Eerste hulp bij Geldzaken

De gemeente Groningen denkt graag met haar inwoners mee als het even niet lukt om de vaste lasten op tijd te betalen. Misschien is het inkomen veranderd of is er iets anders waardoor het even niet lukt. Het kan natuurlijk ook zijn dat er een vergissing is geweest en dat de rekening al betaald is. Omdat niet iedereen de weg naar hulp weet te vinden, nemen wij actief contact met onze inwoners op.

Voorkomen is beter dan genezen!

Gemiddeld duurt het 5 jaar voordat mensen met betalingsachterstanden hulp zoeken. Kleine betalingsachterstanden kunnen zo grotere schulden worden en om hulp vragen wordt steeds moeilijker. De gemeente Groningen, werkt samen met veel energiebedrijven, zorgverzekeraars en woningcorporaties in het project ‘Eerste Hulp bij Geldzaken’ om schulden bij inwoners van Groningen te voorkomen. Bekijk de lijst met bedrijven en instanties waar de gemeente mee samenwerkt.

Eerste Hulp bij Geldzaken begint bij het signaleren van betalingsachterstanden. De gemeente ontvangt hierover meldingen van bijvoorbeeld zorgverzekeraars of woningcorporaties. Per 1 januari 2021 zijn instanties verplicht om betalingsachterstanden te melden aan de gemeente. Dit staat in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS). Het Eerste Hulp bij Geldzaken-team neemt contact op met alle inwoners waarover een melding is gestuurd, om te kijken of hulp gewenst is.

Wat doet de gemeente?

Het in beeld brengen van betalingsachterstanden noemen we vroegsignalering. We gaan bij inwoners op huisbezoek, sturen een brief, mail, SMS of nemen telefonisch contact op als er een betalingsachterstand is gesignaleerd.

Graag gaan we vrijblijvend met de inwoner in gesprek om te kijken of wij ruimte zien voor een oplossing. We kunnen bijvoorbeeld samen met u een overzicht maken van uw inkomsten en uitgaven, advies geven over uw inkomsten en uitgaven of een betalingsregeling treffen. De gemeente kan bemiddelen met de andere partij. Ook kan de gemeente (indien nodig) doorverwijzen naar (schuld)hulpverlenende instanties.

Onze inwoners zijn tot niks verplicht en wij bieden dit gratis aan. We hopen dat onze inwoners na ons gesprek hun vaste lasten weer kunnen voldoen.

Wilt u eerder hulp?

Het kan zijn dat u nog geen bericht heeft ontvangen vanuit het team Eerste Hulp bij Geldzaken en dat u toch graag in gesprek wilt gaan over uw financiën. In elk WIJ-team werkt een specialist schuldhulpverlening van de Groningse Kredietbank (GKB). Deze kan ook vrijblijvend met u meedenken. U kunt met het WIJ-team bij u in de wijk contact opnemen om te informeren op welke dagen de specialist aanwezig is. Als u meer hulp wilt, neem dan contact op met de Groningse Kredietbank (GKB).

Wilt u geen huisbezoek?

Heeft u bericht ontvangen van het team Eerste Hulp bij Geldzaken en heeft u de rekening al betaald of is er sprake van een vergissing? Of heeft u geen behoefte aan hulp van Eerste Hulp bij Geldzaken? Dat kan natuurlijk en dat begrijpen wij. Dan kunt u dit laten weten door te bellen met 14 050 of een e-mail te sturen naar ehbg@groningen.nl. De gemeente zal dit verwerken en u wordt niet benaderd.

Privacy

Wij verwerken alle gegevens volgens de richtlijnen van de AVG. Dit is vastgelegd in ons privacyprotocol. En we houden ons aan de nieuwe Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (pdf 120kB) die 1 januari 2021 is ingegaan.

Lijst met bedrijven en instanties waar gemeente Groningen mee samenwerkt voor ‘Eerste hulp bij geldzaken’

Allure Energie B.V.
AllureNRG
Bouwinvest Dutch Residential Fund
Budget Energie
Christelijke Woningstichting Patrimonium
DELTA Energie B.V.
DSW
Energie VanOns
Energieleverancier Eneco (Oxxio, WoonEnergie, Eneco)
Energieleverancier Energie:Direct
Ennatuurlijk
Energieleverancier Essent (Essent, Vandebron, Energiedirect)
Energieleverancier Vattenfall (Vattenfall, Delta, Powerpears)
ENGIE UnitedConsumers Energie B.V.
EUCARE
FENOR B.V.
HHPM Vastgoed Beheer BV (HouseHunting)
Innova Energie B.V.
NLE
SEPA Green Energy B.V.
Stienstra Property
Waterbedrijf Groningen
Woldring United
Woningcorporatie De Huismeesters
Woningcorporatie Lefier
Woningcorporatie Nijestee
Woonborg
Woonzorg Nederland
WST Wierden en Borgen
Zorgverzekeraar ASR
Zorgverzekeraar coöperatie VGZ (Besured, Bewuzt, IZA, IZZ, National Academic, Promovendum, UMC, Univé, VGZ, United Consumers VGZ, Zekur)
Zorgverzekeraar CZ (CZ, CZ Direct, Just, Nationale Nederlanden, OHRA)
Zorgverzekeraar Eno (Salland Zorgverzekeringen, ZorgDirect. En HollandZorg)
Zorgverzekeraar Menzis (Anderzorg, Hema, Menzis, PMA)
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis (De Friesland, FBTO, Interpolis, Pro Life, ZieZo, Zilveren Kruis, Aon)
Zorg en Zekerheid