birth iconAchternaam kind kiezen

U en uw partner mogen zelf kiezen welke achternaam uw 1e kind krijgt. U kiest de achternaam vóór de geboorte of bij de aangifte van de geboorte.

Uw situatie

U kunt alleen bij uw 1e kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie.

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Leg dan samen een verklaring af bij de burgerlijke stand.

Maak een afspraak >

Meenemen naar de afspraak

Geldig paspoort, ID-kaart, rijbewijs of verblijfsdocument van u en uw partner.

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader eerst het kind erkennen.

Is uw kind geboren in het buitenland? Vul dan ons contactformulier in en leg uw situatie uit. De gemeente neemt daarna contact met u op.

Vanaf 1 januari 2024 kunt u voor een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. Uw kind moet de Nederlandse nationaliteit hebben. 

Overgangsregeling

De overgangsregeling geldt als uw oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016. Dan kunt u alsnog een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. Dit kan alleen als beide ouders het daarmee eens zijn. Deze achternaam geldt vervolgens voor al uw gezamenlijke kinderen.

Vanaf 1 januari 2024 hebt u 1 jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen voor uw kind.

Wat kunt u nu al regelen?

Bent u in verwachting van uw eerste gezamenlijke kind en wordt uw kind waarschijnlijk geboren in 2024? Dan kunt u nu al de dubbele achternaam kiezen.

We registreren de enkele achternaam die uw kind zal krijgen als het wordt geboren in 2023 en de dubbele achternaam die uw kind zal krijgen als het wordt geboren in 2024.

  • Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Maak dan een afspraak voor naamskeuze kind.
  • Bent u niet getrouwd? Dan kunt u nu al een dubbele achternaam kiezen bij de erkenning ongeboren vrucht. Lees meer op de pagina kind erkennen.

Wat kan nu nog niet?

Hebt u een kind dat geboren is tussen 2016 en 2023?

Dan moet u wachten tot na 1 januari 2024 om een dubbele achternaam te kiezen.

Bent u in verwachting en hebt u al erkenning ongeboren vrucht gedaan?

Dan hebt u nog niet de mogelijkheid gehad om voor een dubbele achternaam te kiezen.

Dit kunt u alsnog gratis doen bij de geboorteaangifte als uw kind op of na 1 januari 2024 wordt geboren. Beide ouders moeten daarvoor persoonlijk aangifte van geboorte doen, waarbij u alsnog voor een dubbele achternaam kunt kiezen.

Kosten

Voor het gebruik maken van de overgangsregeling betaalt u kosten. Voor uw oudste kind betaalt u € 75 en voor elk volgend kind € 50.

Nieuw paspoort of ID-kaart

Omdat het paspoort of de identiteitskaart van uw kind niet meer geldig is na de naamswijziging, moet u daarvoor een nieuw document aanvragen. Meer informatie over de aanvraag en de kosten hiervoor vindt u op paspoort en ID-kaart.

Meer informatie

Lees meer over het kiezen van een dubbele achternaam op rijksoverheid

Kosten

Geen kosten.