Bijstand voor vervanging kapotte apparaten aanvragen

Is uw wasmachine, televisie, computer (of laptop), kooktoestel of koelkast kapot?

Let op! Wat betreft de regels voor de hele gemeente Groningen: 2019 is een overgangsjaar. Regels kunnen in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer afwijken van de regels in de stad Groningen. De gemeenteraad moet hierover besluiten nemen.

Regeling voor inwoners voormalige gemeente Haren

Soms vergoedt de gemeente kosten voor vervanging van een koelkast, een televisie enzovoort. Vraag dit aan met het formulier Participatiefonds Haren. Meer weten? Gan naar het het WIJ-team bij u in de buurt.

Regeling voor inwoners gemeente Groningen en voormalige gemeente Ten Boer

Woont u in de gemeente Groningen? En u hebt al 5 jaar of langer een minimum inkomen? De gemeente betaalt dan voor u een vervangend apparaat. Dit heet de witgoedregeling.

Lees eerst de voorwaarden. Voldoet u hieraan? Vraag dan eerst de vergoeding aan! Pas als u toestemming hebt gekregen, mag u een vervangend apparaat kopen.

Voorwaarden

U kunt alleen gebruik maken van de witgoedregeling als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

• Uw eigen koelkast, wasmachine, televisie of kooktoestel is kapot.
  • Uw computer is kapot of er is in uw huis nog geen computer.
  • U bent 21 jaar of ouder.
  • U woont al minstens 5 jaar zelfstandig.
  • U hebt in dit kalenderjaar nog geen gebruik gemaakt maken van de witgoedregeling. Als u in een dit jaar een vergoeding voor een witgoedartikel hebt ontvangen en u voldoet aan de voorwaarden dan kunt u dit jaar ook nog een vergoeding voor een computer aanvragen.
  • U hebt in de afgelopen 4 jaar geen zelfde soort tweedehands apparaat vergoed gekregen.
  • U hebt in de afgelopen 8 jaar geen zelfde soort nieuw apparaat vergoed gekregen.

DigiD en e-mailadres

U kunt een vergoeding voor kapotte apparaten snel en gemakkelijk online aanvragen. U hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Ook hebt u een e-mailadres nodig.

Aanvragen

Hieronder staat de belangrijkste informatie over wat u nodig hebt om de online aanvraag te doen. Uitgebreidere informatie kunt u vinden in de handige tips.

Hebt u geen uitkering uitkering van de gemeente?  Dan hebt u deze gegevens nodig voor het invullen van het formulier:

• Uw inkomensgegevens van de afgelopen 5 jaar.
  • Uw bankafschriften van de laatste 30 dagen.

Bewijsstukken

U moet bij een aantal vragen bewijzen (bewijsstukken) meesturen. Deze kunt u gemakkelijk bijvoegen. Het liefst als PDF-bestand. Deze kunnen wij het beste lezen. Een foto of ander document mag ook. Zorgt u dan wel dat het duidelijk leesbaar is. Wilt u weten hoe u bewijsstukken kunt bijvoegen? Ga dan naar deze handige tips.

Het aanvraagformulier

Via het aanvraagformulier kunt u de vergoeding voor de vervanging van kapotte apparaten aanvragen. In het formulier leiden we u stap voor stap door de aanvraag. Ook leest u wanneer u bewijsstukken moet bijvoegen en welke dit zijn.

Als u alle vragen hebt ingevuld en bewijsstukken hebt toegevoegd, kunt u de aanvraag verzenden. Wij sturen een bevestigingsmail naar het e-mailadres dat u hebt ingevuld. In deze mail staat het nummer van uw aanvraag. Dit heet een zaaknummer. Dit nummer moet u goed bewaren. U kunt namelijk met dit nummer in ‘Mijn loket’ zien hoe het met uw aanvraag staat.

Na de aanvraag

Als u voldoet aan de voorwaarden dan krijgt u een brief van de gemeente. U mag dan zelf kiezen of u een nieuwe of een tweedehands koelkast, televisie of kooktoestel koopt. Een wasmachine of computer moet u tweedehands kopen.

Een vervangend apparaat mag maximaal kosten:

• Wasmachine: €275,00
  • Computer: €300,00
  • Koelkast: €240,00
  • Kooktoestel: €190,00
  • Televisie: €200,00

Nieuwe apparaten mag u kopen bij alle winkels in Nederland. U mag niet via internet kopen.

Tweedehands apparaten mag u alleen kopen bij de volgende winkels:

• Fairback (televisies)
  • Goudgoed (alle apparaten)
  • Herman Witgoed (wasmachines, koelkasten en kooktoestellen)
  • Wasautomatenverhuur (wasmachines, koelkasten en kooktoestellen)
  • Recycleplan (computers)

U zoekt een tweedehands apparaat uit en maakt afspraken met de leverancier over bezorgen en aansluiten. De leverancier stuurt de rekening naar de gemeente.

Hulp nodig?

Hebt u hulp nodig bij het invullen van de aanvraag? Kom gerust bij langs bij het WIJ-team bij u in de buurt. We hebben op alle locaties pc’s en scanapparatuur én medewerkers die u graag op weg helpen. Zorgt u er dan wel voor dat u de bewijsstukken bij u hebt? En, als u deze al hebt, uw DigiD? U kunt voor vragen ook op het Harm Buiterplein terecht.

Harm Buiterplein 1, Groningen (Europapark)

Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.

Let op! Houd uw burgerservicenummer bij de hand, dan kunnen we u sneller helpen.

Contactformulier Werk en Inkomen