Geen kind zonder ontbijt naar school dankzij Folk
Elke schooldag gezond beginnen. Dat is de missie van Folk. Voormalig horecaondernemer Gerald Blok en eventcateraar Michaël Müller bundelden hun krachten om schoolkinderen in de provincie Groningen toegang te geven tot een voedzaam ontbijt en een gezonde lunch. Met hun initiatief willen ze niet alleen bijdragen aan de fysieke gezondheid van kinderen, maar ook hun smaakontwikkeling en eetgewoonten positief beïnvloeden.
Het idee voor Folk ontstond bij Gerald Blok, die na jaren als chef-kok in de horeca te hebben gewerkt een nieuwe weg insloeg. “Zo’n anderhalf jaar geleden solliciteerde ik op een vacature voor conciërge op CBS De Wegwijzer in Selwerd. Ik werd aangenomen en begon aan een fantastische nieuwe carrière”, vertelt Gerald.
Soepdag
“Conciërge is echt mijn droombaan, het is zo ontzettend leuk. Maar ik kwam ook schrijnende situaties tegen. Op school zag ik dagelijks kinderen zonder ontbijt naar school komen of met beschimmelde broodtrommels in de klas zitten. Dat raakte me enorm, geen kind zou met honger mogen rondlopen.” Dat moest anders, vond hij. Al snel kon hij, naast zijn werk als conciërge en met de steun van brugfunctionarissen en vrijwilligers, de kinderen op school een warme maaltijd bieden.
Folk
Gerald kwam Michaël Müller, die een eventcateringbedrijf runt, afgelopen zomer toevallig weer tegen. “Michaël en ik kennen elkaar al heel erg lang, dus we stonden even lekker bij te kletsen. Ik vertelde waar ik mee bezig was en vroeg Michaël of hij ook op andere plekken dan festivals kan cateren.” Michaël: En je vroeg of het me leuk leek om te helpen met de schoolmaaltijden. Ik hoefde niet lang na te denken. Zo is Folk ontstaan”, vertelt Michaël. Sindsdien zetten de twee zich samen in voor gezonde en duurzame maaltijden op scholen.
Impact
"We verzorgen dagelijks verantwoorde ontbijtjes met onder andere gezonde muffins, wafels en wrapjes. Op dinsdag is het soepdag, dan krijgen de kinderen een voedzame lunch met een soepje en een broodje. Op donderdag en vrijdag serveren we elke week een wisselende warme maaltijd”, vertelt Gerald. “Met een goed ontbijt en een gezonde lunch, maak je volgens ons de meeste impact. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat je beter presteert wanneer je gezond eet.”
Gezondheid
"We leven in een maatschappij waarin ongezond eten en overgewicht steeds grotere problemen worden. Ons doel is dat gezond eten de norm wordt op scholen. Daarom maken we gebruik van gezonde, vegetarische, eiwitrijke en voor zover mogelijk duurzame ingrediënten. Zo dragen we niet alleen bij aan de gezondheid van de kinderen, maar ook aan die van de planeet”, benadrukt Michaël.
Programma Schoolmaaltijden
Dankzij het Programma Schoolmaaltijden worden de kosten grotendeels gedekt door subsidies van het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis, ondersteund door verschillende ministeries. Scholen waarbij minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen, kunnen deze subsidie krijgen. Dit maakt de maaltijden betaalbaar en toegankelijk. We bedienen nu vier scholen en we hebben nog een paar gesprekken lopen. Het ziet ernaar uit dat we de komende tijd flink gaan groeien”, zegt Gerald.
Reacties
"In het begin waren de kinderen sceptisch. Humus? Groenten? Daar hadden ze geen trek in. Eerder kwamen de schalen met groenten onaangeraakt weer terug. Nu wordt alles opgegeten”, vertelt Gerald enthousiast. “Eerst leren we kinderen iets te eten, daarna leggen we uit waarom het gezond is. Als ik nu aan kom zetten met een knolselderij, vinden ze dat bij voorbaat al vies. ‘Wát een raar ding!’ Maar als ik het ergens in verwerk, vinden de meesten het dikke prima. Dus eerst leren éten, dan léren over eten.”
Compliment
"Elke week krijgen ze een soepje van een andere soort groente. Vorige week hadden we bijvoorbeeld preisoep, de week ervoor pompoensoep. Allebei een groot succes! De kinderen leren nieuwe smaken kennen en ontdekken dat gezond eten heel lekker kan zijn. Ouders vertellen dat hun kinderen thuis ook meer groente eten. Ze vragen ons zelfs om recepten. Dat is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen”, glundert Gerald. “We maken hiermee echt een verschil in het leven van deze kinderen," besluit Michaël. "En dat is het mooiste wat er is."
“Dit artikel maakt deel uit van de reeks ‘Lokale voedselhelden’. De gemeente Groningen besteedt graag aandacht aan inspirerende lokale initiatieven die zich inzetten voor duurzaam en gezond voedsel. Via deze voedselhelden willen we gezonde, betaalbare en plantaardige maaltijden voor iedereen toegankelijker maken. Lees meer op duurzaamgroningen.nl/voedsel en ontdek handige tips voor duurzame voeding.”