Stadhuis en Grote Markt

Aanpak Stadhuis

Het Stadhuis wordt sinds de zomer van 2020 flink verbouwd. De aanpak levert medio 2022 een Stadhuis op dat past bij de huidige gebruikerseisen en bovendien duurzaam en toekomstbestendig is.

Het gebouw was in veel opzichten als ‘versleten’ te beschouwen en voldeed functioneel en klimaat-technisch niet meer aan de eisen van deze tijd. De nu lopende aanpak van het rijksmonumentale Stadhuis is dan ook geen luxe, maar noodzaak. Verduurzaming, restauratie en een interne verbouw moeten ervoor zorgen dat het Stadhuis weer past bij de huidige gebruikseisen en toekomstbestendig wordt.

De gemeenteraad stemde in december 2019 in met het verbouwingsplan dat 19,3 miljoen euro kost. Het college van B&W en zijn ondersteuning verblijven tot de oplevering in het pand Radesingel 6. De gemeenteraad vergadert tijdens de verbouwing op alternatieve locaties, zoals De Oosterpoort en het Provinciehuis. Trouwen in het Stadhuis kan weer vanaf 1 september 2022.  

De werkzaamheden zijn eind 2021 nog volop in uitvoering. De raadzaal verhuist naar de derde verdieping en in het midden van het gebouw komt een grote ontvangstzaal. De buitenkant heeft inmiddels een stevige onderhoudsbeurt gekregen. Allerlei duurzaamheidsmaatregelen moeten zorgen voor een energielabel A+++. Het stadhuis wordt nagenoeg onafhankelijk van aardgas. De bouwkundige oplevering is naar verwachting in april 2022. Daarna volgt de aanleg van ict- en av-voorzieningen. Inhuizing volgt daarna, stap voor stap. Rond juli 2022 is het gerenoveerde Stadhuis weer klaar voor gebruik als democratisch huis van de gemeente Groningen.

Stadhuis-Nieuws

Actueel

Het laatste nieuws en de planning

Stadhuis-Documenten

Documenten
Diverse documenten

Stadhuis-Plan

Het plan
Ontwerp en geschiedenis

Stadhuis-In-Beeld

In beeld

Foto's, video's en animaties