-2013 (17) – verhaal van moeder Tineke
Annemieke was een rustig, lief, enorm wijs en empathisch meisje dat fanatiek voetbalde tijdens haar middelbare schooltijd. Op een dag kreeg ze een relatie met een jongen die twee jaar ouder was. Haar moeder, Tineke, voelde dat er iets niet klopte: de jongen maakte nauwelijks oogcontact en leek diep onzeker. Ondanks zijn moeilijke jeugd en momenten van openhartigheid, was Tineke bezorgd over hun relatie. Iets voelde niet goed, maar Annemieke vertelde haar daar nooit over.
Agressief
De jongen toonde tekenen van agressie; tijdens een bezoek aan de manege hield hij Annemieke tegen haar wil vast na een ruzie. Annemieke wilde het uitmaken, maar hij smeekte haar om nog een kans. Uiteindelijk werd hij overdreven afhankelijk en volgde haar obsessief, wat Annemieke begon te irriteren. Toen ze definitief besloot de relatie te beëindigen, reageerde hij kalm, maar later bleek dat hij anderen niet had verteld dat het uit was.
Vertrouw op je intuïtie
Kort daarna vroeg hij Annemieke om nog eens af te spreken. Toen ze opnieuw weigerde de relatie voort te zetten, bracht hij haar koelbloedig om het leven. Annemiekes broer hoorde haar gillen, gillen en stormde de trap op. Toen hij bovenkwam was Annemieke al niet meer aanspreekbaar.
Achteraf bleek dat de jongen vaker agressief en dwingend was geweest. Tineke voelt dagelijks schuld dat ze haar dochter niet heeft kunnen beschermen. Ze roept meiden op om open te praten over relaties en waarschuwt moeders om hun instinct te volgen, omdat dat vaak juist is.
De verhalen van de andere geportretteerde slachtoffers lees je op de site van Stichting Open Mind.
Femicide
Elke 8 dagen wordt er in Nederland namelijk een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-) partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. 6 op 10 slachtoffers van femicide is omgebracht door hun (ex)partner. Vrouwen worden onevenredig vaker gedood door hun (ex-)partner of een familielid dan mannen.
Brede aanpak van gemeente Groningen
De expositie is onderdeel van een bredere aanpak tegen femicide van gemeente Groningen. “Met het delen van de verhalen van slachtoffers hopen we toekomstige slachtoffers te voorkomen en omstanders en vrouwen bewust de maken van de rode vlaggen en fasen die vaak voorafgaan aan de moord”, legt Naomi Dijkstra uit, Beleidsadviseur Huiselijk geweld & Kindermishandelingbij gemeente Groningen.
“Gemeente Groningen biedt ook hulp voor slachtoffers. Sinds november is Filomena Groningen open, het tweede steunpunt in Nederland voor slachtoffers van intiem terreur en stalking.
Foto's gemaakt door Bert Lanting