Contractmanager Afval & Circulariteit Rob Kram

Gratis compost op 29 en 30 maart

27 maart 2024
Nieuws

‘Magisch!’ is misschien niet het eerste wat er bij je opkomt als je je aardappelschillen in de groene container gooit. Toch zijn de schilletjes al na drie weken omgetoverd tot hét wondermiddel voor in de tuin: compost. En omdat inwoners van de gemeente hun gft-afval steeds beter scheiden deelt de gemeente gratis compost uit.

We scheiden wat af met z’n allen. En dat doen we steeds beter, weet contractmanager Afval & Circulariteit Rob Kram. “Ondanks dat we een grote stad zijn is de kwaliteit van ons groenafval goed. Inwoners van Groningen scheiden hun afval steeds beter”, zegt hij trots.

Van afval...naar ons bord  

Maar liefst 11.000 ton gft-afval komt er jaarlijks binnen. Van dit groente, fruit en tuinafval wordt zo’n 4.500 ton compost gemaakt. Het meeste daarvan gaat als bodemverbeteraar naar de landbouw. De gewassen die daarop groeien, komen uiteindelijk weer op ons bord terecht. 

Goed scheiden 

Het is daarom belangrijk dat er geen plastic of andere niet-afbreekbare stoffen in de gft-bak terecht komen. “Dat hoort er niet in thuis en is bovendien niet goed voor het composteringsproces”, legt Rob uit.  

Wondermiddel 

Compost is een wondermiddel voor de tuin. “Het zorgt voor een vruchtbare bodem en een goede bodemstructuur”, vertelt Rob. Om inwoners van de gemeente Groningen te bedanken voor de goede scheiding van hun gft-afval, kun je op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart gratis compost ophalen. Zolang de voorraad strekt. 

Gratis 

De bodemverbeteraar kan op 5 locaties in de gemeente worden opgehaald. Kijk voor adressen en openingstijden op de pagina compostdagen. Er geldt een maximum van 1 aanhanger per persoon. Zorg je zelf voor emmers of zakken? En vergeet je huisvuilpas niet mee te nemen.

Hoe beter we afval scheiden, hoe beter we het kunnen hergebruiken. Nu al wordt bijna 70% van het huishoudelijke afval uit Groningen hergebruikt. We zijn dus goed op weg om een afvalvrije gemeente te worden. Kijk voor meer informatie op groningenafvalvrij.nl