Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Gebruik drone door gemeente

De gemeente is per 1 september 2024 gestart met een drone proef. Daarbij moet de gemeente zich aan verschillende regels houden.

Over de drone

Testperiode

De gemeente Groningen voert sinds 1 september 2024 testvluchten uit. Deze testfase duurt 12 maanden. We doen meerdere tests en leggen vast wat we precies gaan testen. Na elke test kijken we of we nog dingen moeten aanpassen.

Waarom een drone gebruiken

Als gemeente zien we veel voordelen van een drone. We kunnen snel en precies verschillende beelden maken van de openbare ruimte in onze gemeente. 

De beelden die de drone kan maken helpen de gemeente bij bijvoorbeeld het bijhouden van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), communicatie, actualiseren van de 3D Digital Twin en monumentenzorg. 

Ook wordt het makkelijker om grote en moeilijk bereikbare gebieden in kaart te brengen. Met een drone kan dat in principe ook op elk gewenst moment van het jaar. 

Wat doet de drone

Onze drone heeft een camera om foto's en video's te maken en vliegt meestal op een hoogte tussen de 20 en 120 meter.

Regels

Er zijn Europese regels voor het vliegen met een drone. Zo hebben onze dronepiloten een EU dronebewijs en heeft de gemeente de juiste vergunning. Ook moeten we ons aan de regels houden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 

Meer informatie over de Europese regels voor het vliegen met een drone vindt u op rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Privacy 

Bij het vliegen met een drone is de privacy van onze inwoners erg belangrijk. Daarom worden bij elke vlucht zo weinig mogelijk personen en/of voertuigen in beeld gebracht. Bij elke vlucht kijken we of er toestemming en/of communicatie nodig is. 

Omdat wij vaak op grote hoogte vliegen zijn personen vaak onherkenbaar en kentekens onleesbaar. Als er toch per ongeluk persoonsgegevens worden vastgelegd, dan zullen we deze anoniem maken of vernietigen.

Veiligheid 

Enkele medewerkers van de gemeente zijn opgeleid om veilig met de drones te kunnen vliegen. Alleen deze dronepiloten zullen de drone besturen. Ook is er altijd een 2e piloot aanwezig om te zorgen voor een veilig vlieggebied. Daarnaast voldoet de drone aan de Europese en de Nederlandse wet.

Overlast

Drones maken geluid. Daarom laten we de drone niet langer vliegen dan nodig is. 

Hebt u overlast van een drone?

U kunt dit melden bij de politie. Bel 0800 8844 of ga naar politie.nlexterne-link-icoon. Op rijksoverheid.nlexterne-link-icoon vindt u meer informatie over het melden van overlast door een drone.