Gerichte aanpak leefbaarheid en veiligheid: hier zet Groningen op in
Het college van burgemeester en wethouders heeft het nieuwe ‘Uitvoeringsprogramma Veiligheid en Leefbaarheid 2025’ vastgesteld. Met dit programma wordt ingezet op een integrale aanpak van de grootste leefbaarheid- en veiligheidsuitdagingen in de gemeente. Denk hierbij aan ondermijning, drugsgerelateerde overlast, jeugdcriminaliteit, maatschappelijke onrust en woonoverlast.
“Of je nu thuis bent, op school, aan het werk of in het uitgaansleven, veiligheid en leefbaarheid is een basisvoorwaarde voor iedereen. Dit nieuwe programma laat zien hoe we met gerichte acties en samenwerking met onze partners blijven werken aan een veilig Groningen waar je je thuis voelt”, aldus burgemeester Mirjam van 't Veld.
Prioriteiten en Acties
In dit uitvoeringsprogramma worden ambities voor onder meer de openbare ruimte, de toekomstvisie evenementen en het Beleidskader Veiligheid 2025-2028 vertaald naar 140 geplande acties. Daarbij wordt zowel preventief als repressief gewerkt.
- Ondermijning – aanpakken en voorkomen, onder andere van drugshandel, cybercrime, vastgoedfraude, de inzet van bibob voor criminogene branches en zorgfraude.
- Jeugd en Veiligheid – Voorkomen en aanpakken van jeugdoverlast en schooluitval en criminele aanwas.
- Zorg en Veiligheid – Focus op prostitutiebeleid, mensenhandel, personen met onbegrepen gedrag en betere nazorg na detentie.
- Leefbare Wijken – gebiedsgerichte benadering door investeringen in leefbaarheid met inzet van gebiedsmanagers en boa’s tegen sociale onveiligheid en overlast in de straat. Vergunningen openbare ruimte, regelgeving en handhaving, inclusief parkeerhandhaving.
- Uitgaan en Evenementen – Gerichte inzet op veiligheid rondom het uitgaansleven en grootschalige evenementen en vergunningverlening evenementen.
Gele loper
De Gele Loper is een goed voorbeeld van een gebied waarin de problematiek van alle bovengenoemde thema’s samenkomt: prostitutie, personen met onbegrepen gedrag, drugsoverlast en een openbare ruimte die een veiliger ingericht moet worden. “Alleen met een integrale aanpak lossen we deze problemen op”, zegt burgemeester Mirjam van ’t Veld.
Slimmer handhaven en samenwerking versterken
Door de toenemende druk op zorg, politie en handhaving wordt de inzet van gemeentelijke handhavers (boa’s) zorgvuldig ingezet. Dit betekent dat handhaving vooral wordt gericht op risicogebieden en piekmomenten, zoals evenementen, demonstraties en uitgaansoverlast. Door laagdrempelig aanwezig te zijn in de buurt, bijvoorbeeld in wijkhubs, wordt geprobeerd overlast te voorkomen en worden bijvoorbeeld gerichte controles gedaan en wordt gewerkt vanuit wijkhubs.
Samenwerking
De gemeente kiest voor een sterke samenwerking met onder andere politie, justitie en zorgpartners. Ook inwoners zijn hard nodig bij deze opgave. Met dit uitvoeringsprogramma zetten we breed in op een veilige en leefbare gemeente, in alle wijken, dorpen en in het stadscentrum van Groningen.