Impressie De Suikerzijde.

Beeldkwaliteitsplan voor nieuwe woonwijk De Suikerzijde is klaar

17 april 2024
Nieuws

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om het beeldkwaliteitsplan voor De Suikerzijde Noordzijde vast te stellen. In het beeldkwaliteitsplan staan de richtlijnen voor de architectenbureaus die gebouwen gaan ontwerpen voor de nieuwe, stadse woonwijk bij de oude Suikerfabriek.

Aan de straatkant worden de gebouwen ‘formeel’, vertelt wethouder Rik van Niejenhuis. “In de zin van tijdloos, rustig en klassiek. De straten in De Suikerzijde krijgen lange zichtlijnen, je kunt er straks ver kijken.” De boulevards van Parijs vormen hier de inspiratie. In sommige straten van De Suikerzijdeexterne-link-icoon zal de auto nog welkom zijn. In andere straten, die even breed worden, komt in het midden van de straat veel groen. 

Veel groen en speel- en ontmoetplekken

De binnenterreinen van de bouwblokken gaan er juist ‘informeel’ uitzien. De eisen waaraan de gevels moeten voldoen zijn hier minder streng. In de binnenterreinen zie je straks veel groen en speel- en ontmoetplekken. Deze terreinen zullen via doorgangen met elkaar verbonden worden, zodat je gemakkelijk een wandeling in een groene omgeving kunt maken. Auto’s van bewoners staan er straks niet in het zicht geparkeerd. Elk blok krijgt een namelijk een bovengronds parkeergebouw, met groene gevels. 

Hortusbuurt als inspiratie

Voor de binnenterreinen vormden de bouwblokken in onze eigen Hortusbuurt de inspiratie. Groene plekken, waar je gemakkelijk andere buurtbewoners kunt ontmoeten, zoals in een van de vele hofjes in de Hortusbuurt. “De overgang tussen privéruimte en het publieke domein is ook heel belangrijk”, zegt Van Niejenhuis. “Want ook op deze plekken, in je voortuintje of op je bankje voor je huis maak je gemakkelijk een praatje met je buren.” 

Vooral appartementen

In De Suikerzijde komen net als in Stadshavens aan de kop van het Eemskanaal vooral appartementen. De meeste gebouwen worden vier tot zes woonlagen hoog. Aan het Pioniersplein en bij het NS-station kunnen hogere gebouwen komen.

Lees het raadsvoorstelexterne-link-icoon en het beeldkwaliteitsplanexterne-link-icoon.