U bent hier

Geveltuin aanvragen of boomtuin adopteren

Wilt u bijdragen aan een groene straat? Vraag dan een geveltuin aan of adopteer een boomtuin (de grond rond een boom). Bijvoorbeeld samen met uw buren.

Geveltuinen en boomtuinen rond bomen zijn goed voor het klimaat in de stad. En ze zijn een mooie toevoeging aan de leefomgeving. Kortom: geveltuinen en boomtuinen zijn een aanwinst voor onze gemeente.

Hoe het werkt

Geveltuin

Een geveltuin is een smal strookje grond voor de gevel van uw huis. Aanleg van een geveltuin is alleen mogelijk als er voldoende loopruimte overblijft op de stoep. Ook moet de eigenaar, verhuurder of huurder van de gevel het goed vinden.

Is uw huis een rijks- of gemeentelijk monument? Dan gaat de gemeente eerst na of een geveltuin wel past bij het monumentale karakter van het gebouw.

De gemeente Groningen legt de geveltuin aan. Hiervoor wordt eerst een strook tegels voor uw huis weggehaald. Daarna wordt het zand verwijderd en het gat gevuld met goede tuinaarde. Rond het tuintje komt een stenen opsluitband. Een geveltuin is maximaal 45 centimeter diep.

Boomtuin

De ruimte rond bomen in de straten is vaak niet verhard. Dit noemen we boomspiegels. Als een boomspiegel niet beplant is, kun je er een boomtuin van maken. De gemeente helpt daarbij.

De groeiomstandigheden in een boomtuin zijn niet ideaal. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. De gemeente onderzoekt eerst of een boomtuin mogelijk is. Als blijkt dat het kan, legt de gemeente de boomtuin aan. Ook krijgt u advies voor de beplanting in de boomtuin.

Kosten en voorwaarden

Aan deze werkzaamheden zijn geen kosten verbonden. Wel zijn er enkele voorwaarden:

  • U zorgt zelf voor het onderhoud van de tuin.
  • U voorziet de tuin van laagblijvende (< 1,5 meter) planten.
  • U zet geen invasieve exoten of sterk woekerende planten in de tuin.
  • Wilt u klimplanten bevestigen aan de muur? Vraag dan eerst toestemming aan de eigenaar of (ver)huurder.

Aanvragen

Hebt u interesse in een geveltuin of boomtuin? Vul dan het contactformulier in.

Termijn

In verband met het einde van het plantseizoen starten we weer met het aanleggen in het voorjaar van 2022.

Vanaf december 2021 verzamelen we de binnengekomen aanvragen en zal de groencoördinator van de gemeente contact met u opnemen. Als er een gevel- of boomtuin kan worden aangelegd, dan kan het 8 tot 10 weken duren voordat het klaar is.