Bewust worden van laaggeletterdheid in de Escape Caravan

16 april 2024
Nieuws

De meerderheid van de mensen in Nederland kan lezen en schrijven. Daarom is het voor veel mensen lastig voor te stellen hoe het is als je dit niet kunt. Dat is precies de reden waarom de gemeente Groningen, de provincie, het UWV, de GGD en UMCG de handen ineen hebben geslagen. Om hun medewerkers bewust te maken van hoe lastig dat is, toert van 16 tot en met 19 april de Escape Caravan door Groningen. In deze caravan ervaren de medewerkers hoe het is om laaggeletterd te zijn en wat voor impact dat heeft op je dagelijks functioneren. 

Caravan Ervaringen

“We hebben enorme onmacht en frustratie ervaren in de caravan, maar we werden niet boos op elkaar”, vertelt Christien Bronda, gemeentesecretaris, terwijl ze de Escape Caravan op de Grote Markt uitloopt. Samen met wethouder Carine Bloemhoff en Young Professional Onno Haagsma mocht ze als een van de eerste medewerkers van de gemeente Groningen de Escape Caravan in vanmiddag.

“Hoe vaak we een tekst ook lazen, begrijpen lukte niet”, zegt de wethouder. “Dan pas begrijp je wat voor hulp iemand nodig heeft die laaggeletterd is. Zonder tips van de spelleider waren we er niet uitgekomen.” 

Laaggeletterdheid

In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen. Laaggeletterdheid heeft invloed op alle facetten van iemands leven. In de gemeente Groningen gaat het om 9 procent  van de inwoners, dat gaat om ruim 15.000 inwoners.  

Inclusief communiceren 

“De reden waarom wij willen dat onze medewerkers ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn, is zodat zij rekening leren houden met deze bewoners. Bijvoorbeeld dat je beseft dat mensen onze brieven niet begrijpen, zelfs wanneer je makkelijke woorden gebruikt”, zegt de wethouder. 

“Met het uiteindelijke doel”, vult de gemeentesecretaris aan, “dat we willen dat onze diensten beter gaan aansluiten op deze doelgroep zodat onze diensten voor iedereen toegankelijk zijn.”

Daarom zal de Escape Caravan deze week door Groningen toeren langs verschillende locaties van de gemeente zodat alle medewerkers kunnen ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. 

Escape Caravan op de Grote Markt