Bijstand voor vervanging kapotte apparaten aanvragen

Is uw wasmachine, televisie, computer (of laptop), kooktoestel of koelkast kapot? En u hebt al 5 jaar of langer een laag inkomen? De gemeente betaalt dan voor u een vervangend apparaat. Dit heet de witgoedregeling.

Lees eerst de voorwaarden. Voldoet u hieraan? Vraag dan eerst de vergoeding aan! Pas als u toestemming hebt gekregen, mag u een vervangend apparaat kopen.

• Uw eigen koelkast, wasmachine, televisie of kooktoestel is kapot.
  • Uw computer is kapot of er is in uw huis nog geen computer.
  • U bent 21 jaar of ouder.
  • U woont al minstens 5 jaar zelfstandig.
  • U hebt dit kalenderjaar nog geen gebruik gemaakt maken van de witgoedregeling.
  • Wanneer u in dit jaar een vergoeding voor een witgoedartikel hebt ontvangen en u voldoet aan de voorwaarden dan kunt u dit jaar ook nog een vergoeding voor een computer aanvragen.
  • U hebt in de afgelopen 4 jaar niet eerder een wasmachine of computer vergoed gekregen uit deze regeling.
  • U hebt in de afgelopen 8 jaar niet eerder een kooktoestel, koelkast of televisie vergoed gekregen uit deze regeling.

Let op: Studenten zijn uitgesloten van deze regeling. Tenzij zij alleenstaande ouder, co-ouder of echtpaar met kinderen zijn.

Na de aanvraag

Als u voldoet aan de voorwaarden dan krijgt u een brief van de gemeente. U mag dan zelf kiezen of u een nieuwe of een tweedehands koelkast, televisie of kooktoestel koopt. Nieuwe apparaten mag u kopen bij alle winkels in Nederland. U mag dit niet via internet kopen. Een wasmachine of computer moet u tweedehands kopen.

Een vervangend apparaat mag maximaal kosten (let op: er mag niet worden bijbetaald):

• tweedehands wasmachine: maximaal € 275,-
  • tweedehands computer (desktop of laptop): maximaal € 300,-
  • nieuwe of tweedehands koelkast: € maximaal 230,-
  • nieuw of tweedehands kooktoestel: maximaal € 149,- (gas) of € 349,- (elektrisch)
  • nieuwe of tweedehands televisie: maximaal € 240,-

Tweedehands apparaten mag u alleen kopen bij:

• Fairback (televisies)
  • Goudgoed (alle apparaten)
  • Herman Witgoed (wasmachines, koelkasten en kooktoestellen)
  • Wasautomatenverhuur (wasmachines, koelkasten en kooktoestellen)
  • Recycleplan (computers)

U zoekt een tweedehands apparaat uit en maakt afspraken met de leverancier over bezorgen en aansluiten. De leverancier stuurt de rekening naar de gemeente.

Toelichting

Als u alle vragen hebt ingevuld en bewijsstukken heeft toegevoegd kunt u de aanvraag verzenden. U krijgt dan van ons een bevestigingsmail naar het e-mailadres dat u hebt ingevuld. In deze mail staat het nummer van uw aanvraag. Dit heet een referentienummer. Dit nummer moet u goed bewaren. U kunt namelijk met dit nummer in Mijn loket zien hoe het met uw aanvraag staat.

Hulp nodig?

Niet iedereen is even handig met computers en internet. Dat snappen wij heel goed. Kom gerust langs bij het WIJ-team bij u in de buurt. We hebben op alle locaties pc’s en scanapparatuur én medewerkers die u graag op weg helpen. Zorgt u er dan wel voor dat u de bewijsstukken bij u heeft? En, als u deze al heeft, uw DigiD? U kunt voor vragen ook op het Harm Buiterplein terecht.