Maaike en Yannick voor hun huis in Paddepoel

Bezuinig ook met hulp van de energiecoach

27 maart 2024
Nieuws

Maaike en Yannick krijgen tips over energiebesparing van de energiecoach.

Aan de eettafel zitten Maaike en Yannick. Hun zoontje Olarie krijgt een boterham en beent even later op zijn loopfietsje door de woonkamer. Aan de andere kant van de tafel zit Karel, een van de energiecoaches van Duurzaam Groningen. Hij heeft zijn collega Jan meegenomen om kleine, energiebesparende maatregelen meteen uit te voeren. 

Maaike en Yannick wonen sinds twee jaar in hun huis in Paddepoel. En met veel plezier. “Het is een gezellige buurt, we willen hier nog jaren blijven”, zegt Yannick. “Daarom lijkt het ons goed om te kijken wat we kunnen doen om energie te besparen”, vult Maaike aan.

Kleine maatregelen

“Vanuit de gang voelen we vaak tocht de woonkamer intrekken”, vertelt Yannick. Jan neemt meteen een kijkje en haalt wat spullen uit de klusbus. Als hij terugkomt begint hij met het plaatsen van tochtstrippen bij de voordeur. Ook monteert hij een borstel in de brievenbus. “Zo komt er een stuk minder tocht de hal in.” 

Gedrag

Niet alleen maatregelen zoals tochtstrippen, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop helpen bij je besparing. Ook met je eigen gedrag kun je iets veranderen. “Er staat regelmatig vocht op de ramen”, zegt Maaike. Karel legt uit hoe dat komt: “Condens heeft te maken met hoge luchtvochtigheid. Wat je daar het beste tegen kunt doen is ventileren.” In de woning van Maaike en Yannick is geen mechanische ventilatie aanwezig, dus raadt Karel aan om zelf regelmatig ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. 

Rapport

In het rapport dat Karel een dag later opstuurt staan alle tips die hij gegeven heeft onder elkaar. Hij raadt bijvoorbeeld aan om een vochtmeter neer te zetten en het percentage onder de 60% te houden. Verder kunnen Maaike en Yannick de vloer van de meterkast afdichten om tocht tegen te gaan en moet de cv-ketel worden bijgevuld. Karel: “ Met dit soort kleine maatregelen kun je veel geld besparen.” 

Wil je ook dat de energiecoach jou tips geeft over materialen en hoe je het beste kunt besparen? Kijk dan op: www.duurzaamgroningen.nl/huis/energiecoachexterne-link-icoon