Basisbaan
Kunt u moeilijk aan werk komen, maar wilt u wel waardevol werk doen voor uw buurt? Dan is de basisbaan misschien iets voor u.
Wat is een basisbaan?
Een basisbaan is een betaalde baan voor mensen die moeite hebben met het vinden van regulier werk. U voert maatschappelijk belangrijke taken uit die de buurt helpen en ontvangt hiervoor minimaal het wettelijk minimumloon. Enkele voorbeelden van taken:
- Helpen in de horeca of schoonmaak van buurthuizen.
- Ondersteunen bij sportlocaties.
- Bezoeken van ouderen voor een praatje.
- Opruimen van zwerfvuil in de wijk.
- Kleine klussen bij buurtbewoners thuis.
- Lichte ondersteuning bij buurtprojecten of wijkkranten.
Voordelen van een basisbaan
Met een basisbaan krijgt u:
- Salaris, waardoor u niet langer afhankelijk bent van een uitkering
- Een nuttige dagbesteding waarmee u de buurt helpt
- Nieuwe vaardigheden en sociale contacten
Voorwaarden
U kunt een basisbaan aanvragen als u:
- 27 jaar of ouder bent en een bijstandsuitkering heeft.
- 24 tot 36 uur per week wil werken.
- Moeite heeft om regulier werk te vinden.
Interesse?
Neem contact op met uw coach bij Werk & Participatie voor meer informatie.
Of bekijk het filmpje. Hans en Abdel vertellen over hun eigen basisbaan.
Het getekende filmpje geeft meer uitleg over de basisbaan.
Meedoen als organisatie
Een basisbaan biedt mensen die geen kans meer hebben op regulier werk wel de kans om nuttig werk te doen. Het gaat om werk dat maatschappelijk relevant is, maar waar geen reguliere functies voor zijn. De deelnemer aan de basisbaan krijgt hiervoor het minimumloon.
Hoe werkt de basisbaan?
De basisbaan is er voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en geen kans meer maken op regulier werk. Deze mensen willen echter wel graag iets doen en zijn in staat zich zinvol in te zetten.
De deelnemer aan de basisbaan komt in dienst van de gemeente Groningen. De gemeente is verantwoordelijk voor het takenpakket en betaalt de deelnemer. Hiermee is de gemeente Groningen de formele werkgever.
De deelnemers voeren ook taken uit voor (maatschappelijke) organisaties. Deelnemers zijn echter niet in dienst van deze organisaties, maar in dienst van de gemeente Groningen. Zij zijn dus ook geen onderdeel van de bedrijfsvoering van de (maatschappelijke) organisaties in de wijken of dorpen.
Wat doet iemand met een basisbaan?
Basisbanen bestaan uit additionele, maatschappelijk relevante taken die bijdragen aan de leefbaarheid van een wijk of dorp. Iedereen in de wijk of het dorp kan deze taken aandragen, zoals een bewonersorganisatie, een WIJ-team, een stichting, een woningbouwcoöperatie, een vrijwilligerswinkel enzovoort. De taken mogen regulier werk niet verdringen. Het mag ook geen structureel vrijwilligerswerk zijn of iets wat door iemand met een Participatiebaan wordt gedaan.
Voorbeelden van taken voor een basisbaan zijn:
- Ondersteunen in de horeca of schoonmaak bij buurtcentra’s of sportfaciliteiten.
- Ouderen in de wijk bezoeken voor een praatje.
- Zwerfvuil in de wijk opruimen.
- Bewoners helpen bij het 'ontspullen'.
- Lichte ondersteunende klussen bij mensen thuis.
- Lichte administratieve ondersteuning voor wijkkranten.
De gemeente stelt voor de deelnemers een werkweek op maat samen, variërend van 24 tot 36 uur per week. In principe staat het takenpakket vast. Daar waar mogelijk wordt echter flexibiliteit van de deelnemers gevraagd. Dit om in te kunnen spelen op specifieke evenementen of onverwachte gebeurtenissen in een wijk of dorp.
Daarnaast kan het in het belang van de deelnemer zijn om de taken aan te passen. Bijvoorbeeld om het welzijn van de deelnemer te bevorderen of uitval te voorkomen.
Het is mogelijk dat sommige taken niet geschikt blijken te zijn. Daarom is er geen garantie dat alle aangedragen taken daadwerkelijk worden uitgevoerd. Ook kan de gemeente geen continue voortgang waarborgen bij het uitvoeren van taken die wel geschikt zijn voor deelnemers.
Hoe worden de deelnemers begeleid?
De deelnemers aan een basisbaan worden begeleid door 3 partijen die een overeenkomst hebben met de gemeente Groningen. Deze partijen zijn
Ze helpen de deelnemers op hun werkplek en hebben ook een aantal administratieve taken, zoals het doorgeven van ziekmeldingen aan de gemeente.
Elke deelnemer heeft ook een persoonlijke ‘coach basisbaan’ vanuit de gemeente. Die coach neemt regelmatig contact op om te kijken hoe het gaat met het werk, het inkomen en het welzijn van de deelnemer.
Hoe wordt de basisbaan gefinancierd?
De basisbaan wordt momenteel gefinancierd door de gemeente Groningen. We zijn echter actief op zoek naar cofinanciering door belanghebbende partijen, diverse fondsen en de overheid.
Een basisbaan is namelijk niet alleen goed voor de deelnemers, ook organisaties hebben profijt van de extra taken die uitgevoerd worden door iemand met een basisbaan. Organisaties die financieel kunnen en willen bijdragen aan de basisbaan zijn dan ook zeer welkom.
Hebt u interesse?
Wilt u meer weten over de basisbaan? Of wilt u als organisatie (financieel) bijdragen? Bel 14 050 of gebruik ons contactformulier en vul 'Basisbaan' in als onderwerp.