Bijdrage kinderopvang voor minima aanvragen

Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? En hebt u een minimum inkomen of een sociaal medische indicatie en woont u in de gemeente Groningen? Vraag dan een vergoeding bij de gemeente aan. De vergoeding is afhankelijk van uw inkomen en situatie.

Let op:

Lees eerst de voorwaarden. Dan weet u of u in aanmerking komt voor een bijdrage in de kosten voor kinderopvang.

Wat u moet weten

Bijdrage kosten kinderopvang

U komt alleen in aanmerking voor een bijdrage in de kosten voor kinderopvang:

• Als u kinderopvangtoeslag van het Rijk ontvangt.
  • Als u gebruik maakt van kinderopvang die in het Landelijke register kinderopvang staat.
  • Als u daarnaast voldoet aan één van de volgende voorwaarden:
    • U hebt een bijstandsuitkering naast uw werk of volgt een traject bij de gemeente om aan het werk te komen
    • U bent een alleenstaande ouder en u doet een opleiding tot en met MBO4-niveau. Wel is belangrijk dat uw inkomen niet hoger is dan bijstandsniveau.
    • U bent een alleenstaande ouder jonger dan 18 jaar en u doet een opleiding en ontvangt een bijstandsuitkering of komt hiervoor in aanmerking.

Vergoeding kinderopvang in verband met sociaal medische indicatie

U komt alleen in aanmerking voor een vergoeding op sociaal medische indicatie als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

• U hebt om een sociale of medische reden kinderopvang nodig. De reden kan zowel bij de ouder als bij het kind liggen. De (gemeente)arts moet dan wél de noodzaak vaststellen.
  • U maakt gebruik van kinderopvang die in het Landelijke register kinderopvang staat.
  • U hebt geen recht op een vergoeding van het Rijk

DigiD en e-mailadres

U kunt een bijdrage in de kosten voor kinderopvang snel en gemakkelijk online aanvragen. U hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Ook hebt u een e-mailadres nodig.

Aanvragen

Hieronder staat de belangrijkste informatie over wat u nodig hebt om de online aanvraag te doen. Uitgebreidere informatie kunt u vinden in de handige tips.

Bewijsstukken

U moet bij een aantal vragen bewijzen (bewijsstukken) meesturen. Deze kunt u gemakkelijk bijvoegen. Het liefst als PDF-bestand. Deze kunnen wij het beste lezen. Een foto of ander document mag ook. Zorgt u dan wel dat het duidelijk leesbaar is. Wilt u weten hoe u bewijsstukken kunt bijvoegen? Ga dan naar deze handige tips.

Het aanvraagformulier

Via het aanvraagformulier kunt u een bijdrage in de kosten voor kinderopvang of een vergoeding kinderopvang op sociaal medische indicatie aanvragen. In het formulier leiden we u stap voor stap door de aanvraag. Ook leest u wanneer u bewijsstukken moet bijvoegen en welke dit zijn.

Als u alle vragen hebt ingevuld en bewijsstukken hebt toegevoegd kunt u de aanvraag verzenden. Wij sturen een bevestigingsmail naar het e-mailadres dat u hebt ingevuld. In deze mail staat het nummer van uw aanvraag. Dit heet een zaaknummer. Dit nummer moet u goed bewaren. U kunt namelijk met dit nummer in ‘Mijn loket’ zien hoe het met uw aanvraag staat

Hulp nodig?

Niet iedereen is even handig met computers en internet. Dat snappen wij heel goed. Kom gerust bij langs bij het WIJ-team bij u in de buurt. We hebben op alle locaties pc’s en scanapparatuur én medewerkers die u graag op weg helpen. Zorgt u er dan wel voor dat u uw bewijsstukken bij u hebt? En, als u deze al hebt, uw DigiD? U kunt voor vragen ook op het Harm Buiterplein terecht.

Werk en Inkomen

Harm Buiterplein 1
9723 ZR Groningen

9701 BC Groningen

050 367 50 00 (maandag t/m vrijdag 08:30 - 17:00 uur)
Let op! Houd uw burgerservicenummer bij de hand, dan kunnen we u sneller helpen.

Contactformulier Werk en Inkomen

Zonder afspraak: maandag t/m vrijdag 09:00 - 13:00 uur