Meester Sjoerd

En de Gouden Wortel 2024 gaat naar…?

10 april 2024
Nieuws

Het is lente! En dat is te zien op de schooltuin in Paddepoel. Het terrein is omgeven door bomen met roze, witte en gele bloesem, de vogeltjes kwetteren er lustig op los en in de pas ingezaaide bedden piepen al een paar net gezaaide plantjes boven de grond uit. “Kijk, de eerste tuinbonen!”, zegt meester Sjoerd Grootendorst trots.

Sjoerd is medewerker educatie bij Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE). Samen met tuinleider Mirjam, medewerker tuinonderhoud Ramon en tíentallen kinderen van basisscholen uit de gemeente Groningen onderhoudt hij de enorme tuin van schooltuin Paddepoel. 

Lessen op de schooltuin

Daarnaast geeft hij er les. De beleef de lente-lessen zijn nu in volle gang. “Leerlingen zien, ruiken, horen en proeven tijdens deze ontdekkingstocht allerlei dingen die bij de lente horen. Zoals harige blaadjes, kleverige knoppen, holletjes van hommels, bloeiende bollen, geurige daslook en zingende vogels”,  vertelt Sjoerd. “En leerlingen van groep 6 hebben echt geluk: zij komen iedere week naar de schooltuin. Ze gaan dan aan de slag op hun eigen stukje tuin. Zo hebben ze onlangs hun eerste tuinbonen gezaaid. De kinderen – en ik ook – vonden het fantastisch!”

Gouden Wortel

Dat Sjoerd enthousiast is over de schooltuin blijkt wel uit de inzending van NDEexterne-link-icoon voor de Gouden Wortel verkiezing. Voor deze verkiezing worden gemeenten opgeroepen een vlog in te sturen over het belang van de schooltuin. In de vlog laat meester Sjoerd zien hoe een dag op de schooltuin eruit ziet. Daarnaast legt wethouder Carine Bloemhoff uit waarom de gemeente Groningen schooltuinieren ondersteunt. Op deze manier wil NDE andere gemeenten inspireren om ook aan de slag te gaan met schooltuinieren. De beste inzending wint de Gouden Wortel 2024. Op vrijdag 12 april maakt een onafhankelijke jury van de Alliantie Schooltuinen de uitslag bekend. 

Schooltuinen

“Naast Paddepoel, zijn er in Groningen nog drie andere schooltuinen: in Beijum, Helpman en op Westpark. Het zijn grote tuinen waar veel groenten, kruiden en bloemen groeien. Daarnaast vind je er bijen, vlinders, vogels en soms zelfs een eekhoorn. Het zijn kleine paradijsjes in de stad. Om zo leerlingen spelenderwijs bewust te maken van de natuur en een duurzame wereld. En dat gebeurt al tientallen jaren”, weet Sjoerd. Aan het eind van de jaren ’50 opent de gemeentelijke dienst ‘Bureau Schoolbioloog’, de eerste schooltuin in Noorderhoogebrug. Het doel was om stadskinderen gezond buiten bezig te laten zijn na schooltijd. “Ontzettend belangrijk”, vindt hij. “Heel tof dat de gemeente dit financiert. Veel kinderen hebben namelijk geen idee waar hun eten vandaan komt. Zeker de kinderen die driehoog in een flat wonen. Mooi dat wij ze kunnen leren over wat er allemaal komt kijken bij het laten groeien van hun eigen sla, wortels, radijsjes, aardappelen, uien en fleurige bloemen.”

Week van de Schooltuin

Niet geheel toevallig is het deze week, van 8 tot en met 12 april, de Week van de Schooltuin. Een initiatief van de Alliantie Schooltuinen. Scholen, schooltuinondersteuners én gemeenten doen hier aan mee. Samen zetten ze de schijnwerpers op het belang en het plezier van schooltuinieren. De Alliantie Schooltuinen zet zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. En de schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen.