Geveltuin aanvragen of boomtuin adopteren

Wilt u bijdragen aan een groene straat? Vraag dan een geveltuin aan of adopteer een boomtuin (de grond rond een boom). Bijvoorbeeld samen met uw buren.

Geveltuinen en boomtuinen rond bomen zijn goed voor het klimaat in de stad. En ze zijn een mooie toevoeging aan de leefomgeving. Kortom: geveltuinen en boomtuinen zijn een aanwinst voor onze gemeente.

Hoe het werkt

Geveltuin

Een geveltuin is een smal strookje grond voor de gevel van uw huis. Aanleg van een geveltuin is alleen mogelijk als er voldoende loopruimte overblijft op de stoep. Ook moet de eigenaar, verhuurder of huurder van de gevel het goed vinden.

De gemeente Groningen legt de geveltuin aan. Hiervoor wordt eerst een strook tegels voor uw huis weggehaald. Daarna wordt het zand verwijderd en het gat gevuld met goede tuinaarde. Rond het tuintje komt een stenen opsluitband. Een geveltuin is maximaal 45 centimeter diep.

Boomtuin

De ruimte rond bomen in de straten is vaak niet verhard. Dit noemen we boomspiegels. Als een boomspiegel niet beplant is, kun je er een boomtuin van maken. De gemeente helpt daarbij.

De groeiomstandigheden in een boomtuin zijn niet ideaal. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. De gemeente onderzoekt eerst of een boomtuin mogelijk is. Als blijkt dat het kan, legt de gemeente de boomtuin aan. Ook krijgt u advies voor de beplanting in de boomtuin.

Kosten

Aan deze werkzaamheden zijn geen kosten verbonden. U hoeft alleen zelf planten aan te brengen en te onderhouden.

Aanvragen

Hebt u interesse in een geveltuin of boomtuin? Neem dan contact op met de groencoördinator van de gemeente via het contactformulier. Die zal daarna de mogelijkheden voor het aanleggen van een geveltuin of boomtuin met u bespreken.

Termijn

Na de afspraak kan het 8 tot 10 weken duren voordat uw geveltuin of boomtuin klaar is.