De Populierenlaan in Selwerd.

Eerste middelen Volkshuisvestingsfonds uitgegeven in Selwerd Oost

23 mei 2024
Nieuws

Op zaterdag 25 mei geeft wethouder Philip Broeksma (Energietransitie) het startsein voor een gezamenlijke opruimactie in Selwerd Oost. Vanaf juni worden er in deze buurt 34 woningen verduurzaamd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om muurisolatie, HR++ glas en dakisolatie.

Om bewoners een handje te helpen met het leeghalen van hun zolders, organiseert de gemeente een gezamenlijke opruimactie met bewoners en omwonenden. Het verduurzamingsproject in Selwerd Oost is het eerste project dat wordt gefinancierd met subsidiegeld vanuit het Rijk om particuliere eigenaren en bewoners te helpen met verduurzamen. 

Vergoeding vanuit het Volkshuisvestingsfonds

De kosten voor het verduurzamen van de woningen bedragen circa €25.000. Het precieze bedrag hangt af van de benodigde maatregelen en het type woning. Het merendeel van de kosten wordt vergoed vanuit het Volkshuisvestingsfonds (VHF). Bewoners betalen zelf nog een kwart van de kosten, wat gering is in vergelijking met de vele voordelen. Voor de eigen bijdrage kunnen bewoners ook nog een beroep doen op verschillende subsidies en leningen, zoals het Nationaal Warmtefonds of een verduurzamingslening van de gemeente. Op deze manier kan iedereen zijn huis verduurzamen. Ook als er geen spaargeld of andere financiële mogelijkheden zijn. Wethouder Broeksma: ‘De bewoners die meedoen profiteren direct van een lagere energierekening. Zij gaan niet alleen comfortabeler wonen, ook de marktwaarde van hun huizen stijgt en ze zijn toekomstbestendig.’ 

Eerlijke energietransitie

Het pilotproject in Selwerd Oost draagt bij aan een eerlijke energietransitie en dient als voorbeeld voor toekomstige initiatieven in andere wijken. Met behulp van het Volkshuisvestingsfonds worden de komende 8 jaar ongeveer 800 woningen in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen verduurzaamd en naar minimaal energielabel B gebracht. Hiervoor is een budget beschikbaar van 15 miljoen euro, waarvan 10,5 miljoen vanuit het Volkshuisvestingsfonds en 4,5 miljoen cofinanciering vanuit de gemeente. Energieadviseurs van de gemeente begeleiden de bewoners tijdens het gehele verduurzamingsproces.