Bouwplannen

Bouw De Suikerzijde van start

06 maart 2024
Nieuws

Minister Hugo de Jonge en wethouder Rik van Niejenhuis gaven vandaag het startsein voor de bouw van het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde. Dat deden ze door symbolisch de deur van de eerste woning te openen. De bouw begint met het grondwerk voor de eerste 730 woningen, bijbehorende voorzieningen, straten en pleinen.

Van de eerste 730 woningen die Dura Vermeer, Nijestee en Patrimonium gaan bouwen, zijn 300 bedoeld voor sociale huur en middenhuur. “Dat is een dikke 40% betaalbare woningen, dat is prachtig. De vraag naar betaalbare woningen is ook in Groningen groot. Een grootschalige woningbouwlocatie als De Suikerzijde, waar in totaal 5000 woningen komen, levert hier een belangrijke bijdrage aan. Als Rijk steunen we graag met kennis, kunde en financiële middelen” aldus minister Hugo De Jonge.

Wethouder Rik van Niejenhuis: “Na een jarenlange voorbereiding is het zover: de bouw van het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde gaat van start. Je kun hier straks niet alleen wonen, maar ook werken, leren, recreëren, van groen en cultuur genieten. Het wordt een enorme aanwinst voor de stad en ik ben trots dat ik hier vandaag met minister de Jonge het startsein voor mag geven” 

Grondwerk

Het grondwerk neemt zo’n 9 maanden in beslag. Omdat er in het gebied onvoldoende zand in de grond zit, moet er veel zand worden aangevoerd. Dit is nodig voor de voorbelasting van de hoofdstructuur van de straten. De komende maanden zullen er daarom dagelijks veel vrachtenwagens rijden. Die rijden voor het overgrote deel via de Johan de Zwedenlaan het bouwterrein op. Vanaf komend najaar wordt gewerkt aan onder andere de riolering. Na het grondwerk kan in het voorjaar van 2025 de bouw van de woningen en voorzieningen starten. De verwachting is dat een jaar later de eerste bewoners naar De Suikerzijde kunnen verhuizen. 

De Suikerzijde

De Suikerzijdeexterne-link-icoon wordt het nieuwe, toekomstgerichte stadsdeel op het terrein van de voormalige Suikerfabriek. Vlakbij het centrum van de stad. De Suikerzijde wordt stedelijk en stoer, maar ook groen, royaal en uitnodigend. Je kunt er straks wonen, werken, naar school gaan en studeren. Ook is er alle ruimte voor ontspanning, sporten, wandelen en fietsen. De Suikerzijde wordt een compleet en veelzijdig stadsdeel voor iedereen. Er komen in totaal zo’n 5000 woningen en verschillende commerciële- en maatschappelijke voorzieningen. 

Start bouw Suikerzijde