Drank- en Horecawet ontheffing aanvragen

Wilt u alcohol schenken tijdens een evenement? Een langlopende drank- en horecavergunning is niet altijd nodig. U kunt een tijdelijke ontheffing van de Drank- en Horecawet aanvragen. Dat kan alleen voor het schenken van zwak-alcoholische drank zoals bier en wijn (maximaal 15% alcohol). Voor sterk-alcoholische dranken kunt u geen ontheffing aanvragen.

Let op: De ontheffing Drank- en Horecawet is géén onderdeel van een evenementenvergunning. De ontheffing moet u naast het evenement aanvragen.

Aanvraag

U moet bij een aantal vragen documenten meesturen. Deze documenten kunt u gemakkelijk bijvoegen (het liefst als pdf-bestand).

Naar het loket

U kunt de ontheffing ook aan het loket aanvragen tijdens het spreekuur Horeca.

Neemt u bij de afspraak aan het loket het volgende mee:

• Benodigdheden voor internetbankieren (pinnen is niet mogelijk).
  • Verklaring waaruit blijkt dat de leidinggevende (21 jaar of ouder) verantwoordelijk is voor de drankverstrekking.
  • De leidinggevenden moeten zijn ingeschreven in het SVH register.
  • Plattegrond met vermelding en afmetingen van de tappunten.

Ontheffing in combinatie met evenement

• Als u tijdens een klein evenement wilt schenken waarvoor geen evenementenvergunning nodig is: 3 weken vóór het evenement
  • Als u tijdens een groot evenement wilt schenken waarvoor geen evenementenvergunning nodig is: 6 weken vóór het evenement
  • Als u tijdens een groot evenement wilt schenken waarvoor een evenementenvergunning nodig is: tegelijk met evenementenvergunning
  • Wilt u ontheffing aanvragen voor een evenement op Koningsdag of Groningens Ontzet? Dan moet uw aanvraag 16 weken vóór dat evenement bij de gemeente binnen zijn.

Kosten

Tarieven en regels kunnen in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer afwijken van de tarieven en regels in de stad Groningen. De gemeenteraad moet hierover besluiten nemen.

Kosten vergunning/melding evenement
Beschrijving Prijs