OndertekeningSelwerd-2.jpg

Duurzame verwarming voor nog eens 2000 huurwoningen

11 oktober 2024
Nieuws

Gisteren ondertekenden woningbouwcorporaties Lefier, Nijestee, Patrimonium en De Huismeesters samen met WarmteStad een zogeheten addendum. Zij hebben de gezamenlijke ambitie om voor het einde van 2026 nog eens 2000 extrahuurwoningen aan te sluiten op het Groningse warmtenet.Het gaat om woningen in de noordwestelijke wijken Kostverloren, Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. Een belangrijke stap in het verder verduurzamen van de woningvoorraad van de corporaties en de overgang naar aardgasvrije wijken. Alle betrokken partijen willen vaart maken met de verdere uitrol van het publieke warmtenet in de stad. Op dit moment zijn er al ruim 6000 woningen en gebouwen aangesloten. Het Groningse warmtenet maakt verduurzaming haalbaar en betaalbaar voor huurders en woningeigenaren.

Duurzaam alternatief voor aardgas

Dankzij het Groningse warmtenet zijn mensen niet langer afhankelijk van verre leveranciers en de marktprijzen voor aardgas. Het Groningse warmtenet maakt namelijk gebruik van duurzame en lokale bronnen, zoals zonthermie en restwarmte van datacenters. 
‘Voor huurders is dit een belangrijke stap richting een groene toekomst’, vertelt Elles Dost (bestuurder bij Lefier) namens de woningcorporaties. ‘We zorgen samen ook voor een comfortabele en veilige woonomgeving zonder zorgen over stijgende aardgaskosten. Zo zijn bewoners klaar voor de toekomst, met behoud van wooncomfort en betaalbaarheid.’
De woningcorporaties en WarmteStad nemen huurders de komende tijd zorgvuldig mee in de plannen. Als het merendeel van de huurders instemt, kan een gebouw aangesloten worden op het warmtenet.


Subsidie maakt aansluiten warmtenet betaalbaarder

WarmteStad kreeg in oktober 2023 een subsidie van ruim 22 miljoen toegekend vanuit het Nationaal Groeifonds. Directeur Dick Takkebos van WarmteStad: ‘We haalden deze subsidie met steun van de woningcorporaties binnen. We verlagen de kosten voor het aansluiten van huurwoningen op het warmtenet voor de woningcorporaties. En daarmee ook voor huurders van woningcorporaties. De subsidie gebruiken wij ook om de benodigde warmteleidingen in de wijken aan te kunnen leggen. Zo kunnen we de groei van het warmtenet in de stad een impuls geven.’
Het doel is tegen 2027 in totaal 11.000 aansluitingen te realiseren in het noordwesten van de stad. Variërend van bedrijven en onderwijsinstellingen tot koop- en huurwoningen. 

WarmteStad

WarmteStad is van en voor Stadjers. Het is het publieke warmtebedrijf van gemeente Groningen en het Waterbedrijf Groningen. Wethouder Philip Broeksma: ‘We kennen in Groningen de gevolgen van aardgaswinning maar al te goed. Een warmtenet is voor veel bestaande woningen het best passende alternatief voor aardgas. Niet gericht op commerciële winst, maar op maatschappelijke meerwaarde en de portemonnee van onze inwoners. We willen een warm huis voor iedereen betaalbaar houden. Nu en in de toekomst!’
Groningen kiest hiermee voor eigen regie. Andere gemeenten uit Nederland kijken steeds vaker naar het voorbeeld dat Groningen stelt met een publiek warmtebedrijf.

De afspraken zijn bekrachtigd met het ondertekenen van een zogeheten addendum. Dit gebeurde in het infopunt Sunny Selwerd. In gezelschap van de aandeelhouders Waterbedrijf Groningen en gemeente Groningen. Op de foto van links naar rechts: (boven) directeur Riksta Zwart (Waterbedrijf Groningen) en wethouder Philip Broeksma (gemeente Groningen). (zittend) Bastiaan Krajenbrink (Patrimonium), Tjeerd Meijer (De Huismeesters), Esseline Schieven (Nijestee), Elles Dost (Lefier) en Dick Takkebos (WarmteStad)