Wethouder wipt eerste tegel

Groener Groningen door NK Tegelwippen

22 maart 2024
Nieuws

Het NK Tegelwippen is gestart. De gemeente Groningen doet dit jaar mee met de slogan ‘Samen wippen we Groningen groen’. Doel is dat inwoners zoveel mogelijk tegels en stenen in hun tuin vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. In 2023 zijn er in de gemeente een recordaantal van ruim 126.000 tegels gewipt. Het streven is dat aantal dit jaar te overtreffen.

De aftrap voor het NK Tegelwippen in Groningen was vrijdag in Hoogkerk. Hier hielp wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja vrijwilligers van de Groene Bruggenbouwers en woningstichting Wierden en Borgen met het verwijderen van tegels bij een leegstaande huurwoning. De volledig betegelde achtertuin wordt omgetoverd tot een fleurige, groene oase. Van de overtollige tegels wordt een plantenbak gemaakt.

Verkoeling

Wethouder Wijnja: “Het is bewezen dat mensen van groen gelukkig worden. Groen is daarnaast belangrijk om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Een groene tuin neemt regenwater beter op waarmee wateroverlast wordt voorkomen en op warme dagen geven planten, bomen en gras verkoeling. Ook is het goed voor de biodiversiteit.” De gemeente draagt zelf ook bij door onder andere pleinen te ontstenen en vergroenen.

Wierden en Borgen

Delen van Hoogkerk hebben een grotere kans op wateroverlast en hittestress door de vele betegelde tuinen. Onder de titel ‘Hoogkerk in actie’ gaat de gemeente inwoners stimuleren meer groen aan te brengen rondom het huis. Woningstichting Wierden en Borgen gaat er ook aan de slag met het verduurzamen van huurhuizen, zowel aan de binnen- als buitenkant. Zo leggen ze een groen dak aan en staan er wateropvang- en vergroeningsmaatregelen op stapel. Wierden en Borgen gaat samen met de gemeente bij enkele huizen stenen uit voortuinen vervangen door groen.

Meedoen

Aan het Groningse NK Tegelwippen is een winactie gekoppeld. Kijk hiervoor op duurzaamgroningen.nlexterne-link-icoon Meld de verwijderde tegels aan via NK-tegelwippenexterne-link-icoon inclusief een foto van het resultaat. Deze tegels worden dan meegeteld in de tegelstand voor Groningen.

Tegeltaxi en subsidie

Gewipte tegels kunnen een tweede leven krijgen als border, planten- en moestuinbak of insectenhotel. De Tegeltaxi van de gemeente haalt vanaf 16 april weer tegels op. Kijk voor alle data en locaties op duurzaamgroningen.nl/actiesexterne-link-icoon. Bij het wippen van 20 m2 of meer aan tegels kan klimaatsubsidie worden aangevraagd. Ook hierover staat meer informatie op duurzaamgroningen.nlexterne-link-icoon