Bomen en zonnepanelen

Soms zorgt de schaduw van bomen ervoor dat zonnepanelen minder elektriciteit opwekken. We krijgen regelmatig de vraag of deze bomen daarom gekapt of gesnoeid kunnen worden. Dat vinden we geen goed idee en daarom kappen we deze bomen op onze grond niet. Hier leest u waarom.

Groen is een belangrijke ‘motor’ van onze stad

Bomen, planten, struiken en gras oftewel: groen, is een belangrijke ‘motor’ van onze stad en gemeente. Zo haalt groen het broeikasgas CO2 uit de lucht, produceert zuurstof en zorgt zo voor een betere lucht. Daarmee is groen goed voor de gezondheid van onze inwoners.

Ook zorgt groen voor verkoeling van de stad én het vermindert de kans op wateroverlast omdat regenwater beter opgevangen wordt. We zijn dan ook zuinig op deze groene ‘motoren’ en planten daarom jaarlijks ongeveer 1.000 bomen bij. Hierover leest u meer in ons groenplanexterne-link-icoon.

Bomen op eigen grond kappen

Voor grotere bomen op uw eigen terrein hebt u een kapvergunning nodig. Wilt u een boom kappen die te veel schaduw op uw panelen geeft? Dan kan dat als u goed kunt aantonen dat de opbrengst van uw zonnepanelen er te veel last van heeft. Hoe u dit precies aantoont staat in onze Plaatselijke Verordeningexterne-link-icoon (de APVG).

Schaduw

Een beetje schaduw op uw zonnepanelen hoeft niet erg te zijn. Zonnepanelen wekken ook in de schaduw nog wat elektriciteit op. Uiteraard wel minder dan zonder schaduw en uw terugverdientijd wordt langer, maar toch zijn er wel mogelijkheden om de opbrengst te verbeteren.

Vraag uw zonnepaneleninstallateur om een schaduwberekening en een goed advies. Hulp nodig bij het vinden van een goede zonnepaneleninstallateur? Neem daarvoor contact op met het Regionaal Energieloketexterne-link-icoon. Zij helpen u graag en gratis op weg. 

Zonnepanelen zonder geschikt dak

Hebt u te veel schaduw op uw dak voor zonnepanelen? Overweeg dan om mee te doen in een zogenaamd collectief ‘postcoderoosproject’. Bij dit project liggen uw zonnepanelen en dat van uw buurtgenoten op een geschikt dak in de buurt. Kijk bijvoorbeeld op Grunneger Powerexterne-link-icoon of er een postcoderoosproject bij u in de buurt is.