Wethouder Philip Broeksma met de eerste huiseigenaren in Selwerd Oost die hun huis verduurzamen.

Eerste huizen megaverduurzamingsproject aangepakt

30 mei 2024
Nieuws

In Selwerd Oost krijgen vanaf juni 34 huiseigenaren nieuwe isolatiemaatregelen in hun huizen. Ze hoeven daarvan maar een kwart zelf te betalen. De rest betalen de gemeente en het Rijk. En dat is hard nodig in een wijk, die net zestig jaar is geworden. De meeste woningen hebben slechte energielabels. Dit is het begin van een megaproject waarbij uiteindelijk 800 huizen beter worden geïsoleerd.

Bewoner Can Gun wist direct dat hij mee moest doen met deze actie: “Het is een fantastische regeling, dat 75% wordt vergoed. Het is een fantastische kans om zo naar een energielabel A of B te gaan.” Hij heeft z’n zolder leeggehaald zodat het dak kan worden geïsoleerd. De rommel gaat in een grote grofvuilcontainer of naar de kringloopwinkel. Samen met de andere bewoners zorgt Can ervoor dat de container binnen een half uur vol is. Gelukkig is een tweede snel geleverd.

Laagdrempelig

De gemeente zorgt, naast de subsidie, voor advies en begeleiding en regelt dat mensen hun troep kwijt kunnen. Op deze manier kunnen bewoners laagdrempelig én voordelig meedoen aan de verduurzaming. Wethouder Philip Broeksma ziet dat het werkt: “We hebben geld van het Rijk, daarmee kunnen we mensen helpen hun huis te isoleren. Dat is belangrijk want we willen Selwerd aansluiten op een warmtenet. Het geeft meer comfort en een lagere energierekening als je huis goed geïsoleerd is. […] Het is onderdeel van de energietransitie. In Groningen hoef je niemand uit te leggen dat we met z’n allen van het gas af willen.”

Zestig jaar

De gemeente begint in Selwerd. Deze wijk is zestig jaar oud. Dat betekent dat er veel te winnen valt in de isolatie van panden. Selwerder George Halsema ziet dat ook. Hij doet mee voor het milieu en voor zijn portemonnee: “Er komt nieuwe isolatie in, mooi afgewerkt, we krijgen nieuw glas, dat kan alleen maar voordelig zijn. We willen de stookkosten omlaag brengen. Eigenlijk zou je dit moeten doen bij alle woningen die in de jaren ’60-’70 zijn gebouwd.”

800 woningen

Selwerd is het begin. De komende acht jaar wil de gemeente ongeveer 800 woningen verduurzamen in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. Dat betekent dat met dakisolatie, HR++-glas en muurisolatie die huizen minimaal een energielabel B krijgen. De gemeente stelt 4,5 miljoen euro beschikbaar bovenop de 10,5 miljoen euro vanuit het Rijk.