'Architect aan Zet' en de Winnende Boerderij in Garmerwolde
Dianne Maas-Flim is bouwmeester voor het versterkingsgebied in de gemeente Groningen, met een focus op het gebied Ten Boer. In 2021 werd, onder haar leiding, de pilot ‘Architect aan Zet’ gestart. Dit initiatief, voortkomend uit een gemeentebesluit, stelt bewoners in het versterkingsgebied in staat vergunningsvrij te bouwen, op voorwaarde dat ze werken met een gecertificeerde architect van begin tot eind.
De pilot dient twee belangrijke doelen. Ten eerste biedt het duidelijkheid aan bewoners die al lange tijd in onzekerheid verkeren door de versterkingsoperaties. Ten tweede wordt de bouwtijd verkort, omdat de vergunningsprocedure wordt omzeild. Dianne benadrukt het belang van de expertise van een architect: “Een architect kent zijn vak en zorgt voor ruimtelijke kwaliteit, iets waar zowel de bewoner als de gemeente blij van worden.”
Boerderij Garmerwolde
Een bijzonder project binnen deze pilot is de nieuwbouw van een boerderij in Garmerwolde. Het project heeft inmiddels twee prijzen gewonnen. De boerderij, eigendom van de familie Wigboldus, werd bekroond met de prijs ‘Groniek’. Deze prijs wordt uitgereikt aan gebouwen waar je direct van houdt en waarvan verwacht wordt dat ze op de lange termijn monumentale waarde zullen hebben. Een Groningse nieuwe klassieker. Daarnaast won het project ook de tweede prijs van de publieksprijs, wat de waardering vanuit de gemeenschap weerspiegelt.
Familie Wigboldus
Willard Wigboldus benadrukt hoe intensief het hele traject is geweest: “Het hele traject heeft in totaal twaalf jaar geduurd, vanaf de Huizinge-beving in 2012 tot de oplevering in april 2024. We waren eerst bezig met schaderegelingen, maar vanaf oktober 2022 konden we eindelijk met het leuke gedeelte beginnen: ontwerpen, kleuren uitkiezen en bouwen.” Willard spreekt met trots over de samenwerking met de architect en de impact van de pilot op het bouwproces: “Achteraf is het een goede actie geweest dat we met een architect hebben samengewerkt. Het heeft enorm veel tijd gescheeld dat we niet door de hele vergunningsmolen hoefden, anders had het makkelijk nog een jaar of twee langer kunnen duren.”
Koeienkathedraal
Wat dit project extra bijzonder maakt, is de keuze van de familie Wigboldus om hun Groningse boerderij, waar al zeven generaties wordt geboerd, te moderniseren zonder het karakter te verliezen. De architect, van DAAD architecten, heeft op indrukwekkende wijze de geschiedenis en liefde voor Groningen in het ontwerp verwerkt, samen met de aannemers van Notebomers Bouwgroep. De stal, die door alle partijen inmiddels een ‘koeienkathedraal’ worden genoemd, biedt de dieren veel meer ruimte en past bij de duurzame visie van de familie, die dicht tegen biologisch boeren aanzit. “Het is geen gewone stal, maar mooier, luxer en ruimer. Wij kunnen hierdoor makkelijker ons werk doen. En voor de koeien? Beter dan dit kunnen we niet voor ze bedenken.” Willard vertelt trots over de automatische systemen waarmee de koeien zelf kunnen kiezen wanneer ze gemolken willen worden en of ze binnen of buiten willen lopen.
Lichtpuntje
Het succes van deze boerderij in Garmerwolde is niet alleen een lichtpuntje voor de familie Wigboldus, maar ook voor het bredere versterkingsgebied. Het project toont hoe architecten, door nauw samen te werken met bewoners, een tastbaar verschil kunnen maken. Hoewel het nog steeds een lange weg is om alle bewoners van dit gebied te helpen, biedt de pilot hoop. ‘Architect aan Zet’ kan een inspirerend voorbeeld zijn voor toekomstige verbouwingen, vooral nu veel boerderijen in Groningen aan renovatie toe zijn.
“Onze boerderij is een van de eerste boerderijen in de provincie die volledig gesloopt en herbouwd wordt en er gaan nog vele anderen volgen. We willen meer zijn dan een standaard blok of blik. We willen een voorbeeld worden van een nieuwe oude Groningse boerderij”, zegt Willard.
Erkenning
Tijdens de prijsuitreiking van de Groninger Architectuur was de familie Wigboldus aanwezig, samen met hun aannemer en architect. De emotie was voelbaar toen ze erkenning kregen voor hun jarenlange inzet voor de versterking van hun stal. Deze erkenning komt op een moment dat de langdurige en moeizame versterkingsoperatie in Groningen nog steeds voortduurt.
Meer informatie
Meer informatie over de prijs en het project is te vinden via https://groningerarchitectuurmaand.nl/inzendingen. Het winnende project van de boerderij in Garmerwolde is te bekijken via https://groningerarchitectuurmaand.nl/inzendingen/boerderij-garmerwolde. Meer weten over de pilot ‘Architect aan zet’? Kijk dan hier https://versterkenenvernieuwen.groningen.nl/architect-aan-zet .